FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
NE PROPUSTITE

Drive in kultura završava projekcijama u Zagrebu

Program otvara jedan od najzabavnijih domaćih filmova snimljenih proteklih godina, kratkometražni "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio"


Ovogodišnja Drive in kultura zatvara se 27. i 28. svibnja u Zagrebu, na parkiralištu Hale V Tehničkog muzeja, gdje je ta manifestacija i počela prije dvije godine, kao prvo javno kulturno okupljanje usred pandemije.

Najveći hrvatski drive-in filmski festival, koji organizira produkcijska kuća Sabmarine, u svojem trećem i dosad najopsežnijem izdanju obuhvatio je četiri vikenda i četiri grada, a u Zagreb stiže nakon Siska, Pule i Osijeka.

Za zagrebački finale kroz dvije večeri, u petak za odrasle i u subotu za djecu, pripremljeni su, najavljuje organizator, "neodoljiv filmski i show program, pokloni iznenađenja i najbolja zabava tog vikenda u gradu".

Program otvara jedan od najzabavnijih domaćih filmova snimljenih proteklih godina, kratkometražni "Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio" Igora Bezinovića i Ivane Pipal.

Ta nekonvencionalna romantična priča, nastala kao spoj igranog i animiranog filma, govori o glavnom liku Zokiju i njegovoj istrazi o podrijetlu jedne mikrokazete, a smještena je na otočko smetlište.

"Posebnost i uspješnost ovog filmskog eksperimenta prepoznali su i žiriji i publike filmskih festivala, na kojima je "Mikrokazeta" osvojila nekoliko značajnih nagrada", ističe se u najavi.


Show program

Nakon toga slijedi dugometražni film, najnovije ostvarenje proslavljenog norveškog redatelja Joachima Triera, "Najgora osoba na svijetu".

Žanrovski se identificirajući kao dramedija, ta crnohumorna filmska priča prati slatko-gorku životnu svakodnevicu dvadesetogodišnje Julije čiji život u suvremenom Oslu obilježava potraga za ljubavlju i smislom.

Film je u The Guardianu proglašen instant-klasikom, nalazi se na većini popisa najboljih filmova u prethodnoj godini, a o njegovoj kvaliteti svjedoče i nagrada Cannesa Renati Reinsve za najbolju glumicu te nominacija za Oscara u kategorijama najboljeg stranog filma i originalnog scenarija.

Druga večer pod nazivom Kids Edition donosi dugometražni animirani film "Neparožderi", neobičnu priču o nevidljivim stvorenjima odgovornima za nestajanje čarapa, ispričanu kroz avanture malenog Hihića.

Nastao je u češko-slovačko-hrvatskoj koprodukciji u režiji Galine Miklínove, s hrvatskim glumcima Goranom Navojcem, Ronaldom Žlaburom, Žarkom Potočnjakom i Majom Posavec kao naratorima.

Show program Drive in kulture vodit će mladi glumci, Filip Lugarić, diplomant zagrebačke Akademije dramske umjetnosti i dugogodišnji član Istarskog narodnog kazališta te Josipa Anković, dobitnica nagrade na Festivalu glumca za vlastiti autorski projekt "Fešta" u Teatru Exit.

Linker
20. travanj 2024 01:41