Kava i odmor? Može!

 SHUTTERSTOCK
Bez umora, molim

‘Drijemanje uz kavu‘ je nova metoda odmora koja kombinira vaš omiljeni napitak i spavanje! Može li bolje od toga?

Nova zanimljiva strategija koja uparuje kavu i drijemanje zapravo ima smisla i mogla bi biti poticaj koji vam treba da preživite naporne dane

Vjerojatno vam kava i drijemanje ne idu zajedno. Ili se odučite spavati ili pijete kavu da spriječite umor. Međutim, nova zanimljiva strategija koja uparuje to dvoje zapravo ima smisla i mogla bi biti poticaj koji vam je potreban da preživite naporne dane.

Zapravo sam naziv "drijemanje uz kavu" vam objašnjava ovu metodu: Popijete šalicu kave, a onda odrijemate. Iako ovo zvuči kontraintuitivno, kofein iz kave počinje djelovati tek nakon 30 minuta, tako da je moguće zadrijemati odmah nakon što popijete napitak. Upravo taj kratki san dat će vam dodatnu dozu energije te poboljšati budnost i učinkovitost, piše Health.

Idealno drijemanje uz kavu traje 30 minuta, što znači da će nakon buđenja kofein početi djelovati. Nekoliko malih studija podupire ovaj koncept.

Istraživanje objavljeno 1997. godine u časopisu Psychophysiology otkrilo je da su pospane odrasle osobe koje su unijele 200 mg kofeina i zatim odrijemale imale bolje rezultate na simuliranom ispitu vožnje u usporedbi s ljudi koji su dobila samo kofein ili placebo.

Druga studija objavljena u časopisu Clinical Neurophysiology 2003. godine podijelila je 10 mladih odraslih osoba u pet eksperimentalnih grupa, od kojih je svaka isprobala drugačiju vrstu poticanja budnosti i učinkovitosti usred računalnih zadataka. Jedna skupina je odrijemala 20 minuta, druga 200 mg kofeina uz drijemanje. Drugi su sudionici odrijemali i potom se umili ili su bili izloženi jakom svjetlu odmah nakon buđenja. A peta grupa se jednostavno odmarala. Najučinkovitija strategija za povećanje učinka? Pogađate: kofein plus drijemanje.


Trebate li započeti s ovom navikom?

Ako već pijete kavu i raspored vam dozvoljava kratki odmor, vrijedi pokušati. Drijemanje uz kavu također vas može spriječiti da unesete prekomjerne količine kofeina tijekom dana.

Međutim, ako imate sindrom iritabilnog crijeva ili osjetljiv želudac, možda biste trebali umjesto toga probati zeleni čaj ili potpuno preskočiti kofein. Kava može uzrokovati neke probavne smetnje, što bi poništilo dobrobiti drijemeža. A ako ste posebno osjetljivi na stimulanse, što znači da kofein uzrokuje osjećaj nervoze ili izaziva ubrzani rad srca, ova strategija nije za vas.

Konačno, nemojte piti kavu kasno tijekom danas. Općenito je pravilo izbjegavanje kofeina najmanje šest sati prije uobičajenog odlaska na spavanje kako biste mogli kvalitetno spavati.

Linker
17. travanj 2024 05:41