SHUTTERSTOCK
inspirirajte se

Božićni hit dekori - nešto novo, nešto staro, nešto vintage i nešto reciklirano

Odbrojavanje za najljepši dio godine već je počelo, a sveopća kriza zapravo je velika prilika za nas da stvorimo jedinstven, umjetnički i promišljen dekorativni stil za ovogodišnje blagdane. Možemo ponovno otkriti ljepotu prirodnih materijala, okupiti najmilije, potaknuti svoju kreativnost i ručno izraditi ukrase i darove te poticati održiv život i za nas i za naš planet

Božić je u svojoj srži slavlje svjetla, nade, novog dana, novog početka..., a mnogi njegovi običaji dolaze iz poganskih obreda koji su se održavali oko zimskog solsticija. S pojavom kršćanstva ovo je slavlje dobilo novu vrijednost i nove obrede. Božić je danas gotovo nezamisliv bez zelenila, borovih grana, ukrašavanja blagdanskog stola, kićenja bora, darivanja i prigodnih pjesama, a ove godine, još više nego prijašnjih, naglasak je na prirodnim materijalima. Najvećim dijelom zato što nas je pandemija okrenula prirodi, krizna vremena potaknula da stvorimo sigurnu, toplu i gostoljubivu obiteljsku atmosferu, a i sve više postajemo svjesni ograničenih resursa našeg planeta koje nemilice trošimo. Stvoriti topao i gostoljubiv ambijent u domu važno je čak i ako niste religiozni ili ne planirate slaviti Božić. Učiniti svoj dom mjestom u kojem ćemo mi i drugi uživati provodeći zimska popodneva ključno je i za naše emocionalno i mentalno zdravlje, a ne samo za svečani duh praznika. Istražili smo kako stvoriti moderan i jedinstven ambijent za Božić, koje su najbolje boje i materijali koje koriste vodeći dizajneri i umjetnici za ovo posebno doba godine te kako iskoristiti sve popularniji trend “uradi sam” (ili na engleskom DIY - Do It Yourself).

image
SHUTTERSTOCK
image

Nema boljeg nego izražavati božićni duh darovima prirode - češerima, zimzelenim granama, crvenim bobicama..

SHUTTERSTOCK

Povratak autentičnosti

Jedno je od vodećih načela na svjetskoj dizajnerskoj sceni za ovu godinu povratak autentičnosti. Koriste se prirodni materijali i boje, prikladne ne samo zbog njihove neusporedive ljepote i kvalitete već i u svjetlu prekomjernog zagađenja našeg planeta plastikom. Simbolika Božića je čistoća i svjetlo, priroda i nada, pa su prirodni elementi najbolji za ukrašavanje doma i darivanje naših najmilijih. Još jedan savjet - ne podcjenjujte mirise i snagu arome prilikom stvaranja svečane atmosfere. Specifični mirisi mogu pročistiti i očistiti dom, pobuditi sjećanja i dovesti nas do unutarnjeg mira i povezanosti s našim pravim ja. Dakle, to može biti bitan element uređenja svečanog prostora za vas i vaše najmilije. Ono što napravite svojim rukama od prirodnih materijala, biljaka, papira, gline... također je poželjno. Ne samo u kontekstu krize nego i zajedništva te pridavanja pozornosti malim stvarima i zajednički provedenom vremenu. Evo nekoliko savjeta za početak.

image
SHUTTERSTOCK
image

.

SHUTTERSTOCK


Svečana posveta klasici i prirodi

U ukrašavanju i dekoriranju doma savjetuju se prirodni materijali, tople, klasične boje koje nas povezuju s tradicijom i baštinom te održivi elementi dekoracija koji će moći poslužiti i sljedećih godina. Održivost u blagdanskom uređenju također je trend koji se malo-pomalo uvlači posljednjih nekoliko godina. Veliki povratak u božićnim ukrasima i dizajnerskim kompozicijama doživljavaju staklo, drvo, keramika i papir. Za još toplije iskustvo kombiniraju se trska, pamuk, pampas, suho cvijeće sa zlatnim naglascima, kao i crvena sa živom zelenom bojom bora i eukaliptusa.

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK


Zemljane boje i pojednostavljena elegancija

Zemljini tonovi, klasični, neutralni i sve nijanse drva također su dobrodošli u božićnom dekoriranju. Takozvani boemski stil također je snažno naglašen u ovim danima - teške (bijele i bež) vunene teksture za toplinu i udobnost, tkani elementi i pletene košare, neobični ukrasi na stolu, šarene svijeće, živahni jastuci i tepisi, veliki prozori koji puštaju obilje svjetla u prostor, jastuci za sjedenje na podu... Popularan je i boho stil - kombiniranje ukrasa s različitim teksturama, drvom, pamukom, jutom, trskom, grubim pletivom, makrame ukrasima, krparama. Raznolikost pojačajte zelenim sobnim biljkama, a u kombinaciji s prirodnim materijalima u posteljini, stolnjacima i zavjesama bit će to pun pogodak. Povratak primarnim bojama također je trend - nijanse smirujuće zelene, oker i tople plave boje popularne su ove godine. Isto vrijedi i za terakotu i narančaste nijanse, koje podsjećaju na vatru i toplinu zemlje. Neki starinski i antikni elementi sa zlatnim, srebrnim ili bakrenim sjajem mogu udahnuti duh predaka toplom kućnom ambijentu.

image

Kućice od papira, kartona, ilca, keramike... apsolutni su trend i ove godine

SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK


Kućice ili cijelo selo - apsolutni trend

Kućice s malim prozorima, s krovom ili bez njega, od papira, kartona, filca, keramike... apsolutni su trend i ove godine. Društvene mreže preplavljene su kućicama i cijelim selom postavljenim na komodu, prozorsku dasku, stol, na bor... Zimska sela upotpunjena su vatom za pravu snježnu idilu i lampicama. Kućice su se razvile iz motiva jaslica i simboliziraju toplinu doma i zajedništvo.

image
SHUTTERSTOCK


Svjetleće zidno božićno drvce
Božićno drvce jedan je od neizostavnih simbola Božića, a možete i bez klasičnog bora. Naime, veliki trend je slaganje drvca na zid i njegovo ukrašavanje. Osim što tako štedite prostor, izgleda vrlo kreativno i daje mašti na volju. Internet je prepun ideja kako to možete učiniti - od ukrašavanja ljestvi te postavljanja grana i njihova kićenje do lampicama oblikovanog izgleda bora...

image
SHUTTERSTOCK
image
SHUTTERSTOCK

Svijeće i mirisi

Na velika su se vrata vratile mirisne svijeće, koje svojim aromama pridonose ugodnom i opuštajućem ambijentu. Ove godine u svijećama miriše vanilija, badem, cimet, pamuk, čak je i miris božićnih kolača uhvaćen u svijeći. Božić je blagdan svjetla pa su nezaobilazne i lampe, a božićne lampice mnogi toliko vole da ih u domu zadržavaju cijele godine.

image

Prirodni materijali i boje prikladni su zbog ljepote, ali i u svjetlu prekomjernog zagađenja plastikom

SHUTTERSTOCK

Uradi sam ukrasi

Adventski vjenčići, ukrasi za vrata, dekoriranje stola, velike zvijezde, ukrasi za bor... sve ove godine ima notu prirodnosti. Krhkost i iscrpljenost našeg planeta postaju sve očitiji pa kada razmišljate o božićnim ukrasima ili darovima (ili čak omotima poklona), nije loša ideja imati to na umu te birati organske i razgradive materijale. Jednostavna velika staklena vaza s nekoliko ležerno raspoređenih grana bit će savršena pozadina za elegantne svijeće. Ne treba biti previše komplicirano - drvo sa samo nekoliko svjetlucavih žaruljica jednako je gostoljubivo i stvorit će ugodnu atmosferu. Osim ekološke krize, ekonomska kriza i gubitak prihoda za mnoga kućanstva stavljaju pred nas izazov da promislimo koliko nam zaista treba plastika i možemo li nekoga obradovati onim što sami napravimo, od onog što imamo kod kuće, a darovano je s ljubavlju. Čak i istraživanja pokazuju da je zamatanje poklona za božićno darivanje značajan izvor zagađenja, stoga se odlučite na razgradive materijale jer nema potrebe stvarati brda smeća koje se ne može reciklirati. Lijep i estetski ugodan efekt možete postići recikliranim papirom, tekstilnim (višekratnim) vrpcama, prirodnim ukrasima i lijepom starom tkaninom koja se više ne može drukčije iskoristiti. Božić je stoga savršeno vrijeme kada svoj dom možemo ukrasiti uradi sam ukrasima i prirodnim materijalima. Uostalom, nema boljeg nego izražavati božićni duh darovima uspavane prirode - češerima, zimzelenim granama, crvenim bobicama... DIY trend je savršena prilika da donesete radost ne samo sebi i svojoj obitelji (djeca će uživati) nego i ljudima kojima darujete pomno odabrane sitnice koje ste sami napravili. Uz to, umjetnički izričaj i poticanje kreativnosti u ovim vremenima najbolji su način za podizanje razine hormona sreće.

image
SHUTTERSTOCK

Živi bor u tegli

Još jedan savjet i ideja za održiv i svjesniji Božić - razmislite o tradiciji ukrašavanja božićnog drvca. Nema potrebe odsjeći prekrasno živo drvo u šumi, a zatim ga baciti za nekoliko tjedana. Plastične imitacije nisu puno bolje rješenje imajući na umu zagađenje plastikom i probleme u njezinu prikupljanju i skladištenju. No, ako krenete u šetnju šumom, pronaći ćete više nego dovoljno grana i bobica koji su pali na tlo, tako da rezanje neće biti ni potrebno. Postoje još neke kreativne ideje za unošenje duha božićnog drvca u vaš dom. Neki od tih umjetničkih izričaja lijepa su minimalistička i moderna stilska rješenja za božićne dekoracije. Origami je također vrlo kreativna opcija, kao i kreacije od suhog voća i začina.

Linker
17. travanj 2024 18:41