Uskoro, ženska kontracepcija bit će lagana kao stavljanje naušnica na uši.
Nama se sviđa

Izum o kojemu svi govore: znanstvenici predstavili kontraceptivne naušnice

Svaka žena koja je u nekom periodu svog života koristila oralnu kontracepciju, hormonalnu terapiju ili jednostavno dan za danom pila antibiotike zna koliko može biti naporno prisjetiti se jesmo li ili nismo popile tabletu... I tome je došao kraj.

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u Journal of Controlled Release opisuje žensku kontracepciju jednostavno kao što je, da se našalimo, stavljanje naušnica na uši. Međutim, u toj našoj šali je puno toga istina.

Naime, budućnost kontracepcije mogla bi biti u pametnom nakitu.

Osim noseći naušnice, žene bi se uskoro od neželjene trudnoće mogle štititi i noseći prstenje, ručni sat ili ogrlicu.

Svaki od tih komada nakita bi, baš kao i testirane naušnice, na sebe imao zalijepljen poseban medicinski flaster koji bi dodirivao kožu žene i tako ispuštao potrebnu dozu kontraceptivnih hormona.


Dokazana zaštita

Provedena istraživanja pokazala su kako je ovakva kontracepcija učinkovita, odnosno da opskrbljuje tijelo s dovoljnom količinom hormona koji jamče zaštitu od neželjene trudnoće.

Tim stručnjaka iz američke Škole za kemijski i biomolekularni inženjering pri Georgia Institute of Technology na čelu s profesorom Markom Prausnitzerom ističe jednostavnost primjene ove zaštite.

"S obzirom na to da je mnogim ženama stavljanje nakita na sebe svakodnevna rutina, ova tehnika može im olakšati da se pridržavaju režima uzimanja kontracepcije. Osim toga, može učinkovitije utjecati na neke žene da spriječe neželjenu trudnoću."

Kontraceptivni nakit prilagođen je postojećoj tehnologiji transdermalnog flastera koji se koristi pri odvikavanju od pušenja, kod bolesti kretanja i, primjerice, kontrole simptoma menopauze, ali nikad prije nije bio "pridodan" nakitu.

Mark Prausnitz / Georgia Tech
Sami možete odabrati nakit uz koji ćete nositi kontracepcijski flaster, jedino važno je da cijelo vrijeme nošenja bude prislonjen uz kožu.

Privlačniji oblik kontracepcije

Na ovaj način svakako će biti privlačniji ženama i omogućiti im diskretniju upotrebu kontracepcije.

Prvotno, ovi su flasteri testirani na životinjama, točnije na svinjama, a zatim i na bezdlakim štakorima. Kako bi simulirali navike žena, životinjama su za vrijeme kad bi žene spavale, na osam sati skidani flasteri, te bi ih nosili preostalih 16 sati. Istraživanje je pokazala da je i unatoč tome iz flastera ispuštena dovoljna doza hormona koji su potrebni da se spriječi neželjena trudnoća.


Kako će se koristiti

Ipak, kako bi naušnice, odnosno flaster na njima bili učinkoviti za žene, trebat će se mijenjati na tjednoj bazi.

Zanimljivo je i to kako nije nužno uvijek nositi isti komad nakita, odnosno iste naušnice ili isti ručni sat. Flaster se može aplicirati na koji god komad nakita želite, ali treba voditi računa o tome da je prisloljen uz kožu.

Ovaj izum već je prepoznate kao jedno od najuspešnijih i inovativnih otkrića kada je riječ o kontraceptivnim sredstvima i uskoro će se pojaviti na tržištu.

IZVOR: news.gatech.edu

Linker
18. travanj 2024 06:58