Jelena Veljača
 FOTOGRAFIJE: NEJA MARKICEVIC/CROPIX
Jelena Veljača/Sponzorirani sadržaj
Jelena Veljača/Sponzorirani sadržaj
maknimo stigmu

Jelena Veljača: Rak vrata maternice i promiskuitet nikada ne bi smjeli ići u istu rečenicu

20. travanj 2021.
I sama sam stajala na sprovodu žene koju je prije navršene četrdesete „pojeo“ rak maternice. Druge dvije su morale „sve izvaditi“ da bi se spasile

HPV napada i žene i muškarce, iako su mnogo okrutnije brojke slučajeva raka vrata maternice koji se razvio zbog specifične HPV infekcije. Čak i u društvu u kojem se priznaje postojanje tog opasnog virusa sa stotinu lica, većinom se i odgovornost i posljedice bacaju na žene – iako ga oba spola prenose i oba spola obolijevaju od njegovih posljedica!

Slučajevi žena koje sam poznavala, a zbog čijih tragičnih smrti govorim o njima u perfektu, samo su pojačali moju odluku da zaštitim svoje dijete čim budem mogla.


Zašto se o toj bolnoj temi toliko malo govori?

Žene rođene u osamdesetima, govorim vam iz iskustva, na početcima svoje seksualnosti nisu bile dovoljno educirane ni o spolno prenosivim bolestima, a kamoli o samom raku grlića maternice. Spaljivanja maternica, borbe s plodnošću, sumnjivi Papa testovi i panični strah od toga koliko se proširio i hoće li se aktivirati dogodili su se kasnije, kada više nije bilo načina da spriječimo eksplozivno širenje tog virusa koji je jedan od glavnih ubojica ženske populacije u svijetu i kada se borba s njim svela na bacanje kockica hoćemo li imati sreće i preživjeti.

Stigmatizacija HPV-a, ali i otvorenog razgovora o raku vrata maternice proizlazi iz stigmatizacije ženske seksualnosti i seksualne aktivnosti. Potpuno je pogrešna i za život opasna ideja da HPV možeš „pokupiti“, a rak vrata maternice dobiti samo ako si promiskuitetna.

Ženska seksualnost ne smije biti područje o kojem se ne govori, zato što je važno spriječiti neželjene trudnoće, na vrijeme prepoznati razne bolesti, osobito one koje mogu odnijeti mlade živote. I sama sam stajala na sprovodu žene koju je prije navršene četrdesete „pojeo“ rak maternice. Druge dvije su morale „sve izvaditi“ da bi se spasile. Takve priče oko nas su intimni horor koji razara ženske živote i njihovo samopouzdanje, ali se o tome tako bolno malo govori da se žena mora zapitati jesu li potrebne medijske barikade u svrhu destigmatizacije opasne bolesti za koju nitko nije kriv(a)!

Čudno je da širenje točnih informacija i edukaciju nazivamo hrabrošću i otvorenošću, pa i ekscentričnošću, i treba vjerovati da će to jednom postati defaultno mjesto, ali s ponosom sudjelujem u kampanji opinionmakera koji ruši barijere, koje nažalost još uvijek postoje.

Cilj nam je da svi preuzmemo svoj dio odgovornosti za osvjetljavanje ove važne teme otvorenim razgovorom. Razgovorom, nježnošću, razumijevanjem… sve dok otvoreni razgovor ne postane opće mjesto, a dijeljenje iskustava način da se preživi trauma.


#PružiRuku

Libresse u novoj kampanji donira novac od svakog prodanog proizvoda kako bi pomogao i podržao žene koje su se borile i danas se bore s rakom vrata maternice. To znači da tijekom travnja i svibnja Libresse za svaki kupljeni proizvod donira 0,30 kn udruzi Zdravka u svrhu financiranja programa koji pomaže ženama koje pate od raka vrata maternice.

Kampanju prati hashtag #PružiRuku, koji na društvenim mrežama poziva žene da otvoreno progovore o svojim iskustvima borbe protiv raka vrata maternice, pa i osudi koju su doživljavale zbog toga što su imale virus HPV. Ideja je da pružimo ruku ženama koje se bore s ovom bolešću i/ili njezinim posljedicama, da im damo da izađu iz sjene i da ih na danjem svjetlu zagrlimo, poštujemo, njegujemo, volimo. Pozivamo žene i otvaramo razgovor o ovoj bolnoj temi na društvenim mrežama uz hashtag #PružiRuku, ali razgovor se vodi i na službenoj stranici Libresse Hrvatska.

I dok ovo pišem, žena koja mi pomaže u domaćinstvu kaže: „Magistrirala sam na svojoj koži ovu temu i voljela bih da sam ranije znala koliko užasa može izazvati HPV.“.

Ima dakle nade, samo ako govorimo i dijelimo iskustva.



Powered by

Libresse

Teme
Linker
20. svibanj 2022 09:06