Ubuduće, pazite kako se smijete.

 SHUTTERSTOCK
Osmijeh je poželjan, ali...

Iznenadit ćete se, ali osmijeh nas čini starijima! Ipak, postoje dva trika kojima to možete izbjeći

Isprobajte takozvani osmijeh Mona Lize - zagonetan i blagi smiješak sa strane usta, nedovoljan za stvaranje bora smijalica, ali dovoljno da promatrač uoči da ste spokojni. Postoji još jedan trik, a to je da izgledate iznenađeno otvaranjem očiju širom i podizanjem obrva

Smijemo se kad smo sretni, čak se i smijemo kad smo tužni čime prikrivamo osjećaj od drugih ili se možda pokušavamo oraspoložiti. Smijemo se kad smo ljuti iz sličnih razloga prerušavanja, a ponekad se smiješimo kako bismo pokazali svoje skupe zube. Smiješimo se kad nam se kaže da se spremimo za snimanje naše slike, što je gotovo beskrajno u ovoj eri pametnih telefona i društvenih medija. Osmijeh nas čini sretnijima, samopouzdanijima, toplijima, ljepšima i oko godinu dana starijima!? Da, upravo tako, kaže Nick Morgan, komunikacijski savjetnik i autor knjige Can You Hear Me?

Fotografiranje

"Istraživanja pokazuju da nas zbog našeg osmijeha ljudi doživljavaju godinu dana starijima nego ako se ne smiješimo. Kako to može biti? Svi smo uvjereni da zbog smješka izgledamo mlađe. No, ispada da bore koje se formiraju oko očiju kada se nasmijemo uzrokuju to da nas drugi ocijene starijima nego onda kada držimo usta u ravnoj liniji", piše Morgan za Psihology Today. Istraživaje izraelskih znanstvenika pokazalo je da kada se ispitanicima pokažu fotografije nasmijanih lica, daju im više godina nego što imaju, dok to nije slučaj ako lica na fotografijama nisu nasmijana.

Bore smijalice

Mnogima je, kaže Morgan, svejedno kako ih drugi vide, ali moglo bi biti značajno mlađim osobama u kulturi koja veliča mladost. Njima bi ovo otkriće moglo predstavljati ozbiljan udarac uspostavljenim protokolima i objavama na društvenim mrežama. No Morgan dijeli dva trika kako dobro izgledati drugima. "Isprobajte takozvani osmijeh Mona Lize - zagonetan i blagi smiješak sa strane usta, nedovoljan za stvaranje bora smijalica, ali dovoljno da promatrač uoči da ste spokojni. Postoji još jedan trik, a to je da izgledate iznenađeno otvaranjem očiju širom i podizanjem obrva. Zbog toga izgledate mlađe, očito bez bora i čini vaše lice gotovo jednako zanimljivim kao i nasmiješeno", savjetuje Morgan.

Linker
25. travanj 2024 00:23