Osjećate li se osamljeno ili vam nedostaje partner za šetnju - nabavite psa. Nećete pogriješiti!
 Foto: iStock
"Dlakava" terapija

I stariji imaju zdravstvene koristi od pasa

30. travanj 2016.
Vlasnici pasa znaju koliko je lijep suživot sa četveronožnim stvorenjima koje ne nazivaju bez razloga najboljim čovjekovim prijateljem, no osim što nam s njima nikad nije dosadno, i zdravstveno možemo profitirati.

Svim osobama savjetuje se da se kreću i bave sportom. Starijim odraslim osobama preporučljivo je da se kreću, odnosno da obavljaju umjerenu tjelesnu aktivnost, minimalno 150 minuta tjedno.

Više se krećemo

Kod osoba stariji od 60 godina hodanje je najčešći oblik aktivnosti. Hodanje se lako može prilagoditi svakoj osobi, ne zahtjeva naprezanje te nikakvu popratnu opremu.

Istraživači sa Sveučilišta Missouri ustvrdili su kako stariji vlasnici pasa imaju veliku korist od njih.

Manje problema sa zdravljem

Istraživanje je, naime, pokazalo kako one starije osobe koje su ujedno i vlasnici pasa imaju manje zdravstvenih problema. U studiji su analizirani podaci od 2012 osoba. Analizirani su podaci kao što su ljudsko životinjska interakcija, fizička aktivnosti i učestalost posjeta liječniku.

Rezultati ovoga istraživanja potvrdili su kako je pas najbolji čovjekov prijatelj i kako se brine i za zdravlje vlasnika.

Zbog njih smo i društveniji
Osim fizičke aktivnosti vlasnici pasa utoliko su sretniji jer imaju priliku komunicirati i s ostalim vlasnicima pasa što u današnje vrijeme i smanjene međuljudske komunikacije itekako doprinosi i fizičkom i mentalnom zdravlju.

Teme
Linker
12. listopad 2021 03:23