Psiholozi se slažu da korištenje umjetne inteligencije umjesto tradicionalne terapije još nije sigurna opcija

 SHUTTERSTOCK
isplati li se

Izjadali smo se ChatGPT-u i dao nam je odlične odgovore. No, može li to biti zamjena za psihoterapiju?

Dovoljno je naglasiti chatbotu da želite da se ponaša kao vaš terapeut, a potom napisati što vas muči

Umjetna inteligencija ili AI trenutno zaista uživa u slavi, a mnogi je danas koriste. Gotovo nema osobe koja nije isprobala ChatGPT i postavila barem neko pitanje, od rješavanja matematičkog problema do recepta za kruh. Međutim, neki korisnici su otišli korak dalje pa su AI chatbotove počeli koristiti kao terapeute. I zaista, mi smo isprobali. Dovoljno naglasiti chatbotu da želite da se ponaša kao vaš terapeut, a potom napisati što vas muči.

image

Chat GPT

SCREENSHOT

Mnoge je TikTokere ova opcija oduševila.

- Danas sam služeno prestala s terapijom jer sam upravo pronašla najbolju besplatnu zamjenu: korištenje ChatGPT-a - rekla je korisnica pod imenom @sarahl.ai.

Međutim, ovaj pristup brizi o mentalnom zdravlju zabrinuo je neke stručnjake.

- Budite skeptični. AI chatbotovi nisu namijenjeni za korištenje umjesto terapije, psihoterapije ili bilo koju vrstu psihijatrijske intervencije. Jednostavno nisu se toliko razvili i ne znamo hoće li ikada - izjavio je dr. Bruce Arnow, profesor na odjelu za psihijatriju, suradnik i glavni psiholog na Sveučilištu Stanford, za Health.


Kako ljudi koriste AI chatbotove za terapiju?

Možda vam se čini nezamislivo imati terapijsku sesiju s umjetnom inteligencijom, ali za većinu korisnika to jednostavni znači razmjenu poruka pomoću AI chatbota koji ljudima omogućuje postavljanje specifičnih i često osobnih pitanja.

Korisnica @sarah.ai je objasnila svojim sljedbenicima da joj je ChatGPT postavio dodatna pitanja o problemima koji ju brinu i ponudio moguća rješenja. Također je preporučio traženje stručne pomoći ako tjeskoba postane prejaka.

Drugi kreator na TikToku, pod nazivom @tonycradeur, podijelio je snimke zaslona svog razgovora s AI chatbotom ugrađenim u aplikaciju Snapchat. Kada je korisnik postavio pitanja o problemima u odnosu s prijateljem, chatbot mu je naglasio važnost granica u odnosima.

- Razumljivo je da želite znati što se događa s prijateljem. Ali važno je poštovati njihove granice i dati im prostora ako je to ono što im je potrebno - naveo je AI chatbot Snapchata.

Korisnica @lauren.bendle ChatGPT-u je napisala da ima suicidalne misli. Osim što joj je ponudio savjete, dao joj je kontakt centra za krizna stanja. Čak i u tim situacijama, čini se da tehnologija reagira nevjerojatno dobro, rekla je Olivia Uwamahoro Williams, doktorica znanosti, docentica za obrazovanje savjetnika na Sveučilištu West Georgia.

- Svi imaju vrlo dobre odgovore - dodala je.


Koji su izazovi korištenja AI chatbotova za terapiju?

Unatoč naizgled dobrim odgovorima chatbota na upite o problemima mentalnog zdravlja, psiholozi se slažu da korištenje umjetne inteligencije umjesto tradicionalne terapije još nije sigurna opcija.

Naime, postoji određena zabrinutost oko ChatGPT-a ili drugih AI chatbota koji na pitanja daju besmislene ili netočne informacije, objasnio je Arnow. I sam ChatGPT upozorava korisnike da povremeno može dati netočne informacije ili pristran sadržaj.

Osim toga, Uwamahoro Williams je rekla da postoje i neki logistički problemi s pokušajem korištenja umjetne inteligencije kao terapeuta. Terapeuti su educirani i licencirani, što znači da moraju držati određenog standarda, a chatbotovi to ne moraju.

- Postoji nedostatak sigurnosti o kojoj trebamo otvoreno i iskreno razgovarati, jer ako se nešto dogodi, tko se smatra odgovornim? - navodi Uwamahoro Williams.

Uz to, korištenje umjetne inteligencije kao terapeuta uključuje stavljanje osjetljivih informacija na internet što može biti problem za neke ljudi, dodala je. U slučaju ChatGPT-a, stranica prikuplja i bilježi razgovore za bolje učenje umjetne inteligencije. No, korisnici mogu izbrisati svoj račun ili razgovore.

Uwamahoro Williams također je zabrinuta da bi savjet chatbota osoba mogla pogrešno protumačiti, što bi dugoročno moglo pogoršati stvari. Međutim, sve te nedoumice zapravo se mogu povezati s jednim glavnim problemom, umjetna inteligencija je upravo to - umjetna.

- Mislim da će u budućnosti vjerojatno nadmašiti nas, čak i terapeute, na mnoge mjerljive načine. Ali jedna stvar koju ne može učiniti je biti ljudsko biće. Terapeutski odnos je zaista važan faktor, i to je razlog za mnoge pozitivne promjene koje vidimo - rekao je Russell Fulmer, doktor znanosti, profesor i direktor savjetovanja na Sveučilištu Husson i jedan od predsjednika Mreže interesa za umjetnu inteligenciju Američkog savjetodavnog udruženja.

Tradicionalna terapija omogućuje terapeutu i pacijentu da izgrade emocionalnu vezu, kao i da jasno ocrtaju ciljeve terapije, objasnio je Arnow.

- Umjetna inteligencija radi jako dobar posao u prikupljanju puno informacija. Međutim, u ovom trenutku nema kapacitet da vas konkretno poznaje kao jedinstvenu osobu i koje su vaše specifične, jedinstvene potrebe - navodi Uwamahoro Williams.


Hoće li AI chatbotovi ikad biti sigurna opcija za terapiju?

Svaki psiholog ima svoj stav. Arnow je pomalo skeptičan glede toga mogu li AI chatbotovi ikada biti dovoljno napredni da pruže pomoć na istoj razini kao ljudski terapeut. No Fulmer i Uwamahoro Williams nemaju ništa protiv da se chatbotovi potencijalno koriste uz tradicionalnu terapiju.

Razgovaranje s umjetnom inteligencijom moglo bi se smatrati još jednim alatom za daljnji rad izvan terapije, kao što su dnevnici ili meditacije. Postoje čak i neki chatbotovi za mentalno zdravlje, a moguće je da su oni bolja opcija budući da su stvoreni posebno za rješavanje tih problema.

Online terapija umjetnom inteligencijom sigurno nije bolja od terapije, složili su se Fulmer i Arnow. Ali oni naglašavaju činjenicu da je mnogima skrb o mentalnom zdravlju nedostupna, terapija skupa, mnogi terapeuti nemaju mjesta za nove klijente, a stalna stigma odbija ljude od traženja pomoći koja im je potrebna.

Ako je samo jedna osoba imala neku vrstu koristi od umjetne inteligencije kao terapeuta, onda je ideja o tome može li to djelovati barem vrijedna razmatranja, dodao je Fulmer.

- Trenutno ne postoji zamjena za ljudskog savjetnika. Umjetna inteligencija sintetizira velike skupove podataka, dobra je jer nudi neke korisne informacije. Ali samo vas terapeut u stvarnom životu može upoznati i prilagoditi svoje odgovore i svoju prisutnost vama - zaključio je Fulmer.

Linker
20. travanj 2024 20:06