Tko u djetinjstvu i mladosti nije zazirao od majčinskih savjeta?
 FOTOGRAFIJE: ZORANM GETTY IMAGES
Nina Čiča
Nina Čiča
Osam istina

E pa trebali ste slušati mamu - sada je i znanstveno potvrđeno

10. srpanj 2021.
Mama ipak zna... i većina stvari s kojima nas je ‘gnjavila‘ zapravo je točna

Čini se da mame ipak najbolje znaju što je dobro ili loše za njihovu djecu. Ovih osam čestih majčinskih savjeta potkrijepljeni su i od strane znanstvenih istraživanja:

1. Stišaj tu muziku, oglušit ćeš!

Kad vam je mama rekla da stišate glazbu jer ćete inače izgubiti sluh, bila je u pravu. Iako vjerojatno nećete oglušiti odmah nakon što poslušate omiljenu stvar na najglasnije, no to s vremenom za posljedicu može imati gubitak sluha. Gubitak sluha izazvan bukom, koji se klasificira kao privremeno ili trajno oštećenje sluha, sve je češći među tinejdžerima i mlađim odraslim osobama, Uzrok? Svakodnevna izloženost buci snažnijoj od 85 decibela, poput glasne muzike s iPoda, glazbenih koncerata i slično. Naime, to su situacije u kojima ova pretjerana razina buke traje određeni, duži vremenski period. Savjeti stručnjaka: idete li na glazbeni koncert, ponesite slušalice, a slušate li glazbu s iPoda preko slušalica i osobe oko vas čuju tu glazbu, to znači da je preglasno!

2. Ne zaboravi čistiti zube koncem!

Čišćenje zuba zubnim koncem zaista može biti gnjavaža, ali majka je imala pravo kad je inzistirala da to postane dio vaše večernje rutine. Prema stomatolozima, ako ne čistite zube koncem, više od trećine površine svakog zuba ostaje neočišćeno, a radi se o dijelovima zuba koji se ne mogu dohvatiti četkicom. Te površine postaju raj za bakterije, a zatim i za razvoj plaka koji je glavni uzrok bolesti desni. Zadrži li se plak na zubima duže od 24 sata, može se stvrdnuti i pretvoriti u kamenac koji može ukloniti samo stomatolog. Bolest desni, ako se ne liječi, može dovesti do gubitka zuba, a povezuje se i sa srčanim bolestima i dijabetesom. Dakle, konac u ruke i čistite zube!

3. Skini cipele kad uđeš u kuću!

Hodate li po kući u obući za van, osim što ćete uprljati podove, unijet ćete u svoj dom i bakterije koje su golom oku nevidljive. Istraživanja su pokazala da se na cipelama mogu nalaziti spore Clostriduium difficile koja je otporna na većinu proizvoda za čišćenje, a može uzrokovati cijeli niz simptoma, od proljeva do infekcija opasnih po život. Jedno je istraživanje pokazalo da potplati cipela imaju veći postotak tih bakterija nego što ih ima na površini zahodske školjke. Neka druga istraživanja su pokazala da se na potplatima u kuću može unijeti i potencijalno štetna bakterija E. Coli iz fekalija s ulice kao i bakterije koje uzrokuju meningitis. Ako vas to ne navede da izuvate cipele kad uđete u kuću, neće ništa.

4. Moraš jesti povrće!

Zahvalite majci ako vam nije dopuštala da ustanete od stola dok ne pojedete povrće sa svog tanjura. Osim svih mogućih dobrobiti koje donosi konzumacija povrća, poput smanjenja rizika za razvoj raka, dijabetesa i srčanih bolesti, istraživanje objavljeno u časopisu Health Education Research sugerira da usvajanje navike zdrave prehrane u mladoj dobi može pozitivno utjecati na tjelesnu težinu i zdravlje tijekom ostatka života. A odakle nam zdrave prehrambene navike? Pa, naravno, od mame! Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Dietetic Practice and Research pokazalo je da roditelji potiču razvoj zdravih prehrambenih navika te da djeca o hrani uče promatrajući prehrambene modele u svojoj bližoj okolini.

5. Operi ruke prije ručka!

Pranje ruku prije jela nije samo dio bontona, već se pokazalo da je to jedna od najjačih zaštita od niza infekcijskih bolesti. Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, pravilno pranje ruku sapunom i vodom može spriječiti 20 posto dišnih infekcija i 30 posto bolesti povezanih s proljevom.

6. Isključi televizor i idi se igrati van!

Vjerojatno ste se oko toga mnogo puta svađali s majkom, no istraživanja su pokazala da provođenje vremena na zraku smanjuje razinu stresa, poboljšava samopouzdanje, može poboljšati sposobnost koncentracije te općenito poboljšati mentalno zdravlje, naročito kod djece. Uz to, što djeca više borave vani, bit će fizički aktivniji i imat će više vitamina D, a i jedno i drugo je jako važno za imunitet.

7. Očisti svoju sobu, izgleda kao svinjac!

Nikome se to ne da, ali održavanje prostora u kojem boravimo čistim i urednim je odlična životna lekcija koju je bolje naučiti što ranije. Usisavanje, brisanje prašine i spremanje prostora u kojem boravite smanjuje količinu alergena i čini taj prostor higijenskijim. No, čišćenje donosi i psihičke dobrobiti. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Environmental Psychology pokazalo je da življenje u prljavom i neurednom prostoru doprinosi osjećaju izgubljenosti i tjeskobnosti.

8. Ispravi se ili ćeš ostati grbav!

Loše držanje možda neće direktno dovesti do neke fizičke deformacije kao što su tvrdile naše majke, no može izazvati priličnu bol u vratu i drugim dijelovima tijela. Pravilno držanje smanjuje bol u kostima i mišićima, dok loše držanje može dovesti do bolova u vratu i leđima, kao i do glavobolje.

Teme
Linker
31. srpanj 2022 00:46