DANNY LAWSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA DANNY LAWSON/PA IMAGES/PROFIMEDIA
tajna dugog života

Jednostavne navike koje su pomogle kraljici Elizabeti II. da doživi tolike godine

Bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je u četvrtak u dobi od 96 godina. Bila je najdugovječnija britanska vladarica i najstariji monarh na svijetu. Ranije ove godine proslavila je 70. godina na prijestolju.

Mnogi su se pitali koja je bila tajna njezinog dugog života.

image
ANDY BUCHANAN/AFP/PROFIMEDIA ANDY BUCHANAN/AFP/PROFIMEDIA


Stroga rutina

Kraljica se držala stroge rutine koja je uključivala šalicu Earl Grey čaja (bez mlijeka i šećera) i keksima u 7.30 ujutro. To vrijeme provodila je u društvu svojih pasa. Doručkovala je pahuljice, jogurt, tost i marmeladu.


Dovoljno sna

San je neophodan kada govorimo o zdravlju, a to je znala i kraljica Elizabeta II. Prema brojnim navodima, spavala je od 23 do 7.30 sati ujutro.

image
LIBRARY OF CONGRESS/EVERETT/PROFIMEDIA LIBRARY OF CONGRESS/EVERETT/PROFIMEDIA


Uravnotežena prehrana

Darren McGrady, bivši kraljičin kuhar kaže kako je često jela ribu i povrće te je izbjegavala hranu bogatu škrobom poput tjestenine i krumpira.

Uz čaj je voljela pojesti čokoladne kekse ili paprenjake. Glavni sastojci njezinog sendviča bili su krastavci, jaja i dimljeni losos.

Voljela je i različite kombinacije mesa ili ribe s povrćem. Darren kaže kako je za glavno jelo nerijetko jela galski odrezak, filet s umakom od gljiva i viskija, a posebno joj je bio drag ako se pripremao s divljači. Za hladno predjelo obožavala je Gleneaglesku paštetu, koja se sastoji od dimljenog lososa, pastrve i skuše.

Kraljica nije mogla odoljeti čokoladi te je najviše voljela pitu od čokolade.

image

Kraljica Elizabeta i princ Philip

WIESE/FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA WIESE/FACE TO FACE/FACE TO FACE/PROFIMEDIA

Ništa bez popodnevnog čaja

Kao i većina stanovnika Velike Britanije, i ona je uživala u popodnevnoj šalici čaja kao i u dugim šetnjama sa svojim psima, omiljenim korgijima.

image
PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Linker
20. travanj 2024 11:01