ZVONIMIR FERINA ATELIER FERINA Z
Dan crvenih haljina

Jedna od pet žena doživjet će moždani udar. Ovu statistiku možemo ublažiti jedino prevencijom

Hashtag #nosicrveno poziva sve da 2. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku

Započela je kampanja „Dan crvenih haljina“ koja promiče prevenciju moždanog udara u žena

Jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica. Ovu strašnu statistiku jedino prevencijom možemo ublažiti jer više od 80 posto moždanih udara uspješno se spriječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Žene imaju dodatne, specifične rizike nastanka moždanog udara koji su nedovoljno prepoznati i upravo zato Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima već šestu godinu zaredom organiziraju javnozdravstvenu akciju Dan crvenih haljina.

image
Kampanja #nosicrveno

Podizanje svijesti diljem Hrvatske

Cilj edukativne kampanje Dan crvenih haljina je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života. Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine volonterke, redom vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

- Iz godine u godinu bilježimo male ali iznimno značajne pozitivne pomake i to nas snažno motivira da nastavimo s našom kampanjom. Posebno smo ponosni što je akcija zaživjela diljem Hrvatske zahvaljujući volonterskom radu zdravstvenih radnika te brojnih udruga, organizacija i pojedinaca. Stoga je iznimno važna vijest da smo uz podršku Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH pokrenuli proceduru za izglasavanje Nacionalnog dana borbe protiv moždanog udara i vjerujemo da će postupak uskoro biti okončan - kaže prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica organizacijskog odbora akcije.

Besplatni preventivni pregledi i humanitarni buvljak

Ususret Danu crvenih haljina organizirat će se brojne aktivnosti poput stručnih skupova i edukativnih nastupa liječnica, a akciji će osobito doprinijeti i javni angažman žena koje su preboljele moždani udar i koje svojim pričama žele upozoriti na posljedice ove teške bolesti i osvijestiti važnost brige za zdravlje i prevencije moždanog udara u žena.

U srijedu, 31. siječnja u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića za građanstvo će biti organizirani preventivni neurološki pregledi te humanitarni buvljak u suradnji s članicama Lions cluba Meridijan na kojem će se skupljati sredstva za udruge koje se bave aktivnostima pomoću konja za djecu s posebnim potrebama i osobe s invaliditetom.

image
SHUTTERSTOCK

Revija crvenih haljina

Svečano obilježavanje akcije održat će se 2. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i moći će se pratiti online na društvenim mrežama. Zvijezde večeri će biti hrabre žene koje su preživjele moždani udar, a one će na prigodnoj reviji nositi crvene kreacije koje su za njih izradili hrvatski dizajneri Aleksandra Dojčinović, A‘marie, Axa moda, Boudoir, BiteMyStile i Matija Vuica,. Goste će kroz program voditi Ksenija Urličić i Joško Lokas, a svojim glazbenim nastupima svečanost će oplemeniti Zagrebački solisti, sopranistica Marija Kuhar Šoša, klapa Sorelo i Ivana Vrdoljak Vanna.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Na društvenim mrežama akciju će obilježavati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak, 2. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku. Detalji o ‘Danu crvenih haljina‘ mogu se pratiti na stranicama Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici.

Linker
27. travanj 2024 04:51