Matija Jakšeković
 Bojan Zibar
ne odgađajte preglede

Glumcu iz 'Bibinog svijeta' dijagnosticiran rak: 'Izbjegavao sam pregled, ali simptomi su bili uporni'

Prošao je tri ciklusa kemoterapije, od čijih se nuspojava još oporavlja

Glumac, producent i scenarist Matija Jakšeković (38), sredinom rujna suočio se s raka testisa, piše Večernji list.

Početkom godine istaknuo je da će pandemija korona virusa biti veliki problem za potencijalne onkološke bolesnike, koji još nemaju dijagnozu, jer će mnogi odgađati pregled. Ono što nije znao je da će na kraju i on biti jedan od njih.


Drugi stadij

Glumac iz serije 'Bibin svijet' je prošao tri ciklusa kemoterapije, od čijih se nuspojava još oporavlja, a o svojoj borbi sada je odlučio progovoriti ponajprije da bi svojim primjerom spasio živote "onih neodlučnih" koji zbog pandemije i straha od zaraze koronavirusom liječnike zaobilaze u širokom luku.

- Prvi simptom bio je osjećaj težine, koji je bio neodređen. Kako obično početkom godine radim nekakav svoj redoviti osnovni zdravstveni pregled, vjerojatno bih svojoj liječnici to prijavio. No kako je izbila pandemija, ja sam sve odgodio za neka bolja vremena. S obzirom na to da su problemi koje sam osjećao postajali sve češći, a na kraju sam osjetio da mi je desni testis povećan, odlučio sam sredinom rujna otići na pregled i odmah mi je dijagnosticiran tumor. Kasnije se pokazalo da je već došao do drugog stadija i javile su se lokalno ograničene metastaze na limfnim čvorovima, zbog kojih sam sada na liječenju - rekao je glumac za Večernji list.

Prognoze za njegovo ozdravljenje su optimistične.

- Mislim da je jako važno naglasiti koliko je bitno na vrijeme otkriti karcinom. Dakle, bez obzira na pandemiju koronavirusa, svatko tko ima i najmanju sumnju da nešto nije u redu, treba bez odgode napraviti pretrage, jednako kao što nitko ne bi trebao odgađati svoje redovite kontrolne preglede - zaključio je Jakšeković.


ČITAJTE I: Rak testisa: koji su prvi znakovi bolesti te kako izgleda samopregled i liječenje

Linker
15. travanj 2024 11:59