Ostajem doma!
 Getty Images
riječ stručnjaka

Budite dosljedni i strpljivi i usmjerite se na ono što imate, a ne ono što vam nedostaje

Odgovornost prema drugima je odgovornost prema sebi

Dani pred nama su dani koje ćemo provesti u kući. Sami ili u društvu uže obitelji. Iako se čini izazovno, iz ovog vremena koje je pred nama možemo izvući najbolje za nas same. Stručni tim vodećeg hrvatskog sportsko - edukativnog projekta Aktivna Hrvatska donosi savjete i pomaže nam kako što bolje pronaći sebe te pomoći dragim ljudima oko nas. Psiholog Igor Čerenšek iz Mentalnog treninga donosi nam neke zanimljive savjete.

Vježbe i savjete stručnjaka možete pogledati i u posebnoj emisiji „Aktivna Hrvatska svakog dana“ koju vodi Renata Sopek, a nalazi se ovdje.


Najbolja preventiva

„Kad ne možemo mijenjati situaciju možemo mijenjati sebe odnosno naše razmišljanje i ponašanje, a situaciju se truditi prihvatiti takvu kakva je. Ljudi generalno u stresnim situacijama reagiraju s bijegom ili borbom međutim od virusa ne možemo lako pobjeći ili se s njim potući. Kako stvari stoje trenutno podijeljeni smo u grupe onih koji umanjuju vrijednost situacije i onih koji paničare. Niti jedna opcija nije adaptivna. Ono čemu bismo trebali težiti je društvena odgovornost i preuzimanje kontrole nad onim nad čim imamo kontrolu. Ako paničarimo nismo društveno odgovorni, ako umanjujemo težinu situacije vrlo vjerojatno se nećemo ponašati društveno odgovorno. Ipak, danas su borba ili bijeg i dalje mogući, ali u vidu samoizolacije koja je trenutno najbolja preventiva i koju nam stručnjaci savjetuju svakodnevno. Dakle, nešto ipak možemo poduzeti i nismo nemoćni, ali poduzimamo li to na najbolji mogući i društveno odgovoran način!“ - govori psiholog Igor Čerenšek.

1. Preuzmite kontrolu nad sobom kad ne možete nad situacijom

2. Ponašajte se društveno odgovorno, jer onda ste odgovorni prema sebi i bližnjima

3. Informirajte se iz pouzdanih izvora

4. Budite dosljedni i strpljivi i usmjerite se na ono što imate, a ne ono što vam nedostaje svakodnevno


Linker
18. travanj 2024 21:25