Zdravstveni problemi koje može uzrokovati tinta iz tetovaža uopće nisu zanemarivi.
 Foto: iStock
Od limfe do jetre

Imate tetovažu? Njena tinta završila je i tamo gdje niste željeli

21. listopad 2017.
Neke su slatke, neke moćne, neke minijaturne, a neke prekrivaju cijele dijelove tijela. No, svima im je jedno isto - izrađuju se tintom koja se ubrizgava pod kožu, no izgleda da tamo ne ostaje...

Kod svakog uboda iglom prilikom tetoviranja mali trag boje taloži se u dermi, sloju kože koji se nalazi ispod epiderme koja je prošarana krvnim žilama i živcima.

No, istraživanje provedeno na njemačkom Federalnom institutu za procjenjivanje rizika pokazalo je da ta boja ne ostaje sva u dermi gdje je ubrizgana.

Minute su dovoljne

Neke čestice boje putuju limfnim sustavom i krvotokom te dolaze do limfnih čvorova, i to u samo nekoliko minuta.

Autori istraživanja prvi put su radili analizu boje za tetovažu prikupljene iz ljudskih limfnih čvorova. Analizirani su limfni čvorovi četiri kadavera koja su imala tetovaže te dva kadavera koja ih nisu imala.

Inače, već su desetljećima ranije patolozi prilikom biopsija počeli primjećivati da su limfni čvorovi kod pacijenata s tetovažom često povećani i pigmentirani.

Autorica studije, kemičarka dr. Ines Schreiver, kaže kako su otkrili da nanočestice boje najčešće migriraju u limfne čvorove, a ugljeno crna boja, koja se u tetovažama najčešće koristi, ujedno se najbrže razlama u nanočestice i završava u limfnim čvorovima.

Titanijev dioksid, koji je uobičajen sastojak bijelog pigmenta i obično se koristi s drugim bojama za postizanje raznih nijansa, ne razlama se na tako sitne čestice kao ugljeno crna boja, ali veće čestice titanijeva dioksida ipak su pronađene u limfnim čvorovima kadavera.

Posljedice će se tek vidjeti

- Te tvari sigurno nisu nešto što biste željeli da bude trajno nataloženo u vašim organima - kaže dr. Schreiver dodajući da su već ranije u jednom istraživanju na miševima tragovi boje za tetoviranje pronađeni i u stanicama jetre.

Zasad još nije poznato kakve štetne posljedice to može imati za jetru i limfne čvorove, no zna se da boja za tetovaže može uzrokovati povećanje limfnih čvorova i stvaranje krvnih ugrušaka, a za utvrđivanje drugih mogućih štetnih posljedica potrebno je obaviti dugoročne studije.

Teme
Linker
24. rujan 2022 21:40