Djeca suosjećajnih roditelja su manje sklona depresiji i agresiji
 Foto: iStock
Sve za dijete

Empatični roditelji skloniji su upalama

02. ožujak 2016.
Žrtvujete li svoje zdravlje za ljubav djeteta? Kanadski znanstvenici dokazali su da, zapravo, žrtvujete.

Brižni i empatični roditelji češće imaju sustavne upalne procese u tijelu zbog postupnog slabljenja imunosnog sustava, pokazala je studija znanstvenika s University of British Columbia objavljena u časopisu Health Psychology.

U istraživanju je sudjelovalo 247 parova adolescenata u dobi od 13 i 16 godina i njihovi roditelji. Analizirana je kvaliteta njihova odnosa, vodili su dnevnike, a analizama uzoraka krvi praćen je upalni proces u organizmu.

Studija je pokazala je i da sposobnost poistovjećivanja sa stanjem i osjećajima djeteta rezultira dobrim osjećajem i povećanim roditeljskim samopouzdanjem, no da bi pokazali potporu i empatiju prema vlastitu djetetu, roditelji susprežu svoje osjećaje što, pak, povećava fiziološki odgovor na stres. Manje i lošije su spavali, manje ili uopće nisu vježbali te su se odrekli svih ostalih aktivnosti koje su kod njih u duljem vremenskom razdoblju povećale količinu stresa.

Za razliku od empatičnih roditelja, njihova djeca su manje sklona depresiji, manje su agresivna i suosjećajnija su prema drugima.

Teme
Linker
21. svibanj 2022 21:06