Getty Images/iStockphoto
probajte

Bol u vratnoj kralježnici uklonite masažom dlana i stopala

Pritiskom na određene točke na našem tijelu može se olakšati bol, a to je metoda koju možete i sami koristiti

Mišićna napetost i ukočenost vratne kralježnice vrlo se česti okidači boli u vratu i gornjem dijelu leđa. Istrošeni zglobovi i hrskavica također su jedan od uzroka. Bol u vratu počinje s jednog mjesta, ali se vrlo brzo širi na ramena i gornji dio leđa. Stoljećima su ljudi koristili refleksologiju i akupresuru kako bi tretirali bolna mjesta. I znanstvena istraživanja idu u prilog učinkovitosti ovih metoda u olakšavanju boli u vratu i ramenima. Pritiskom na određene točke na našem tijelu može se olakšati bol, a to je metoda koju možete i sami koristiti. Pomažu i duboko disanje i opuštanje. Za rješavanje boli i napetosti u vratu masirajte zglob u korijenu palca jer je on povezan s vratom. Pritišćite područje oko zgloba palca i na ruci i na nozi kad god ste u prilici.

Masirate li područje s vanjske strane dlana, između kostiju palca i kažiprsta, možete ublažiti bolove u cijeloj kralježnici. Jednak učinak postiže se masiranjem s oba ručna zgloba vanjskog ruba stopala od pete prema prstima.


Dodirom i pritiskom dlana možemo stimulirati i druge organe u tijelu

U gornjoj sredini dlana, ispod prstiju, točka je koja stimulira pluća. Na vršcima prstiju točke su glave i sinusa, a ako ih masiramo, pomoći ćemo ublažiti glavobolju i lakše podnijeti prehlade i viroze. Točke vanjskog ruba desnog dlana povezane su s jetrom i žuči, a vanjski dio lijevog dlana ima točke za srce i slezenu. Pritiskom na donji dio dlana stimulira se rad probavnog i urinarnog trakta.

Linker
30. ožujak 2024 10:55