Financijska uvjerenja i ponašanja onih koji su nas odgojili imaju veliki utjecaj na to kako se nosimo s novcem u odrasloj dobi

 SHUTTERSTOCK
Dogovori i planiranje

Financije su tema koju parovi često izbjegavaju! No, ovih pet pitanja o novcu trebate postaviti svom partneru prije braka

Iako je korisno razgovarati o novcu u svim fazama odnosa, postoji nekoliko pitanja prije braka koja trebate postaviti

Kad bismo živjeli u idealnom svijetu, svoje bismo partnere poznavali na najdubljim razinama. Znali bismo što ih pokreće, slavili bismo njihove uspone i tješili ih tijekom kriza. No, bez obzira na to koliko intimno poznajete svog partnera, a da niste izričito razgovarali o tome kako ćete postupati s novcem, nećete nužno biti spremni na financijske obveze braka. Iako je korisno razgovarati o novcu u svim fazama odnosa, postoji nekoliko pitanja prije braka koja trebate postaviti.

Možda vi imate svoje viđenje braka, ali on dolazi i s financijskim ugovorom, htjeli vi to ili ne. Primjerice, dugovi vašeg bračnog partnera su i vaši.

- Ulazak u brak i možda osnivanje obitelji može uključivati mnogo tema vezanih uz novac, poput kupnje nekretnine, rađanja djece i plaćanje fakulteta njima, ali i dogovor o tome kako provesti mirovinu i kako si to priuštiti - navodi Lisa Fischer, voditeljica kreditiranja i rasta u fintech tvrtki Misson Lane.

U anketi koju je 2019. proveo SunTrust, 88 posto ispitanika koji su bili ili su trenutno u braku reklo je da misli da je važno razgovarati o financijama prije braka. Pa ipak, u istoj anketi, samo 51 posto je izjavilo da to čini, što odražava jasnu nevoljkost razgovara o financijama, čak i kad znaju da to ima korist.

Najvažnije je takvom razgovoru pristupiti sa znatiželjom, a ne osuđivanjem.

- Vaš partner može imati različite procese razmišljanja i prakse s novce pa umjesto da pristupate interakcijama s bilo kakvom namjerom da to ispravite, promijenite ili ga uvjerite, krenite u razgovor s načinom razmišljanja da ste tu da naučite više o njemu - navodi Megan Ford, financijska terapeutkinja. Okruženje u kojem možete slobodno pričati o novcu je odličan temelj za stvaranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva.

Ta se vizija može (i vjerojatno hoće) promijeniti s vremenom, kao i vaša financijska stvarnost, što je također razlog zašto razgovor o novcu sigurno nije jednokratna stvar prije braka. Ali opet, ako znate koja pitanja o novcu postaviti prije braka, to vam može pomoći da postavite temelje za buduće razgovore o novcu.


Kakav je bio tvoj financijski život tijekom odrastanja?

Nismo ni svjesni da naš pristup trošenju i štednji novca ima za nas duboko ukorijenjeno značenje. Kako biste razumjeli značenje novca za vašeg partnera, važno je zapitati se o klimi u kojoj je odrastao.

- Financijska uvjerenja i ponašanja onih koji su nas odgojili imaju veliki utjecaj na to kako se nosimo s novcem u odrasloj dobi - kaže Ford.

Primjerice, možda je vaš partner živio u okruženju gdje je nedostajalo novac pa ga to navodi na štednju. Ili je možda imao roditelje koji su mu često govorili "ne" kad je tražio igračku ili odjeću pa ga je to potaknulo na slobodnije trošenje sad kad je odrastao i ima vlastiti novac.

Upoznavanje s financijskim aspektom odrastanja vašeg partnera može vam pomoći da bolje shvatite otkud neke od njihovih financijskih navika ili nesporazuma i da suosjećate s njima, kaže dr. Ford. Na ovaj način također usmjeravate svoju pozornost na temeljni uzrok ponašanja u vezi s novcem, što im može pomoći da se oslobode srama i krivnje s kojima su često takva ponašanja isprepletena.


Imaš li dugova?

Iako možda niste zakonski odgovorni za dugove koje je partner napravio prije vašeg braka, druga osoba treba znati mora li otplatiti kredit, je li u debelom minusu i slično. Ne samo da dug utječe na njihov (i vaš) kreditni potencijal, kao i na vašu mogućnost doprinosa redovnim troškovima života, već bi mogao i signalizirati sklonost gomilanju više duga tijekom braka.

Ako saznate da vaš partner ima dug, iskoristite to kao poticaj da postavite dodatna pitanja i stvorite plan, kaže Fischer. Pitanja mogu biti ovog tipa: Imate li plan za otplatu? Hoćete li mi pomoći u tome? A ako imate svoje dugove, kako vi i vaš partner možete napraviti plan za otplatu i svojeg i njegovog?

Razumijevanje ukupnog iznosa duga koji zajedno preuzimate jedini je način da učinkovito planirate i prema potrebi prilagodite svoje navike potrošnje, kaže Lauren Wybar, viša savjetnica za novac.

- Parovi bi trebali osigurati da plaćaju barem mjesečni minimum i dati prioritet plaćanju dugova s višim kamatama kako bi stvorili novčani tok za druge ciljeve i povećali ukupni kreditni potencijal - kaže ona.

image
SHUTTERSTOCK


Kako ćemo podijeliti troškove i druge financijske odgovornosti?

Hoćete li spojiti svoje račune, podijeliti ravnopravno ili neravnopravno troškove, držati neke stvari odvojene, a neke spojene, u konačnici je osobna odluka. Nema ispravnog ili pogrešnog načina. No, ono što u svakom slučaju ostaje istina je da morate razgovarati o tome i pronaći rješenje.

- Razgovarajte o financijskim zadacima i tko će za što biti odgovoran, barem u početku - kaže dr. Ford.

Možda je vaš prvi instinkt podijeliti troškove, ali kad razmislite o veličini plaće, zaključite da se to ne čini pravednim. Zato je važno izraziti svoje brige unaprijed, umjesto da prihvatite neki dogovor koji vam ne odgovara.


Kako kreiraš budžet?

Razumijevanje načina koji vaš budući supružnik koristi za budžetiranje, bilo da se radi o striktnom proračunu ili pristupu slobodnijeg oblika, može vam pomoći da kreirate zajednički mjesečni ili godišnji proračun troškova.

- Razgovor o proračunu također vam pomaže da odredite što vam je važno, što cijenite i koliko ste spremni potrošiti u odnosu na redovitu štednju - navodi Fischer.

U ovom razgovoru također možete postaviti osnovna pravila oko osobnih troškova, kaže dr. Ford. Na primjer, može li svatko slobodno trošiti koristeći zajednički račun? A što je s pojedinačnim kreditnim karticama? Ili mislite da sve kupnje iznad određenog iznosa treba raspraviti zajedno? Postizanje dogovora o osobnim navikama potrošnje može ublažiti napetost oko zajedničkog proračuna.


Koji su tvoji financijski snovi i ciljevi?

Dobivanje dobre ideje o partnerovim željama može vam pomoći da shvatite koliko su one usklađene ili ne s vašima, kako biste mogli raditi zajedno na novčanom planu koji podržava oboje. Iako se stvari poput redovitih putovanja, rađanja više djece ili ranog umirovljenja mogu činiti daleko, ovi veliki ciljevi zahtijevaju opsežno financijsko planiranje, koje će u konačnici utjecati na to kako gledate, trošite i štedite novac kao par, i to već sada, kaže Wybar.

To, naravno, ne znači da se vaši ciljevi i snovi ne mogu promijeniti pa tako i pristup novcu.

- Ako nešto za što ste u početku mislili da će funkcionirati ne funkcionira tako dobro u praksi, osjećajte se ovlaštenima da to iznesete svom partneru i pokrenete promjenu - kaže Ford.

Linker
16. travanj 2024 11:26