Uvijek je na vama da izaberete jeste li zadovoljni kako vas služi vaš mozak ili niste

 SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Četiri koraka koja vam mogu pomoći da otklonite destruktivan i toksičan način razmišljanja ili ponašanja

Evo kako učinkovitije koristiti svoj mozak

Samo je nekoliko istinskih potreba u životu čovjeka. Ipak, u onom našem stvarnom životu to baš uvijek i ne izgleda tako. Uglavnom, provedemo čitav život u nekim svojim naučenim navikama, ukorijenjenim ponavljanjima koja postaje naša svakodnevna rutina. Sve to može nas odvesti krivim putem tj da ne gospodarimo dobro sami sa sobom počevši od načina na koji razmišljamo, dakle od naših misli.

Nadam se da se slažete sa mnom da nema ništa zbunjujuće, a ponekad i bolnije kada isti taj mozak zagospodari našim mislima, dovede u pitanje vaše sposobnosti, samopoštovanje, i jednostavno zagospodari vašim ponašanjem.


Upoznajte bolje svoj mozak

Razlog tome leži u obmanjujućim porukama koje nam šalje mozak - sadržajem i porukama koje su se uvukle poput nekog uljeza u vašu psihu i preuzeli kontrolu nad vašim životom.

Ako ne upoznate bolje svoj ‘‘organ za razmišljanje‘‘, ne posvetite mu brigu koju zaslužuje, ili ne otklonite neke ‘‘smetnje‘‘ u ‘‘procesoru‘‘, mozak vas lako može natjerati da povjerujete u jako puno samodestruktivnih stvari kao što su:

• pretjerana zabrinutost

• samookrivljavanje za neke stvari koje nisu u tvojoj domeni, odnosno nisi ih ti prouzročio

• upuštanje u neki vid nezdrava i destruktivna ponašanja kako bi pobjegli od stresa ili nečega što vam se ne sviđa, itd.


Loša i dobra vijest

Što više reagirate na nezdravi način, tako vam mozak vraća jer ste ga ponavljanjem nekih navika naučili da se tako ponaša tj. reagira prema nekim nezdravim obrascima zato što on ne razlikuje što je dobro ili nije za vas nego odgovara automatski vašim ponašanjem generirajući jake impulse, misli, želje, i naprosto vas prisiljava da se ponašate, mislite ili razmišljate na takav način jer ne zna drukčije. Na autopilotu je. To je loša vijest.

Dobra vijest jeste da svjesnim radom možete nadmudriti vaš mozak i ne dopustiti mu da vas kontrolira i čini vas nesretnim, frustriranim, ljutim, tužnim, ljubomornim...


Kako sijete, tako i žanjete

Stoga želim podijeliti s vama jednu veoma učinkovitu tehniku koja se odnosi na to - kako da identificirate i demistificirate te zbunjujuće i obmanjujuće poruke koju vam šalje vaš mozak.

Uvijek je na vama da izaberete jeste li zadovoljni kako vas služi vaš mozak ili niste.

Želite li možda promijeniti ulogu tj da vi budete glavni i odgovorni dirigent vašem mozgu?

Uz pomoć ove korisne tehnike u četiri koraka možete i sami naučiti vrlo jednostavne vještine koje možete svakodnevno prakticirati u vašem životu primjenjujući ih baš na neki dio vas koji vam se ne sviđa. Vrlo je jednostavno. Međutim i kao u svemu - bez volje, discipline, ustrajnosti i svakodnevna vježbanja, nema ni rezultata. To znate i sami. Pravila igre uvijek su ista.

Aktivnim odvraćanjem od negativnih oblika ponašanja i usredotočenosti na pozitivno, i vi možete preoblikovati vaš najsavršeniji organ - njegovo veličanstvo mozak.

Za ljudski um možemo reći da je neovisan entitet koji oblikuje i nadzire funkcije vašeg tjelesnog organa tj mozga, upravo zahvaljujući svojoj plastičnosti. Neuroznanost je to i dokazala.

Međutim, postavlja se pitanje - kako upravljati strahom, pogotovo ako je on iracionalan (fobije) ili nervozom, oduprijeti se negativnim mislima koje te preplave i koje vas mogu dovesti u trajno stanje tjeskobe ili anksioznosti?

Ovo je tehnika koja počiva na principima neuroznanosti koju sam nazvala tehnikom preventivne reakcije i koja vam može pomoći da otklonite destruktivan i toksičan način razmišljanja ili ponašanja jer vas uči kako točno zadanim reakcijama spriječite neku vašu negativnu reakciju - bilo da se javi u formi neke misli ili ponašanja.

Korak 1: Ulovi svoju misao

Prva faza sastoji se u tome da naučite prepoznati neku svoju misao. To je prvo. Drugo, zamijeniti tu istu misao s nekom drugom, resursnom, pozitivnijom. Primjer - ‘‘Nikada neću savladati to gradivo ili naučiti neku novu vještinu‘‘…! Zamijenite ju s ovom: ‘‘Ako može ona, mogu i ja naučiti skijati/….(neku novu vještinu, itd)‘‘. Naravno da neka vaša misao neće samo tako čarobno nestati iz vaše glave. Treba ju prvo osvijestiti i puno vježbati kako reagirate na njih.


Korak 2: Ja nisam moja misao

Molim vas da osvijestite da što god mislili o sebi (dobro ili loše) te misli nisu Ana, Marko…To niste vi. To su mentalne konstrukcije, i hrpa lažnih iskonstruiranih poruka koje dolaze iz vašeg mozga jer ste ga tako programirali. Cilj ove faze jeste doći do uzroka neke vaše misli koja se manifestira kao neki simptom.

Misao: Npr. ‘‘Svi će mi se smijati i loše govoriti o meni dok budem držala govor/prezentaciju‘‘!

Simptom: Ja ću izbjegavati takve situacije. Neću se pojaviti. Odložit ću to dok ne budem sigurna‘‘ Moguća dijagnoza: Socijalna anksioznost


Korak 3: Svjesno fokusiran

U ovoj fazi zapravo započinje pravi posao, jer se vježbate vještini kako zaobići loše misli (brige) ili neko ponašanje, odnosno znati pravilno usmjeriti vaš fokus na nešto drugo kad vam se javi neka misao.

Radi se o mentalnom procesu koji naravno kao i sve drugo zahtjeva rad, rad i rad. Trening mozga, upravo onako kako bildate svoje tjelesne mišiće i radite na svome tijelu da bude lijepo oblikovano, treba raditi i bildati i naše moždane mišiće.

Konačni cilj ove faze usmjeren je na to da prestanete reagirati na neku reakciju ili ponašanje na negativan način, kako to danas činite. Uči se da iako je vaš osjećaj prisutan sada i ovdje, da mu nećete dopustiti da preuzme kontrolu nad vama i onim što radite ili ne radite. U takvoj se situaciji vi postavljate na mjesto šefa i vi ste ti koji donosi odluku kako će reagirati umjesto, da se prepuštate auto-pilotu tj nekoj mašini koja vas vodi, ni vi ne znate gdje.

Svjesna sam da nije lako i da ovladavanje mislima zahtjeva svjestan rad na sebi, malo napora i dosta rada, uz dugoročne rezultate. Samo upornošću i učenjem možete ovladati samim sobom i svojim vašim mozgom odnosno svjesno preuzeti kontrolu nad vašim životom.


Korak 4: Napravi predah

Kako bismo olakšali čitav proces, treba se znati i odmoriti i uzeti predah. Drugim riječima, odgoditi ili staviti na stand-by mode neku vašu reakciju. To prevedeno znači da pustite da prođe recimo 5-10 minuta prije nego odlučite reagirati ili ponovo zavrtjeti iste misli. Ne prepuštajte se strujama reakcije bez malog vremenskog odgađanja. Nakon malog predaha, treba odabrati neku drugu reakciju ili ponašanje - naravno, ono konstruktivno. Što više budete vježbali, bit će sve lakše i vjerujte da rezultati neće izostati.


Vodite bilješke

Otvorite dnevnik u koji ćete zapisivati vaše misli, reakcije i ponašanje, što će vam poslužiti da mjerite napredak te pratite sami sebe odnosno koje su vam misli, ponašanja najviše koristila (li štetila). To će vam pomoći da povećate svoje samopouzdanje.

Budite svoj osobni neutralni promatrač

Samo osoba koja je svjesna svih svojih osjećaja, misli, stanja ili okolnosti, može pozvati svog osobnog promatrača koji će joj dati neutralni feedback, a osoba će sebe moći gledati u akciji - kao u filmu.

Osnažite sami sebe tako da istrenirate vaš mozak da misli i radi za vas, a ne vi za njega i vratite svoj život točno tamo gdje treba biti.

Mirella Rasic Paolini, holistički psihoterapeut

Linker
25. travanj 2024 16:49