Što morate znati o Ukrajini?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
tako posebna

Devet zanimljivih činjenica o Ukrajini koje vjerojatno niste znali

Najveći je proizvođač sjemenki suncokreta, a ima i najromantičnije mjesto na svijetu


Posljednjih dana svjedočimo stravičnom ratu u Ukrajini, državi poznatoj po svojem raznolikom krajoliku, očuvanoj kulturi i tradiciji. Nažalost, mnogi ne znaju puno o ovoj europskoj državi te smo zato pronašli zanimljive činjenice koje čine Ukrajinu tako posebnom.


Žitnica Europe

Obradiva zemlja s plodnom crnicom učinili su je idealnim mjestom za uzgoj pšenice i drugih prehrambenih usjeva. Kao takva, Ukrajina je dobila nadimak "Žitnica Europe" i danas je jedna od najvećih proizvođača pšenice u svijetu.




Najveći proizvođač sjemenki suncokreta

Ukrajina je najveći svjetski proizvođač sjemenki suncokreta, a odmah iza nje je Rusija. Procjenjuje se da bi ukupna veličina ukrajinskih poljoprivrednih površina na kojima se uzgaja suncokret mogla pokriti cijeli teritorij Slovenije.



Geografski najveća država na tlu Europe

Da, dobro ste pročitali. Ako u ovaj popis ne uključimo Rusiju, jer se ona nalazi i na tlu Europe i Azije, Ukrajina je geografski najveća država na tlu Europe. Njezina veličina je 603.548 kilometara kvadratnih. Naravno, to ju ne čini najviše naseljenom državom Europe. Njezina populacija je 44 milijuna ljudi, što ju čini manjom državom od Njemačke i Francuske.




Sedam lokacija je pod zaštitom Unesca

UNESCO-v popis Svjetske baštine sastoji se od Svjetske kulturne baštine i Svjetske prirodne baštine, a Ukrajina na ta dva popisa ima sedam lokacija. To su i najpopularnija turistička mjesta u Ukrajini. To uključuje kijevsku katedralu Svete Sofije i Kijevo-pečersku lavru, drvene crkve poljskih i ukrajinskih Karpata, drevni grad Taurski Hersones i njegovu choru, Stari grad Lviv, Rezidenciju bukovinsko-dalmatinskih metropolita, Struveov luk, bukove prašume u Karpatima.




Narodna nošnja se zove Vyshyvanka

Prepoznatljiva narodna nošnja u Ukrajini se zove Vyshyvanka. U ukrajinskom vezu crna, crvena i bijela boja su osnovne, a žuta, plava i zelena su dodatne. Vyshyvanka je obična bijela košulja od platna ukrašena cvjetnim ili ornamentnim vezom. Nose ju i muškarci i žene.




Gradovi duhova

Najveća nuklearna katastrofa dogodila se u Ukrajini - černobilska katastrofa 1986. godine. Unutar tih zona nalazi se niz napuštenih gradova, ponajprije Pripjat, koji privlače turiste iz cijelog svijeta. Obilasci pogođenog područja, uključujući elektranu, dostupni su na rizik putnika.




Tunel ljubavi

Ovo je dijelo čovjeka i prirode. Tunel ljubavi je polunapuštena željeznička pruga u Klavenu na sjeverozapadu Ukrajine, a smatra se najromantičnijim mjesto na svijetu. Naime, prugu je zaokružila priroda i napravila tunel svojim zelenim lukovima s obje strane. Romantično okruženje privlači mnoge parove. Prema lokalnim legendama, parovima koji posjete ovo mjesto ispunit će se sve želje.




Najdublja stanica metroa na svijetu

Arsenalna je najdublja stanica na svijetu i nalazi se u Kijevu na liniji Sviatoshynsko – Brovarska. Stanica dopire do čak 105.5. metara dubine. Metro u glavnom gradu Ukrajine je prvi put otvoren 6. studenog 1960.




Najstarije kavane na svijetu

Još uvijek se vode polemike oko toga tko je prvi pokrenuo kavane, jesu li za njih zaslužni Ukrajinci ili Austrijanci. No, neki tvrde da je istina zapravo negdje između. Naime, vjeruje se da je Yuri Kulczycki, ukrajinski ratni heroj, skuhao prvu šalicu kave u Beču 1680-ih godina. I danas Ukrajinci imaju običaj ispijanja kava, a najpoznatiji grad za to je Lviv, koji ima stotine kafića.

Linker
17. travanj 2024 21:57