SHUTTERSTOCK
super vodič

Božićna zvijezda - top savjeti kako da vam potraje cijelu godinu! Izbjegnite grešku koju mnogi naprave odmah u startu

Božićna zvijezda, unatoč svom imenu, može izgledati lijepo i tijekom ostatka godine. Želite li si pokloniti jednu u ovom blagdanskom periodu, donosimo vam vodič sa savjetima koji će vam pomoći da nastavi cvasti tijekom cijele godine

Navikli smo tu biljku nazivati božićnom zvijezdom, no njezino pravo ime je Euphorbia Pulcherrima. Njezini karakteristični listovi (koji nalikuju na cvjetove) jarko crvene boje učinili su je izuzetno popularnom u vrijeme Božića. No, ne znaju svi da ta biljka postoji i u varijantama drugih boja, kao ni to da može cvjetati tijekom cijele godine – naravno ako pravilno brinete o njoj. Radi se o prilično osjetljivoj biljci koja pati ako se o njoj ne brinete na pravilan način pa ne čudi što je ljudi često zanemaruju i odbacuju već s prvim danima siječnja. Namjeravate li se i ove godine počastiti jednom božićnom zvijezdom, pročitajte naš vodič kako biste mogli uživati u njezinoj ljepoti i nakon blagdana te kako biste saznali što trebate učiniti da vam svake godine iznova cvate.


Briga o božićnoj zvijezdi tijekom zime

To je samo naizgled jednostavno: krajem studenog i početkom prosinca božićne zvijezde se prodaju na svakom koraku u punom sjaju i ljepoti, no što učiniti s njom nakon što je kupite? Kad je donesete kući, stavite je na mjesto na kojem će imati mnogo svjetla, ali ne direktnog. Neka bude daleko od prozora okrenutih prema jugu i daleko od izvora topline (dakle od radijatora). Mnogi odmah naprave tu početničku grešku. Pazite i da ne bude previše izložena propuhu. Zalijevajte samo zemlju i to dva puta tjedno, pazeći da se u podlošku ne zadržava voda. Posve je normalno da, počevši odozdo, zeleni listovi (oni su najstariji) postupno požute i otpadnu, no ne brinite, biljka ne pati! Nastavite je zalijevati do sredine ožujka, kad će na njoj ostati samo crveni dijelovi.


Njega od ožujka do travnja

Kad svi zeleni listovi otpadnu, vrijeme je da se odrežu gole grane na visini od oko 12-15 cm od tla. Nemojte pritom zaboraviti zaštititi ruke rukavicama: biljni sok koji curi je znak da je biljka još živa, no može nadražiti kožu.


Njega od svibnja do rujna

S dolaskom toplih mjeseci, preselite božićnu zvijezdu u posudu od terakote, dodajte još nekoliko šaka univerzalne zemlje i zatim je smjestite na otvoreno, u polusjenu. Iz izdanaka na golim granama niknut će novi svjetlo zeleni listovi i uskoro će vaša biljka imati predivnu novu „frizuru”. Što se tiče zalijevanja, dovoljno je jednom ili dva puta mjesečno, no obavezno u vodu za zalijevanje dodajte tekuće gnojivo za zelene biljke.

image
SHUTTERSTOCK

Njega od listopada do studenog

S prvim hladnijim danima, božićnu zvijezdu vratite u kuću. Dovoljno joj je osam sati svjetla dnevno da vrlo brzo poprimi crvenu boju, rozu ili bijelu. Tijekom ova dva mjeseca i dalje u vodu dodajte gnojivo, ali sada ono namijenjeno za biljke kućanice. Vaša božićna zvijezda sada je spremna za božićne blagdane!


Koliko je treba zalijevati?

Tijekom perioda cvata božićnu zvijezdu treba zalijevati u prosjeku svaka dva dana, a ljeti onoliko često koliko se suši zemlja.


Gdje je držati?

Zimi je možete držati u kući, u dobro osvijetljenoj sobi, ali ne izloženu direktnoj svjetlosti te daleko od izvora topline. Ljeti je možete iznijeti na balkon ili u vrt, ali u polusjenu.


Kako postići da biljka potraje što duže

Tako da je tijekom cijele godine zalijevate na odgovarajući način, da je u proljeće obrežete i preselite na otvoreno. Biljka treba zimi biti u kući, a ljeti vani, ali u polusjeni.


Kada treba biti u mraku?

Važno je da božićna zvijezda bude u mraku od kasnog poslijepodneva pa tijekom cijele noći, no od ranog jutra nadalje dobro je da ima što više svjetlosti.

Linker
05. ožujak 2024 19:20