KOKA PRESS, KATJA KODBA
Nagrađeno istraživanje

Hrvatski liječnik i anesteziolog Nikola Bradić osvojio prestižnu nagradu International Medis Awards for Medical Research

Hrvatski su liječnici i farmaceuti iznimno cijenjeni, a njihov se rad i ekspertize nagrađuju i izvan granica Hrvatske

U Narodnoj galeriji u Ljubljani 8. ožujka je održana 10. svečana dodjela nagrada International Medis Awards for Medical Research (IMA) u 9 kategorija, a u kategoriji „Intenzivna medicina i anesteziologija“ nagrada je dodijeljena hrvatskom liječniku i vrhunskom stručnjaku iz KB Dubrava Nikoli Bradiću, dr. med.

- Iznimno sam sretan i ponosan što je žiri prepoznao naš trud i zalaganje. Nagrađeno istraživanje se bavilo usporedbom davanja određenih skupina antibiotika bolesnicima koji boluju od sepse. Postavilo se pitanje bi li lijekovi bili učinkovitiji kad bi se davali kontinuirano s obzirom na to da inače relativno brzo pada njihova koncentracija u krvi. Istraživali smo bi li trajna infuzija bila učinkovitija, odnosno bi li preživljenje oboljelih od sepse bilo bolje, u odnosu na davanje lijekova svakih nekoliko sati, s obzirom na to da inače više od 60 posto bolesnika sa sepsom umre. Dvije godine smo istraživali i na kraju došli do podataka da kontinuirano davanje lijekova nije ništa bolje, odnosno da je izlječenje podjednako. Ovakva saznanja mogu itekako utjecati na pozitivan tijek liječenja pacijenata i zato je istraživački rad u našoj branši iznimno važan. Jednako tako, ovakve nagrade, naravno uz boljitak naših pacijenata, nas tjeraju da budemo još bolji i inovativniji u budućnosti. Hvala Medisu, mojem timu i svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog istraživačkog rada - izjavio je Nikola Bradić, dr. med., Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu KB Dubrava kojemu je ovo 2. IMA nagrada u karijeri. Prvu je osvojio 2019. godine također u kategoriji intenzivne medicine i anesteziologije.

image
KOKA PRESS, KATJA KODBA

Natjecalo se četiri finalista iz Hrvatske

International Medis Awards for Medical Research međunarodna je nagrada koju već deset godina dodjeljuje neovisni međunarodni stručni žiri za vrhunska znanstvenoistraživačka postignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja. Dodjeljuje se jednom godišnje, a pobjednici dobivaju brončanu skulpturu Budućnost slovenskog kipara Jakova Brdara, diplomu i financijsku nagradu.

Na ovogodišnjem IMA natječaju bilo je prisutno čak 4 finalista iz Hrvatske:

  • Koraljka Hat (oftalmologija) s prijavljenim člankom ‘Ekspresija androgenih i estrogenih receptora u ljudskoj suznoj žlijezdi‘, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of Molecular Sciences.
  • Ivana Huljev Šipoš (pulmologija i alergologija) s prijavljenim člankom ‘Validacija mjerenja frakcijske temperature izdahnutog zraka: referentne vrijednosti‘, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Journal of Breath Research.
  • Ivana Trivić Mažuranić (pedijatrija) s prijavljenim člankom ‘Utjecaj programa vježbanja u djece s upalnom bolesti crijeva u remisiji‘, koji je objavljen u znanstvenom časopisu Pediatric Research.
  • Nikola Bradić (intenzivna medicina i anesteziologija) s prijavljenim člankom ‘Kontinuirana naspram intermitentne primjene meropenema u kritično bolesnih pacijenata sa sepsom‘, The MERCY Randomized Clinical Trial‘, koji je objavljen u znanstvenom časopisu JAMA – Journal of the American Medical Association.

image
KOKA PRESS, KATJA KODBA

Poznati i priznati u svijetu

- Ove godine International Medis Awards for Medical Research slavi 10. godišnjicu postojanja i iznimno smo ponosni što smo u ovih deset godina primili 1590 znanstveno-istraživačka rada od vrhunskih liječnika i farmaceuta iz 9 zemalja srednje i jugoistočne Europe. Posebno me veseli što mogu reći da je od ukupno 92 dodijeljene nagrade, čak 16 nagrada dodijeljeno hrvatskim liječnicima i farmaceutima što još jednom potvrđuje činjenicu kako su naši stručnjaci iznimno cijenjeni te kako se njihov rad i ekspertize nagrađuju i izvan granica Hrvatske. Mi u Medisu iznad svega cijenimo i poštujemo trud i rad koji liječnici i farmaceuti ulažu u znanstvena istraživanja kako bi pospješili dijagnostiku i liječenje pacijenata te im se na ovaj način želimo zahvaliti i dati im priznanje koji zaslužuju. Ovim putem želim čestitati svim finalistima i pobjednicima te im zaželjeti još mnogo uspješnih znanstvenih radova u budućnosti - izjavila je Marija Delimar, direktorica Medis Adria.

Linker
26. travanj 2024 18:39