Oslobodite svoju maštu, viziju i kreativnost i vizualizirajte sve što želite
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pitam se

Gdje je nestala naša mašta, maštarije, lude zamisli... Zaista, smiju li odrasli uopće više maštati?

Mašta i vizualizacija kao sredstvo promjene našeg života

Piše: Mariza Butorac mag.oec.


Sjećate li se koliko ste maštali i zamišljali dok ste bili djeca? Koje su to živopisne i nevjerojatne igre bile… Raznolike zamisli, spojeno ono naizgled nespojivo. Slon i mačka se igraju, sviraju klavir, trava raste na nebu a konji imaju krila, a s romobilom se leti.

I zašto ne bi bilo upravo tako? Gdje je nestala naša mašta, maštarije, lude zamisli? Tko im je rekao da se sakriju? Što su skrivile? Zaista, smiju li odrasli maštati? Ili to više nije prikladno jer smo odrasli? Jer sada trebamo biti ozbiljni, odgovorni i s nogama „na zemlji“.

Mašta, kreativnost i vizualizacija su nerazdvojni. Koliku li nam štetu čini ta usmjerenost na činjenice i logiku? Razne prekrasne stvari uporabnog karaktera, umjetnička djela, knjige, razne kreacije bilo koje vrste su na početku bili nečija luda i „neostvariva“ maštarija, vizija, umno osjetilna kreacija.


Gdje je nestala sva ta unikatnost

Više ljudi je zamislilo avion i njihove jednostavnije varijante te su zaslužni što ga danas imamo. Leonardo da Vinci je izradio nacrte za avion u 15. stoljeću a Braća Wright izveli su prvi let krajem 1903. godine s avionom na vlastiti pogon. Zasigurno su im se smijali ili čudili prije toga. Metal na nebu i još leti? Ma daj, uozbilji se malo. I da su im povjerovali, danas ne bi imali avion, helikopter i razne druge letjelice.

Književnost - predivni romani, pjesme, proza su nečiji unutarnji svijet, maštarija, vizija koja je prenesena na papir i postaje nešto stvarno u obliku književnih djela danih nama na uživanje ili za učenje.

Grandiozne arhitektonske građevine u Dubaiju koje uvijek iznova pomiču granice statike i građevinskih pravila svojom visinom i oblikom su primjer nečije misli i vizualizacije. Najviša građevina na svijetu trenutno je neboder Toranj Kalifa. Nalazi se upravo u Dubaiju i visok je nevjerojatnih 828 metara s antenom.

Automobil koji svakodnevno koristimo je također bio vizija jednog čovjeka Karla Benza koji je ga konstruirao i izradio. Danas je automobil u svakodnevnoj upotrebi zahvaljujući Henryju Fordu koji ga je počeo proizvoditi na tekućoj traci. Zamislite da oni nisu maštali? Na kojem bi gubitku svijet bio…

Sva umjetnost je nečiji intimni svijet koji je prenesen na platno kao slika, na papir kao književno djelo, kao 3D predmet – namještaj, skulptura, nakit.

image
FOTOGRAFIJE:

Gdje je nestala sva ta unikatnost, taj bogati izmaštani svijet? Nestao je sa „zabranom“ maštanja, zabranom koju smo nesvjesno dali sami sebi slušajući i kopirajući druge.


Oslobodite kočnice

Oslobodite svoju maštu, viziju i kreativnost i vizualizirajte sve što želite. Prepustite se opet svom intimnom, originalnom svijetu i tamo zamišljajte sve ono što samo vi možete smisliti i zamisliti. Oslobodite kočnice i maknite sram. Izmaštajte život kakav tražite za sebe i pripremite vaš Um na promjenu, na onaj život koji ćete uskoro ostvariti. Duboko i konkretno vizualizirajte vaš novi život i polako uz konkretnu akciju/aktivnost kliznite u njega s lakoćom. S lakoćom jer ste ga vizualizirali. Sve počinje kao misao i slika u našem Umu.

Volite li slikati, fotografirati, pisati, šivati, uređivati dom ili kuhati? Bez obzira na vašu trenutnu vještinu počnite raditi ono što volite i što raspiruje vašu maštu. Ako govorimo o slikanju, počnite slikati dječjim bojicama, bojati gotove šablone, upišite tečaj gdje se uči crtati, pratite neki edukativni video na tu temu, posjećujete muzeje live i virtualno, dajte poticaj svom srcu i svojoj mašti. Slično vrijedi za bilo koje područje koje u vama budi kreativnost i maštu. Skuhati novo, ukusno, posebno jelo je također primjer kreacije i nečije mašte.

Gdje vas mašta vodi u vašem poslu? Kako biste željeli da izgleda vaš radni dan, klijenti? A vaš privatni i obiteljski život? Kakvog partnera tražite za sebe, s kojim osobinama? Kako vaša obitelj provodi zajedničko vrijeme, koje vrijednosti njegujete? Vaše financije - jeste li razradili i vizualizirali kako vam novac stiže, obilno i lagano ? Niste još? Što čekate? Loš TV program? Vjerujem da program ili film u vašoj mašti može biti puno, puno bolji i bogatiji.

image
FOTOGRAFIJE:

Zamislite u detalje vaš život i pomognite vašem logičnom Umu da shvati u kojem smjeru treba ići i vašem Srcu da slobodno luta iznova u novu kreaciju koja ga veseli.


Marizu možete pratiti i na Instagramu.

Linker
20. travanj 2024 05:48