Tko još nije bio u ovoj situaciji?
 Foto: iStock
Učinkoviti čistači

Gdje si bio, što si radio? Kako najlakše ukloniti izdajničke tragove

Upoznajte nekoliko potpuno prirodnih načina uz čiju pomoć možete odstraniti mrlje nastale od kave, tinte, trave i sl. Isprobajte, učinkovito je!

Korisno je znati!

Kako biste spriječili širenje i 'ukorjenjivanje' mrlja, uvijek ih tretirajte i čistite s naličja tkanine!

Tinte i boje

Potopite onečišćeni dio tkanine ili odjeće u alkohol na 30 minuta. Ako je mrlja nastala od tinte, pošpricajte ju sa sprejom za kosu (najobičniji lak za kosu), potom isperite.

Čaj i kava

Tek nastalu mrlju, što prije prelijte vrućom vodom. Ukoliko je riječ o starijem onečišćenju, utrljajte u nju pastu od boraksa i vode te odmah isperite.

Trava

Operite onečišćeni dio s tekućim sapunom za pranje posuđa ili pomiješajte u istom postotku vodu i hidrogen peroksid te potom tretirajte prljavštinu.

Crno vino

Mrlju od crnog vina lakše ćete uklonit ako na mrlju prospete malo bijelog ving i preko nje pospete deblji sloj sode bikarbone. Pustite nekoliko sati da odstoji, a zatim operite na uobičajeni način.

Blato

Pustite da se osuši i potom ju oribajte s četkom. Ostali dio mrlje očistite s pastom od boraksa i vode te odmah operite.

Kečap, rajčica, voće

Na mrlju direktno nanesite bijeli ocat i odmah operite.

Dezodorans

Potopite u mješavinu od vode i hidrogen peroksida (50/50) na 30 minuta. U vodu za pranje potom dodajte 230 ml hidrogen peroksida i operite tkaninu.

Foto: iStock
Super je što gotovo sva ova sredstva svatko od nas ima kod kuće.

Znoj

Ružne žute mrlje od znoja na majicama i košuljama svijetlijih tonova, složit ćemo se, pravi su horor. No i njih se možete lako riješiti. Namočite taj odjevni predmet u toploj vodi, izmrvite nekoliko aspirina te ih utrljajte na znojem "obilježena" mjesta na odjeći.

Šminka

Ako ste žena i koristite šminu, ali i ako ste muškarac koji voli ljubovati u poslovnom izdanju, poznato vam je kako se na ovratniku košulje obično vide tragovi šminke. Kako biste ih se riješili (da li zato što ne izgleda baš lijepo, da li zato što želite ukloniti tragove ljubovanja), poslužite se pjenom za brijanje. Posprejajte mjesto gdje su vidljivi tragovi make-upa, ostavite nekoliko minuta da djeluje i dobro istrljajte frotirnim ručnikom, a zatim normalno operite.

Masnoće

Na mrlju nanesite sodu bikarbonu, potom ju uklonite i očetkajte onečišćeni dio. Nakon toga predmet potopite u bijeli ocat na 15 minuta. Prije pranja utrljajte tekući deterdžent za pranje posuđa.

Mrlje od krvi, jaja, urina kao i sve one na bazi proteina NEMOJTE PRATI U VRUĆOJ VODI jer će i nakon pranja zadržati neugodan miris. Potopite u hladnu vodu, a potom operite uperilici rublja s mješavinom sode bikarbone i hidrogen peroksida (u istim omjerima).

Linker
20. travanj 2024 04:07