FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX
Živim.hr
Živim.hr
godišnjica

Godina dana od zagrebačkog potresa

22. ožujak 2021.
Na prvu godišnjicu zagrebačkog potresa, u Hrvatskom glazbenom zavodu, koji je i sam stradao u potresu, održan je koncert pod naslovom "Glazba glasnija od potresa", točno u 6,24 sati ujutro, a brojni glazbeni umjetnici poslali su poruku nade i optimizma

Godina dana prošla je od katastrofalnog zagrebačkog potresa, koji je 22. ožujka u 6,24 sati zatresao Zagreb magnitude 5,5 prema Richteru i znatno oštetio povijesnu jezgru grada.

Epicentar je bio sedam kilometara sjeverno od središta Zagreba, u Markuševcu.

Materijalna šteta je otprilike procijenjena, a masovne obnove još nema.

Na prvu godišnjicu zagrebačkog potresa, u Hrvatskom glazbenom zavodu, koji je i sam stradao u potresu, održan je koncert pod naslovom "Glazba glasnija od potresa", točno u 6,24 sati ujutro, a brojni glazbeni umjetnici poslali su poruku nade i optimizma.

U ranojutarnjem glazbenom događaju sudjelovali su: skladatelj i pijanist Matej Meštrović, gitaristički trojac Ivan Pešut, Miroslav Lesić i Bruno Kovačić, američko-hrvatski jazz par Lela i Joe Kaplowitz, gitarist i skladatelj Ante Gelo, Borna Šercar (flašofon) i Zvonimir Šestak (kontrabas), sopranistica Valentina Fijačko Kobić u pratnji Marija Čopora na klaviru, te Zagrebački solisti uz solistički nastup violončelistice Monike Leskovar.

Iz HGZ-a su zahvalili donatorima i svima koji su omogućili da najstarija glazbena institucija i najljepša zagrebačka koncertna dvorana bude sanirana i ponovno stavljena u pogon te su najavili da se uskoro priprema i kompletna restauracija zgrade.


IZVOR: HINA

Teme
Linker
27. lipanj 2022 06:46