Parkinsonova bolest kronična je progresivna neurološka bolest koja znatno smanjuje kvalitetu života pacijenata i članova njihovih obitelji pa onda i šire zajednice, a u Hrvatskoj od nje boluje više od 14.000 građana.
 Getty Images
U Maksimiru

Hodom, plesom, ping-pongom, kreativnim radionicama i pjesmom protiv Parkinsona

Ove godine akcija 6P obilježava se u subotu, 28. rujna, od 11 do 14 sati u parku Maksimir, s ciljem naglašavanja koliko su kretanje i aktivan život važni u borbi protiv ove bolesti, a i individualna fizikalna terapija.

Udruga 'Parkinson i mi' ove godine, po osmi put, pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice, i Grada Zagreba, sudjeluje u obilježavanju međunarodne akcije 'Pokretom, pjesmom, plesom, ping-pongom protiv Parkinsona' (6P) s ciljem podizanja razine javne svijesti o Parkinsonovoj bolesti, progresivnoj neurološkoj bolesti koja postaje sve veći javnozdravstveni problem.

Parkinsonova bolest kronična je progresivna neurološka bolest koja znatno smanjuje kvalitetu života pacijenata i članova njihovih obitelji pa onda i šire zajednice, a u Hrvatskoj od nje boluje više od 14.000 građana.


Podizanje svijesti

Ove godine akcija 6P obilježava se u subotu, 28. rujna, od 11 do 14 sati u parku Maksimir, s ciljem naglašavanja koliko su kretanje i aktivan život važni u borbi protiv ove bolesti, a i individualna fizikalna terapija. Zbog toga će se ondje održati prigodan hod pacijenata, članova njihovih obitelji, prijatelja i svih ostalih zainteresiranih građana, i to simboličnim "putem nade", tj. zadanom rutom kroz park.

Moći će se dobiti podatci i sudjelovati u genetskom testiranju oboljelih od Parkinsonove bolesti, najnovijoj akciji Udruge ostvarenoj s istraživačkim timovima.

Akademija likovnih umjetnosti održat će kiparsku radionicu za oboljele, jer kiparsko modeliranje jača motoriku i podiže raspoloženje.

Uz medicinsku terapiju dokazano je kako na usporavanje bolesti blagotvorno djeluju različite aktivnosti poput ping-ponga, plesa i raznih oblika art terapije, koje iz godine u godinu na svojim manifestacijama udruga 'Parkinson i mi' promovira u suradnji s partnerima Hrvatskim stolnoteniskim savezom i Plesnim centrom Fredi.



Važnost aktivnog života

Predstavnici Udruge i njihovi suradnici tijekom dana demonstrirat će i nekoliko vježbi idealnih za oboljele od Parkinsonove bolesti, a koje uključuju klasičnu fizikalnu terapiju, ples, tai-chi i pilates.

- Plesni studio Fredi, Hrvatski stolnoteniski savez, Massimo i Jazz-band već su se našim članovima dokazali kao izvrsni motivatori i animatori. Iskustva pacijenata su pokazala koliko su kretanje i aktivan život u fizičkom i mentalno-kreativnom smislu važni u borbi protiv teških posljedica Parkinsonove bolesti. Ističemo i dalje važnost individualne fizikalne terapije za oboljele od Parkinsonove bolesti posebno u uznapredovaloj fazi - ističe predsjednica Udruge doc.prim.dr.sc. Vladimira Vuletić, dr.med. neurolog.

- Zahvaljujući društvenoj odgovornosti medija naši napori o važnosti podizanja kvalitete života oboljelih od Parkinsonove bolesti iz godine u godinu dopiru do sve većeg broja građana i institucija, zbog čega smo zahvalni našim prijateljima iz medija. Isto tako želimo izraziti veliku zahvalnost Uredu Predsjednice RH, Ministarstvu zdravlja i Gradu Zagrebu koji nas godinama podržavaju u našem radu - poručila je doktorica Vladimira Vuletić.

Okupljeni će svoju podršku u borbi protiv Parkinsonove bolesti moći pokazati nošenjem prigodnih majica, a na druženju s članovima Udruge, liječnicima, fizioterapeutima i ostalim stručnjacima moći će saznati sve o samoj bolesti, metodama liječenja u Hrvatskoj, radu Udruge, kao i sve ostale informacije.

Događanju će podržati i poznate osobe iz javnog života. Uvijek nas podržava u akcijama i veleposlanik Velike Britanije Andrew Dalgleish i njegove kolege. Nastup će imati Massimo, Jazz Bandom i Elisha Papić. Udruga ”Parkinson i mi” u Maksimir pozvala je i predsjednicu Republike, Kolindu Grabar-Kitarović, ministra zdravstva prof. dr.sc Milana Kujundžića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Linker
20. travanj 2024 06:57