FOTOGRAFIJE: Depositphotos
studija

Dresirani psi podižu kvalitetu života gluhih osoba

Osobe koje imaju dresiranog psa imaju dva i pol puta bolje psihološko stanje u odnosu na gluhe osobe bez pomoći psa. No, to nije sve, gluhe osobe koje su sudjelovale u istraživanju izjavile su da im je rjeđe bila potrebna pomoć raznih socijalnih i sanitarnih službi

Dresirani psi nisu samo od velike pomoći slijepim nego i gluhim osobama. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Yorku pokazalo je prvi put da život uz posebno dresiranog psa poboljšava fizičko i psihičko zdravlje gluhih osoba te povećava njihov stupanj samostalnosti i smanjuje socijalnu izoliranost i strah.


Pružaju i društvo i emotivnu potporu

Prema rezultatima tog istraživanja, osobe koje uza se imaju dresiranog psa imaju dva i pol puta bolje psihološko stanje u odnosu na gluhe osobe bez pomoći psa. No, to nije sve, gluhe osobe koje su sudjelovale u istraživanju izjavile su da im je rjeđe bila potrebna pomoć raznih socijalnih i sanitarnih službi otkad uza se imaju psa treniranog da bude pratnja gluhim osobama. Takvi su psi obučeni da upozore kad čuju neke zvukove koji čine normalan dio svakodnevnog života, poput zvona na ulaznim vratima, dozivanja nekog od članova obitelji, budilice i monitora za bebe. Uvježbani su i da upozore korisnika kad čuju zvukove povezane sa sigurnošću, poput protupožarnog alarma ili alarma protiv krađe.

No, psi pružaju i društvo i emotivnu potporu, što je jednako važno. Istraživanje je provedeno u suradnji s britanskom dobrotvornom organizacijom Hearing Dogs for Deaf People, čija je direktorica izjavila da svakodnevno svjedoče pozitivnom utjecaju pasa za gluhe na gluhu djecu i odrasle. - Istraživanje Sveučilišta u Yorku napokon je pokazalo zašto su ti psi toliko važni, što će možda potaknuti veći broj ljudi da se uključe u proces treniranja pasa za gluhe i u konačnici omogućiti što većem broju gluhih osoba bolju kvalitetu života.

Linker
10. travanj 2024 06:51