FOTOGRAFIJE: CONSTANTINIS GETTY IMAGES
svijet neće propasti

Godišnji odmor trebao bi trajati najmanje tri tjedna - i to nisam rekla ja, nego puno pametniji od mene

Kad si tako odmoren - produktivnosti naglo raste, a kreativnost kulminira jer smo obnovili sve svoje kapacitete

Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Godišnji je super stvar. I to ne samo za radnike. Znanstveno je dokazano da upravo tvrtke koje dobro razumiju koliko je to važno stalno podižu učinkovitost, ali i zadovoljstvo radnika. Godišnji odmor nikako ne bi smio biti slamka spasa i jedini način da se odmaknete od nesigurnosti radnog mjesta i svakodnevnih obaveza. Zapravo bi idealno bilo da se ne dovedemo u situaciju kroničnog umora kojeg onda niti jedan godišnji odmor ne može sanirati. Prve prave benefite godišnjeg odbora imamo tek osmi dan kad smo napustili naše radno okružje.

image
FOTOGRAFIJE: BOJANSTORY GETTY IMAGES


Kreće opuštanje

To sam skužila i sama jer se prvih pet dana nisam mogla otkinuti od mobitela i tableta, a o novinama da ne pričam. Kao da će svijet propasti, ako neki mail nisam pročitala iste sekunde kada je stigao. Tek negdje iza petog dana krenula sam se opuštati. I onda zapravo kad konačno dignem noge na stol - moramo se vraćati na kontinent. Nije ni to neki super završetak. Zapravo bi godišnji odmor trebao trajati najmanje tri tjedna - i to nisam rekla ja, nego puno pametniji od mene. Kad si tako odmoren - produktivnosti naglo raste, a kreativnost kulminira jer smo obnovili sve svoje kapacitete.

Nužno je i povremeno imati mini godišnje odmore od dan ili dva. To sam redovito počela koristiti nakon 40-e. Do tada sam mislila da će sve stati bez mene. Danas znam da je nužno da barem svaka dva mjeseca mužić i ja odemo sasvim sami na neko zgodno mjesto i istražujemo i odmaramo se upravo prema našem ritmu.

Zapad je otišao čak i dalje pa dio poslodavaca plaća posebne medicinske godišnje odmore. Oni uz aktivni odmor uključuju i rehabilitaciju kao mjeru prevencije ozbiljnijih bolesti i podizanje učinkovitosti radnika. To toga nismo još došli, ali sve si mislim kako bi se odmah prijavila za tako nešto. Jer iskreno - idealno bi bilo da prijepodne plivam, a nakon ručka odem na neke lasere, struje i terapije za leđa. Ne da bi se vratila doma leteći nego bi bila druga žena. Naravno - ne manje od osam dana :)

Linker
16. travanj 2024 18:22