Toliko lijepih,opuštajućih i zabavnih stvari bismo mogli raditi... Samo kad bismo se bolje organizirali.
 Brooke Cagle/Unsplash
I to treba planirati!

Čekajući da se slobodno vrijeme 'stvori' samo od sebe, mogli biste se načekati...

04. travanj 2019.
Potrudite se dobro promisliti kako želite provoditi svoje slobodno vrijeme i ne zaboravite da i petnaestak minuta dnevno može za vaš mentalni mir učiniti čuda, ako ga kvalitetno provedete. A kako ga stvoriti, naučite uz ovih nekoliko savjeta! 

Rečenicu "To ću napraviti kad mi ostane slobodnog vremena." svatko od nas izgovorio je barem sto puta u životu, a mnogi ju izgovaraju svakodnevno. No, na kraju dana tog vremena uglavnom ne ostane. Ono što ostane su ogorčenje i nezadovoljstvo te strah da slobodnog vremena nikada neće biti.

Temelj pametnog upravljanja vremenom zapravo je pametno upravljanje samim sobom. U kontekstu slobodnog vremena to nije ništa drugo nego znati kako, s kime i kada želite i možete to vrijeme provesti.


SLOBODNO VRIJEME MORATE PLANIRATI

Iako se može činiti potpuno nelogično, slobodno vrijeme zaista morate unaprijed odrediti i strukturirati. No, preduvjet za to je da i inače imate naviku planiranja i da vam zapisivanje tjednih rasporeda i dnevnih lista nije nepoznanica. Ako nemate naviku planiranja redovnih dnevnih i tjednih obaveza, niti ono neobavezno vrijeme neće se samo od sebe pojaviti.


Planirati slobodno vrijeme znači zapravo:

• izjednačiti ga po važnosti s vremenom za posao ili za odlazak k liječniku, dakle s nečim važnim
• odrediti na što ćete to vrijeme točno utrošiti tj. koga ili što to vrijeme uključuje
• uvrstiti to vrijeme u svoj tjedni raspored ovisno o ostalim obavezama (jednom tjedno po tri sata, dva puta tjedno po jedan sat, svaki dan po pola sata i sl.)


KVALITETA ISPRED KVANTITETE

Da li i kako strukturirate svoje slobodno vrijeme direktno se odražava na kvalitetu tog dragocjenog dijela vašeg dana ili tjedna. Ako ste prepoznali što vas najviše odmara ili "puni vaše baterije" i ako upravo na to trošite svoje slobodno vrijeme, bit ćete zadovoljni i sa svega pola sata. No, ako imate običaj prihvaćati tuđe ideje i pozive na kojekakve događaje i aktivnosti u kojima uopće ne uživate, moglo bi vam se dogoditi da vas takozvano slobodno vrijeme još više optereti nego ono radno.

Potrudite se zato dobro promisliti kako zaista želite provoditi svoje slobodno vrijeme i ne zaboravite da i petnaestak minuta dnevno može za vaš mentalni mir učiniti čuda, ako ga kvalitetno provedete.


MOĆ RUTINE

Jedan od najlakših načina za stjecanje novih navika je uvođenje rutine. Želite li na primjer malo slobodnog vremena za sebe tijekom svakoga dana, uvedite jutarnju ili večernju rutinu. To su dijelovi dana kada je nivo zauzetosti najmanji, a odlična su prilika za spajanje ugodnog s korisnim.

Tako jutarnjom rutinom zapravo započinjete dan upravo vremenom za sebe, bilo da se radi o petnaest minuta neke tjelesne aktivnosti ili o čitanju uz prvu šalicu kave. Mir, tišina i osjećaj nepostojanja nikakvih obaveza u tom trenutku idealni su uvjeti za bavljenje samim sobom.

Volite li više slobodno vrijeme u večernjim satima, odaberite neku večernju rutinu. To može biti neki sport dva puta tjedno, večernje druženje s prijateljima svake subote ili šetnja uz neku dobru audio knjigu svake večeri prije spavanja. Što god odabrali, fokusirajte se na spomenutu kvalitetu planiranog vremena i budite redoviti i dosljedni.

Za dodatnu pomoć u planiranju i organizaciji vremena posjetite novi portal za edukaciju iz područja osobne organiziranosti! 

Teme
Linker
05. siječanj 2021 10:54