Opustite se uz dobro štivo

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Drugačiji pogled na svijet

Devet fantastičnih knjiga koje vam mogu promijeniti život, pročitajte ih što prije!

Ako želite poboljšati svoj život, odnose, ostvariti ciljeve, ovo su knjige za vas


Jeste se li ikad zapitali koliko knjiga postoji? Naime, Google je došao do jednog broja 2010. godine. Uz pomoć posebnog algoritma, veliki umovi Googlea su izračunali da je do tada izdano 129,864,880 knjiga. Naravno, ta brojka je danas kudikamo veća.

Uz sve te izdane knjige i dalje nam se dogodi da ne znamo koju pročitati. Ne brinite se, baš zato smo mi za vas napravili popis knjiga koje će promijeniti vaš život. I ne, ne pretjerujemo kad to kažemo.


Čovjekovo traganje za smislom, Viktor Frankl

Slavni neurolog i psihijatar Viktor Frankl u ovoj knjizi opisuje osobno iskustvo iz koncentracijskog logora. Dehumanizacija koja je zahvatila čovječanstvo tijekom Drugog svjetskog rata i danas se čini nestvarnom, a autor ju je doživio na vlastitoj koži. Naime, u razdoblju od 1942. do 1945. Frankl je bio u četiri koncentracijska logora, uključujući Auschwitz, a za to vrijeme su nestali njegovi roditelji, brat i trudna supruga. Samo jedan od ovih razloga je dovoljan da čovjek izgubi volju za životom, no ne i on.

On kroz svoje iskustvo otkriva najveću životnu lekciju. Frankl ističe kako čovjek ne može izbjeći patnju, ali može odabrati kako će reagirati na nju, dati joj značenje i kroz nju pronaći smisao svog postojanja.

Djelo je s razlogom izdržalo test vremena, a u ovim, za mnoge teškim vremenima, može vam pomoći da i vi pronađete svoju svrhu.




Alkemičar, Paulo Coelho

Brazilski pisac napisao je knjigu o pastiru koji putuje od svoje domovine Španjolske do egipatskih piramida kako bi pronašao blago koje je ondje skriveno. Na putu susreće Romkinju, muškarca koji se naziva kraljem i alkemičara, a svi mu govore da je na pravom putu. Međutim, nitko ne zna o kakvom je blagu riječ niti hoće li pastir uspjeti proći sve prepreke koje mu se nađu na putu.

Međutim, priča o pastiru zapravo je priča o snazi čovjekovih snova te važnosti slušanja vlastitog srca. Knjiga će vas potaknuti na razmišljanje o vlastitim željama i borbi za sreću.




7 navika uspješnih ljudi, Stephen R.Covey

Autor Stephen Covey otkriva dobro skrivane navike uspješnih ljudi. Knjiga je godinama nakon prvog izdanja i dalje bestseller iz jednog jedinog razloga - Covey ignorira popularnu psihologiju i fokusira se na uvijek važne principe poštovanja, integriteta, iskrenosti i ljudskog dostojanstva.

Jedan od najboljih vodiča prema uspjehu inspirira čitatelje i više od 30 godina nakon što je izdan.




Godina magičnog razmišljanja, Joan Didion

Nedavno preminula američka spisateljica iza sebe je ostavila golem trag, i to knjigom koja govori o velikom životnom gubitku - smrti supruga. Nakon što njezin suprug John Gregory umre od posljedica srčanog udara, Joan pokušava nastaviti sa svojim životom.

Ova intimna ispovijest govori o velikom gubitku i Joaninoj boli nakon iznenadne smrti supruga. Kroz pisanje dnevnika, ona pokušava pronaći odgovore na pitanja: Kako se nositi s neminovnim krajem? Gdje pronaći snagu za dalje? Godina magičnog razmišljanja osim što će dirnuti vaše emocije, može biti i svojevrstan vodič za život nakon smrti bliske osobe.




Probudite diva u sebi, Tony Robbins

"Preuzmite kontrolu nad svojim životom" poruka je knjige Tonyja Robbinsa, vodećeg životnog trenera, govornika i autora knjiga o samopomoći. Njegove riječ će vas potaknuti da promijenite vlastite stavove, tijelo, odnose, financije i život.

Tony je napisao vodič koji vas korak po korak uči važnim lekcijama potrebnim kako biste otkrili svoju svrhu, preuzeli kontrolu i stvorili život kakav sanjate. Koliko god knjiga o samopomoći pročitali, ova će vas zasigurno uzdrmati.




Mentalni sklop, Carol S. Dweck

Nakon desetljeća istraživanja, psihologinja sa Sveučilišta Stanford otkrila je jednostavnu, ali revolucionarnu formulu uspjeha - ona se krije u mentalnom sklopu. U ovoj briljantnoj knjizi Carol opisuje kako je uspjeh u školi, poslu, sportu, umjetnosti i gotovo svim područjima ljudskog života pod utjecajem našeg viđenja vlastitih talenata i sposobnosti. Osobe sa statičnim mentalnim sklopom, odnosno one koje vjeruju da su naši talenti i sposobnosti ne mogu promijeniti, imaju manje šanse za uspjeh nego osobe koje vjeruju da se naše sposobnosti mogu razviti.

Ova knjiga će vas potaknuti da razmislite što vas sprječava da ostvarite zacrtane ciljeve.




Kako steći prijatelje i naklonost ljudi, Dale Carnegie

Knjiga Dalea Carnegieja objavljena je 1936., ali i danas su ista pravila za stjecanje prijatelja i naklonosti ljudi. Primjenom znanja iz ove knjige naučit ćete kako stvoriti trajna prijateljstva, uvjeriti sugovornike da razmišljaju poput vas te kako voditi raspravu bez vrijeđanja i izazivanja otpora.

Dale zapravo otkriva koliko je važno poštovati i slušati drugoga. Genijalna knjiga koja će vam pomoći u razvijanju iskrenih odnosa i kvalitetnijih prijateljstava.




Profinjeno umijeće stava je*e mi se, Mark Manson

Posljednjih nekoliko godina (možda i desetljeća) sa svih strana dobivamo savjete važnosti pozitivnog stava, no Mark Manson govori upravo suprotno. Svjestan je da su neke situacije sje*bane i s tim moramo živjeti. Ne pokušava sakriti niti ublažiti istinu.

Mark navodi kako samo realnim pogledom možemo popraviti situaciju, svoj život i društvo. Također, savjetuje da prihvatimo svoja ograničenja i naučimo živjeti s njima. Jednom kad znamo svoje mane, strahove, nesigurnosti i suočimo se s njima, možemo živjeti doista ispunjenim životima.




12 pravila za život, Jordan B. Peterson

Poznati svjetski psiholog Jordan B. Peterson kroz svojih 12 pravila za život daje savjete kako stvoriti red u kaosu. Kroz humor, mitove, anegdote i istraživanja, autor objašnjava zašto je važno postupati prema sebi kao prema osobi do koje ti je stalno, zašto je važno govoriti istinu i stajati uspravno.

Peterson govori o važnosti discipline, slobodi i odgovornosti prema sebi, ali i prema društvu. Kroz knjigu ćete shvatiti koju važnu ulogu imate u društvu te kako zapravo pojedinac može mijenjati svijet.

Linker
12. ožujak 2024 22:24