Vaganje može utjecati na razvoj mlade osobe pa samim time i njegovo/njeno samopouzdanje.
 FOTOGRAFIJE: DAISY-DAISY GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ana Dukić
Ana Dukić
Odzvonilo je grupnom vaganju

Dječja psihoterapeutkinja otkrila nam je kakvu štetu vaganje pred cijelim razredom zapravo čini

24. rujan 2021.
Centar za poremećaj hranjenja BEA pokrenuo je inicijativu protiv grupnog vaganju u školama!, a psihoterapeutkinja je prokomentirala je li to dobar potez

Centar za poremećaj hranjenja BEA pokrenuo je inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama! kojim žele prekinuti grupno vaganje učenika i učenica u osnovnim i srednjim školama. Smatraju kako je za učenike potrebno vršiti mjerenja tjelesne mase i visine u zasebnom prostoru. Kako bi pokrenuli individualno vaganje u školama poslali su dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Uredu za obrazovanje Grada Zagreba.

- Grupno vaganje se pokazalo kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva - stoji u dopisu.

S obzirom na to da je BEA Centar za poremećaj prehrane iz prve ruke znaju što učenici čine kako bi izbjegli vaganje.

- Pojedine djevojke i mladići, kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje, bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje - napisali su u dopisu poslanom institucijama.


Mlada osoba dobiti poruku da nije dovoljno dobra ako nije u okvirima poželjne težine

Dječja i adolescentna psihoterapeutkinja Ana Vučer iz udruge Sirius komentirala je inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!

- Svakako podržavam inicijativu Centra BEA o prestanku grupnog vaganja i nadam se da će uspjeti u svojoj namjeri da se takva praksa zaustavi. Iz iskustva dječjeg psihoterapeuta, kao i privatnog iskustva, svjesna sam koliko to može biti stresno iskustvo za djecu i mlade - priča nam Ana.

image
Psihoterapeutkinja Ana Vučer
FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Adolescencija je razdoblje kada kod mladih slabi utjecaj odraslih i povećava se utjecaj vršnjaka koji svojim mišljenjem i reakcijama mogu u značajnoj mjeri utjecati na formiranje slike o sebi, dodaje psihoterapeutkinja.

- To je također dob kada mladi grade stav prema vlastitom tijelu koje je u razvoju i fizički izgled im postaje jako bitan. Uzevši sve navedeno u obzir razumljivo je da grupno vaganje tijekom nastave tjelesnog odgoja za mlade može biti razlog za nelagodu i osjećaje straha i srama te im stvoriti pritisak od međusobnog uspoređivanja kao i straha od neprihvaćanja i poruge. Sve to može značajno utjecati na razvoj samopouzdanja kod mladih kao i na pojavu emocionalnih poteškoća ili poremećaja raspoloženja pa i poremećaja prehrane - istaknula je Ana.

Vaganje može utjecati na razvoj mlade osobe pa samim time i njegovo/njeno samopouzdanje.

- Mlada osoba u toj dobi može dobiti poruku da nije dovoljno dobra ako nije u okvirima poželjne težine, bila ona niža ili viša od težine ostalih školskih kolega - rekla je Ana.

Nažalost, postoji i poveznica s poremećajima prehrane koji su sve češća pojava među mladima.

- Vjerujem da grupno vaganje za pojedince, u svakom slučaju, može biti put ka razvoju poremećaja prehrane. Pri tome smatram da su poremećaji prehrane kompleksni i ne bih izdvojila samo jedan uzrok, ali ne treba umanjiti utjecaj svakoga od njih - kaže nam Ana.

Inicijativa je naišla na brojne kritičare koji tvrde da je grupno vaganje dobra metoda jer će potaknuti djecu da razmisle o tome što jedu i koliko se kreću.

- Mišljenja sam da se kultura jedenja kao i onoga što jedemo formira unutar primarne obitelji te sumnjam da će se time postići taj efekt koji kritičari navode. Sigurna sam da postoje pozitivnije i poticajnije metode kojima se mlade može potaknuti na uravnoteženi način prehrane i više kretanja, a da to ne bude iz pozicije posramljivanja i stigmatizacije - zaključila je psihoterapeutkinja.

Teme
Linker
17. kolovoz 2022 06:34