Majčinstvo ju je učinilo boljom osobom, kaže Ivana.
 Foto: Neja Markičević/Hanza Media
Sasvim osobno

Ivana Banfić: 'Živjela sam ludo, a sada želim biti psihoterapeut!'

Pjevačica je dokaz da za nova znanja nikad nije kasno. 46-godišnjakinja posljednje tri godine studira psihologiju i psihoterapiju, a velika joj je želja pomagati drugima.

Ivana Banfić, nekad popularnija kao dance pjevačica I Bee, nakon više od desetljeća života posvećenog prvenstveno karijeri i propalog braka, 2008. godine udala se za prijatelja iz djetinjstva, televizijskog producenta Krunu Ladišića. Ubrzo su dobili sina Jana (7), a ona se okrenula mirnijem životu. Priznaje da ju je dijete pretvorilo u bolju osobu, a i dalje ne prestaje raditi na sebi.

Živim (Ž): Prije nekoliko godina ste se vratili učenju. Što vas je potaknulo na to i zašto ste se baš odlučili za psihologiju?
Ivana Banfić (IB): Da, jesam. Upisala sam se u Centar za integrativni razvoj u Zagrebu. To je škola za osobni razvoj i studij integrativne psihoterapije. Oduvijek me zanimala psihologija, ljudske emocije i određena ponašanja kod ljudi. Uvijek sam imala tisuće pitanja o životu i ljudima.

Ž: Kakve su vam studentske obaveze?
IB:
Imam predavanja i radim terapeutske vježbe. Radim najviše na sebi i prolazim kroz sva zaboravljena iskustva i blokade kako bih danas-sutra mogla nekome pomoći kao terapeut. Dosta je zahtjevno, pogotovo pogledati duboko u sebe i prihvatiti se sa svim svojim dobrim i lošim stranama, strahovima i traumama.

Ž: Jeste li u 20-ima, na vrhuncu popularnosti, uopće razmišljali o fakultetu?
IB:
Jesam, ali tada nisam imala vremena jer sam se u potpunosti posvetila karijeri pjevačice. Zapravo nisam ni bila spremna studirati, voljela sam taj ludi način života. Svaki dan u drugom gradu, stalno nova iskustva i novi ljudi. Voljela sam biti zvijezda i sve što takav način života nosi sa sobom.

Ž: Koliko vas obitelj motivira u učenju?
IB:
Obitelj mi je velika stvar podrška, a kako se ja razvijam i rastem u svjesnosti o sebi tako i u oni rastu i uz mene, mijenjaju se.

Ž: Rodili ste sina s 39 godina? Rekli ste da ste ga jako željeli i dugo čekali. Radili ste afirmacije i išli na hodočašća prije nego ste zatrudnjeli. Koliko vam je to sve pomoglo?
IB:
Tada mi je pomoglo, a vjeru u nešto više i jače od mene i mog malenoga ega, koji misli da je svemoguć, jednostavno ne mogu objasniti. Išla sam na hodočašća i molila se svaki dan te radila afirmacije i vizualizirala sebe kao majku. A sad mi je jasno da kad je čovjek spreman otpustiti svoje želje i prepustiti se, tek tada je spreman primiti. Tako sam i ja postala mama prekrasnom malenom čovjeku.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media
Ivana je završila srednju glazbenu školu, klavirski smjer te je planirala i na Glazbenu akademiju, ali su je svjetla pozornice odvukla u drugom smjeru.

Ž: Teško je vratiti se na bilo koji posao nakon porodiljnog dopusta. Kako je s bilo s vašim povratkom na scenu?
IB:
To razdoblje je bilo zahtjevno, ništa nije bilo kao prije. Mene nije čekalo radno mjesto s radnim vremenom od 8 do 16. Dosta dugo me nije bilo na sceni i u medijima, promijenilo se dosta ljudi. Morala sam graditi sve ispočetka i shvatila sam da sam se promijenila i to dosta. Počela sam se graditi kao potpuno nova osoba. Promijenili su mi se znatno pogledi na dotadašnji život i više nisam bila toliko okrenuta sebi i opterećena sama sa sobom. Majčinstvo me promijenilo, postala sam bolja osoba.

Ž: Bi li danas išta iz prošlosti promijenili?
IB:
Ne bih zato jer sva iskustva po koja sam došla u ovaj život su tu i bila su u svrhu mog učenja i razvoja. Zahvalna sam na svemu što sam prošla.

Ž: Pjevate i dalje. Kakav vam je sad radni ritam? Imate li koncerte?
IB:
Pjevam i dalje, a nastupam za svoje fanove koji me prate od samih početaka. Ne jurim za poslom, radim one koncerte koji me ispunjavaju i čine me radosnom.

Ž: Da li je ljepši život u anonimnosti i šetnja vašim obiteljskim vrtom ili svjetla pozornice i gomila obožavatelja?
IB:
Život je lijep u svakom trenutku, to sam sve ja...

Linker
17. travanj 2024 12:57