Pjevušite li i vi?

 SHUTTERSTOCK
Zanimljivo

Jednostavna i vesela navika može spriječiti infekcije sinusa, poboljšati zdravlje pluća i ukloniti stres

Pjevušenje je navika koja može vaše tijelo zaštititi od patogena

Ako pjevušite dok se spremate, čistite kuću ili se jednostavno opuštate, vaše bi tijelo moglo iskusiti razne benefite ove navike. Naime, tijekom pjevušenja se događaju vibracije koje potiču oscilacije zraka. Oscilacije se događaju dok izdišete te tako cirkulirate zdrav zrak bogat dušikom unutar sinusa, što stvara bolje okruženje za zaštitu od patogena.

- Ako pjevušite 10 sekundi, zrak vam je potpuno promjenjen. Uz normalno disanje potrebno je između pola sata i jednog sata - kaže dr. med. Eddite Weitzberg, istraživačica na Institutu Karolinska i liječnica intenzivne njege u Sveučilišnoj bolnici Karolinska u Švedskoj, za Shape.

Dodaje kako bolja ventilacija zraka može pomoći u zaštiti od infekcije sinusa, osobito kod onih kojima se često javljaju.

Istraživanje koje su proveli dr. Weitzberg i njezini kolege došlo je do otkrića da ljudi koji su pjevušili, dok su postojano izdisali tijekom pet sekundi, povećali su količinu dušikovog oksida u svojoj nosnoj šupljini za 15 puta u usporedbi s normalnim izdahom od pet sekundi. Taj porast dušikovog oksida je prilika da se više ljekovitog plina unese u pluća, kaže Lou Ignarro, emeritus profesor molekularne i medicinske farmakologije na UCLA koji je dobio Nobelovu nagradu za svoja otkrića o dušikovom oksidu.

- Nakon što prestanete s pjevušenjem, ako odmah udahnete kroz noz, možete uhvatiti dosta dušikovog oksida - naveo je Ignarro.

Odlični benefiti takve količine dušikovog oksida su ti što pomažete stanicama u cijelom tijelu da unište patogene, a također je i vazodilatator (pomaže da se krvne žile otvore šire) i bronhodilatator (širi dišni putovi).

- Dušikov oksid širi plućne arterije i vene pa više krvi može doći u pluća te tako pokupiti više kisika - navodi Ignarro.

On dodaje da bolja cirkulacija znači da vaše tijelo dobiva više goriva za sve svoje unutarnje radnje, uključujući imunološke funkcije. Isto tako, dušikov oksid u plućima će ubiti ili spriječiti rast mnogih bakterija, parazita i virusa, osobito koronavirusa.

Uz sve to, vaše pjevušenje također stvara vibracije u unutarnjem uhu koje dotiču i živac vagus, najduži živac u tijelu, koji počinje u moždanom deblu i ide do trbuha.

- Ovaj živac je mjesto dvosmjerne komunikacije između tijela i mozga - kaže Arielle Schwartz, klinička psihologinja u Boulderu.

Jedna studija u časopisu International Journal of Yoga navodi da je pet minuta pjevušenja povećalo aktivnost vagusnog živca, a to je poboljšalo varijabilnost otkucaja srca (varijacije u vremenskom intervalu između otkucaja srca).

- Taj ritmički porast i pad otkucaja srca u sinkronizaciji s dahom u njegovoj optimalnoj zoni zapravo stavlja mozak u ono što se često naziva stanjem protoka - kaže ona.


Koje su još prednosti pjevušenja?

Već smo naveli da pjevušenje može služiti i za usporavanje otkucaja srca, što može signalizirati pad krvnog tlaka. To zauzvrat može utišati tjelesnu reakciju na stres i pomoći vam da se osjećate opuštenije, prema klinici Mayo.

Pokazalo se da je pjevušenje od samo pet do 10 minuta dovoljno da pomogne ljudima da se osjećaju osvježeno, opušteno i fokusirano, prema recenziji objavljenoj u časopisu ​Journal of Traditional and Complementary Medicine.

Također je utvrđeno da dugoročno smanjuje razinu stresa te poboljšava kvalitetu sna ako se provodi redovito tijekom šest tjedana, prema studiji objavljenoj u časopisu ​International Journal of Physiology.

Jednostavna metoda da to postignete? Odredite vrijeme za pjevušenje i riješite se stresa.

Linker
15. travanj 2024 08:01