Pod teretom svakodnevice ne zaboravite da djetetu nikad nije previše ljubavi i nježnosti.
 Foto: iStock
Uspješno roditeljstvo

Budite bolji da vaše dijete bude sretnije

Odgoj djece nekad je težak, ali mi odrasli moramo im biti stup i podrška. S novim obavezama koje donosi jesen donesite odluke koja će vam donijeti ljepši suživot s mališanima.

Početak je vrtićke i školske godine. Nekoj djeci je to prvo odvajanje od roditelja, nekima sve teško pada iako su isto prolazili i prošle godine. Sve je to stres za mališane, ali i za roditelje. Da bi promjene prošle što lakše, najvažnije je da vi budete stup svome djetetu i da mu pomognete u prilagodbi na nove okolnosti i obaveze. Zato je potrebno da vaš suživot bude ispunjen s čim više ljubavi i razumijevanja, a što manje teških situacija.

Evo nekoliko odluka koje možete donijeti već danas da postanete još bolji roditelj, a time i da vaše dijete bude sretnije:

  • Više ću hvaliti dijete. Pohvale koje dijete sluša pomažu mu da zavoli sebe i izraste u samopouzdanu osobu. Bitno je naći ravnotežu između toga da pohvalama djetetu usadimo samopouzdanje i ljubav prema samome sebi (što je preduvjet za zdravu ljubav prema drugima) i s druge strane da u tome ne pretjeramo da dijete ne bi mislilo da je svemoguće. Čim manje hvalite djetetov izgled koliko god vam vaše dijete bilo najljepše jer to je nešto za što nije ni krivo ni zaslužno. Hvalite ga u onim područjima nad kojima ima kontrolu i za koje je zaslužno, ono u što je uložilo rad, entuzijazam, kreativnost…

  • Bit ću potpuno posvećen(a) djetetu barem pola sata vremena dnevno. Vašem djetetu potrebno je vrijeme koje provodite u igri. Ne morate se igrati satima, dovoljno je i pola sata dnevno, kažu stručnjaci. No, to mora biti vrijeme u kojem ste samo djetetovi. Nemojte paralelno kuhati ručak, prati suđe ili tipkati po mobitelu. Spustite se s djetetom na pod, igrajte se skupa, crtajte, vozite autiće, škakljajte, vježbajte, pjevajte, plešite - radite što god vas je volja. Bitno je da slijedite dijete i njegove želje.

  • Bit ću dosljedan/dosljedna. Nije uvijek lako, ali je dugoročno izuzetno isplativo. Nemojte upasti u zamku popuštanja jer se to u tom trenutku čini brzim rješenjem. Ako dijete urla u dućanu jer nešto želi, a vi ste mu lijepo objasnili da nemate novca ne odustajte ni nakon pola sata. Ako popustite drugi put će samo imati još više volje plakati. Ako ste preopterećeni obavezama i znate da ćete popustiti, onda bolje popustite odmah. Odvojite bitno od nebitnog i ne inzistirajte na stvarima koje vam nisu doista važne.
  • Neću vikati kad postanem nervozan/nervozna. Iako je ponekad najjednostavnije urlati kad nam popuste živci i premoreni smo, zastanite i sjetite se kako se poslije loše osjećate. Ako ste svjesni da navečer zbog umora postajete nervozni, pokušajte se što bolje organizirati i ne ostavljajte gomilu obaveza za vrijeme dok djecu stavljate u krevet.
  • Svaki dan ću ga/ju grliti. Istraživanje The Happiness Projecta otkrilo je kako je potrebno najmanje 6 sekundi zagrljaja kako bi se otpustio serotonin i oksitocin. Zadržite svoje dijete u zagrljaju malo duže, a učinak opuštanja i sreće zagarantiran je za oboje.
  • Neću više nikad udariti dijete. Moguće je da roditelj uslijed vlastitog stresa doživi dijete kao zločesto i neposlušno onda kad je ono možda samo ono što djeca jesu - živo i puno energije. Najbolje rješenje možete otkriti tek kad vam bijes popusti pa je prvo bitno smiriti sebe. Ako ništa drugo ne pomaže, brojite do 10. Iskreno razmislite koliko je greška vaša, a koliko djetetova. Zato, nikad ne tucite dijete, ne ismijavajte ga i ne umanjujte njegove strahove.

  • Pokušat ću biti empatičniji(a). Pokažite iskren interes za ono što dijete zanima. Razgovarajte o njegovim razmišljanjima i svakodnevnici. Pitajte ga o omiljenom crtiću ili seriji, sjednite kraj njega dok se igra. Pričajte mu i vi o tome što ste vi radili, što volite i ne volite… Slušajte dijete dok govori. Iako vam se nekad čini da su njegova pitanja beskonačna, ona većinom imaju smisla i govore puno o njegovim osjećajima.

  • Tražit ću pomoć kad postanem preopterećen(a).I na kraju, ali ne manje važno. I roditelj nekad mora odmoriti. I u roditeljstvu imate pravo na pauzu, baš kao i na poslu. Kada vam se čini da gubite kontrolu i da ste na rubu, zatražite pomoć supruga(e) ili neke druge bliske osobe. Prošećite, nađite se s prijateljima, napravite što god vas opušta. Za mališane ionako sreća znači sretni roditelji :).
Linker
20. travanj 2024 03:28