SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Čimbenik koji daleko najviše utječe na naše zadovoljstvo poslom - imate li ga?

Kad znamo svrhu, više postižemo

Piše: Iva Belé, poslovna savjetnica i trenerica Načela uspjeha • www.ivabele.comOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Znate li svoju životnu svrhu? Jeste li je formulirali poput dobrog slogana i znate li ju napamet? Ako još niste, ovo je prilika da saznate koliko je poznavanje sebe, svoje svrhe i smisla doista važno. Bez obzira radimo li za poslodavca ili za vlastitu tvrtku, ako razumijemo viši smisao koji naš posao ima u široj slici, sretniji smo.

Ključni sastojak treninga koje provodim je definiranje životne svrhe. Kada pitam polaznike da li je imaju i znaju - iznenade se, jer o njoj nikada nisu razmišljali. Da bi svatko od nas formulirao svoju svrhu, koju duboko u sebi osjeća, koristim provjerene alate. Rezultati? Fantastični! Kao da ste nekome dali mapu kako stići do svog blaga.

Najveći utjecaj

U publikaciji „Indeks zadovoljstva poslom 2015“, sumirana su istraživanja koja daju odgovor na pitanje što utječe na naše zadovoljstvo poslom.

Postoji šest glavnih čimbenika koji utječu na zadovoljstvo poslom. Prvi je SVRHA. Osjećaj svrhe u našem poslu ima veliki utjecaj na naše zadovoljstvo poslom. Moramo moći odrediti smisao i svrhu svog radnog mjesta kako bismo bili sretni. Drugi čimbenik je MENADŽMENT. Menadžeri utječu na naše radne uvjete, od specifičnih zadataka koje dobivamo do komunikacijske kulture koju provode. Osjećaj da imamo UTJECAJ na to kako, kada i s kime ćemo izvršiti neki zadatak podiže razinu zadovoljstva poslom. POSTIGNUĆA bilo osobna ili zajednička, uspješno obavljeni projekti i završeni zadaci čine nas sretnijima na radnom mjestu. Iznimno je važna i RAVNOTEŽA između vremena koje posvećujemo POSLU I vremena koje nam ostaje za PRIVATAN ŽIVOT. Kako na poslu često provodimo više vremena nego s obitelji, kvaliteta odnosa koje imamo s KOLEGAMA na poslu ima izravan utjecaj na naše zadovoljstvo poslom.

Jesu li sve čimbenici jednako važni? Utječu li u istoj mjeri na zadovoljstvo poslom? Odgovor je – ne.

Čimbenik koji daleko najviše utječe na zadovoljstvo poslom je osjećaj da naš posao ima SVRHU!

Dvostruko slabiji utjecaj ima management, zatim ostali čimbenici dok zadovoljstvo kolegama čini tek desetinu utjecaja kojeg čini SVRHA.

To znači da ako osvijestimo SVRHU koju ima naš posao ili pronađemo posao koji predstavlja našu SVRHU koristimo čimbenik s najvećim utjecajem na našu životnu sreću. Promjena posla radi poticajnijeg menadžmenta ili simpatičnih kolega neće imati toliki utjecaj kao pronalazak SVRHE.

Kako spoznaja o važnosti SVRHE može biti korisna poslodavcima?

Ako poslodavci uspješno prenesu sve koristi koje poslovanje njihove tvrtke čini za zajednicu, te takve informacije komunicira internom komunikacijom, izravno utječe na osvještavanje svrhe tvrtke. Proizvodite, distribuirate ili promovirate proizvode koji koriste ljudima? Pozovite zadovoljne korisnike da direktno kažu vašim zaposlenicima koliko su im proizvodi promijenili život. Mogu se dogoditi čudesni preokreti nabolje i streloviti rast zadovoljstva poslom. Imate li loše vijesti za svoje zaposlenike (smanjenje plaća ili neke druge mjere štednje)? Ako zaposlenicima objasnite višu SVRHU takvih mjera (npr. time će se sačuvati vaša radna mjesta), ova će mjera biti prihvaćena puno blaže i s manje negodovanja. Ako zaposleniku pojasnite koliko značajno pridonosi cjelokupnoj tvrtki svojim učinkom i vidi širi pozitivan utjecaj, to će sigurno djelovati na veće zadovoljstvo poslom.

Kako spoznaja o važnosti SVRHE može biti korisna svim pojedincima?

Ako u poslu kojim se bavite doista ne možete naći svrhu, pokušajte je naći u svojim hobijima. No ako i ta mjera ne unese promjenu i dalje osjećate nezadovoljstvo svojim životom, definirajte svoju životnu svrhu i slijedite je.

Donedavno sam i sama bila iznenađena pitanjem - koja je tvoja životna svrha? Shvatila sam da je to nešto što se ne uči u školi, o čemu se ne razgovara jer većina ljudi živi po rutini posao - kuća - posao - kuća. Uvjerila sam se i koliko je važno da ju odredim i znam, što svakome preporučujem.

Zašto je važno znati životnu svrhu?

Iz istog razloga radi kojeg je nekoj tvrtki važno znati misiju i viziju. Životna svrha je poput mape koja nam pokazuje u čemu smo dobri i čime želimo pridonijeti svijetu. Ako na nju nadogradimo ciljeve, stvaramo precizniji strateški plan kako tu svrhu provesti u djelo. Jeste li znali da se životna svrha uglavnom ne mijenja tijekom života? Mogu se mijenjati načini na koji ju izražavamo, no naš poziv radi kojeg smo ovdje ostaje isti.

Je li važno životnu svrhu reći drugima?

Naravno! Pogledajte koliko je značajnih povijesnih osoba uspjelo jer je svoju životnu svrhu reklo cijelom svijetu (npr. Gandhi, Mandela...). Do sada sam se susrela s brojnim životnih svrhama. Bez obzira koje talente osoba želi pružiti svijetu, svi u jednom trenutnu žele „pridonijeti nečem što je veće i od njih samih“.

Linker
25. travanj 2024 14:44