Pomaže i održavanju vitalnosti
 Getty Images/iStockphoto
Začin i lijek

ČUDO OD NAMIRNICE Smanjuje kolesterol i upale, a ima još jedno iznenađujuće djelovanje

U tradicionalnoj medicini crni kim se upotrebljava za gotovo sve -  kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa...

U novije vrijeme provedena su brojna znanstvena istraživanja u kojima je ispitan biološki učinak crnog kima ili pojedinih njegovih aktivnih tvari. Ulje crnog kima nezaobilazno je u herbalnoj ljekovitoj medicini, holističkom liječenju, među dodacima prehrani, aromaterapiji ili opuštajućim masažnim tretmanima.

Crno sjeme

Latinskog naziva Nigella sativa poznato je i kao crno ulje, crni kumin, crno sjeme, kod nas crnjika, ima dugu tradiciju u prevenciji alergija. Početkom cvatnje drveća, korova i trava ulje crnog kima ulazi u redovitu upotrebu među mnogim osobama s alergijskim rinitisom.

Sjemenke crnog kima sadrže različite kemijske spojeve, ali se smatra da su za većinu pozitivnih učinaka na zdravlje zaslužni kinoni, među kojima je najzastupljeniji timokinon. No i druge njegove sastavnice pokazuju ljekovit učinak (ditimokinon, timohidrokinon, nigelon).

Antikancerogeni učinci

Za timokinon i ditimokinon utvrđeni su antikancerogeni učinci u ispitivanjima in vitro, na stanicama raka i in vivo na pokusnim životinjama. Nigelon je pak pokazao snažno djelovanje u prevenciji bronhijalne astme i astmatičnog bronhitisa, a zaštitna uloga je bila veća kod djece nego kod odraslih.

Za antioksidativnu aktivnost najodgovorniji je timokinon, koji, između ostalog, pokazuje svojstvo zaštite stanica od toksičnog djelovanja nekih lijekova protiv karcinoma kao i nekih toksina. Ljekovitim spojevima u crnom kimu pripisuju se antimikrobna, antioksidativna, antidijabetička, antitumorska, antiastmatska, imunomodulatorna, i protuupalna djelovanja.

Potencijal za studije

Iako su istraživanja u posljednje vrijeme provedena u laboratorijima ili na životinjama te na malom broju ljudi, ulje crnog kima pokazalo je potencijal zbog kojeg bi trebalo provesti velike studije.

Kuhani ekstrakt crnog kima povoljno je djelovao na dišne puteve u jednoj studiji na 15 pacijenata s astmom. Ista skupina autora u svom je ranijem istraživanju izvjestila o smanjenom korištenju inhalatora i lijekova u skupini od 14 pacijenata s astmom koji su uzimali kuhani ekstrakt crnog kima u trajanju od tri mjeseca, u odnosu na kontrolnu skupinu koja je primala placebo.

Alergijske bolesti

Nadalje, praćenje simptoma astme kao i testovi plućne funkcije ukazali su na poboljšanje njihovog zdravstvenog stanja. Studija s ukupno 143 bolesnika s alergijskim bolestima (alergijski rinitisom, atopijskim ekcemom i astmom) pokazala je dobro djelovanje crnog kima u dozi od 40 do 80 mg/kg tjelesne mase dnevno na subjektivnu procjenu simptoma od strane pacijenata.

Ulje crnog kima, kad se uzima u obliku kapi za nos, olakšava simptome alergijskog rinitisa (istraživanje iz 2014. ma 68 ispitanika). Poboljšanje simptoma zabilježeno je kod 92.1% ispitanika.

Sjemenke u terapiji

Također, sjemenke crnog kima koje su korištene kao potporna terapija uz imunoterapiju pokazale su poželjan učinak na neke od promatranih imunoloških pokazatelja.

U tradicionalnoj medicini koristi se već više od dvije tisuće godina, a upotrebljava se za gotovo sve - kod astme, bronhitisa, visokog krvnog tlaka, različitih upala, glavobolje, zubobolje, gubitka apetita, proljeva, crijevnih parazita, problema s kožom, s mjesečnicom, reumatoidnog artritisa...

Očuvanje mladosti

Drevni Egipćani koristili su ih kao univerzalni lijek i sredstvo za očuvanje mladosti, o čemu svjedoče sačuvani primjerci bočica s uljem proizvedenim iz sjemenki crnog kima pronađeni u Tutankamonovoj grobnici.

Rimljani su ih, osim u ljekovite svrhe, koristili i kao začin, a Dioskorides je pripravke s crnim kimom primjenjivao kao lijek protiv glavobolje, nazalne kongestije, zubobolje i crijevnih parazita. Avicena navodi crni kim u Kanonu medicine kao lijek s ekspektorirajućim djelovanjem, koji ujedno potiče energiju cijelog tijela i pomaže u oporavku od umora i malodušnosti.

Linolna kiselina

Po kemijskom sastavu sjemenke crnog kima sadrže proteine (20-30 posto), ugljikohidrate (30 posto i više) te masne kiseline (30 -35 posto), a među njima je i dihomolinolna kiselina, koje nema u jestivim uljima, a karakteristična je za rod Nigella. Linolna kiselina je najzastupljenija (više od 50 posto), zatim oleinska i plamitinska. Ulje sadrži i 15-ak sterola među kojima beta-sitosterol te tokoferol što pridonosi njegovoj stabilnosti.

I vrtna biljka

Danas je najcjenjeniji crni kim koji se uzgaja u Arabijskoj pustinji, u Siriji, Iraku, Egiptu, Indiji, Pakistanu, Iranu, Grčkoj i na Cipru jer su tamo klimatski uvjeti najpogodniji za rast biljke najpoželjnijeg kemijskog sastava. Kao vrtna biljka kultiviran je, međutim, u cijelom svijetu.

U nekim je studijima zabilježen i pozitivan učinak na imunitet (brojnost nekih tipova limfocita, količina IgE antitijela), no premalo je velikih studija koje bi nedvojbeno potvrdile učinak crnog kima na imunitet.

Dobri rezultati

U istraživanju iz 2013. godine, koje je uključilo ukupno 70 zdravih dobrovoljaca s vrijednostima krvnog tlaka 110-140 mmHg/60-90 mmHg, uzimanje 5 ml ulja crnog kima dnevno tijekom osam tjedana dovelo je do statistički značajnog sniženja vrijednosti krvnog tlaka u tretiranoj skupini odnosu na skupinu koja je primala placebo. Još jedna ranija studija pokazala je pozitivan učinak na sniženje krvnog tlaka kod osoba s blagom hipertenzijom. Također, istraživanja su pokazala da bi ulje crnog kima moglo pomoći i kod snižavanja kolesterola u krvi, a u jednoj od studija opaženo je i povećanje koncentracije ‘dobrog’ HDL-kolesterola.

Preparati

Kao dodatak prehrani može se naći u obliku kapsula, ulja, vodeni ekstrakt, prah sjemenki, a svi preparati na hrvatskom tržištu registrirani kao dodaci prehrani mogu se smatrati sigurnima za korištenje kada se uzimaju u dozama preporučenim od strane proizvođača i u suradnji sa liječnikom, ako bolujete od neke bolesti.

Linker
05. travanj 2024 06:50