Gävle koza

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Jako zabavno

Blagdanske tradicije diljem svijeta: Kako se slavi Božić na Islandu, Novom Zelandu i u mnogim drugim zemljama?

Božićni običaji se razlikuju od države do države, a možda neke od njih možete unijeti u svoj dom


Hrvatska ima puno božićnih tradicija, od sijanja pšenice, pečenja blagdanskih kolačića do paljenja adventskih svijeća. Ali kako se Božić slavi diljem svijeta?

Neki božićni običaji, kao što je pjevanje pjesama, ukrašavanje božićnog drvca, izrada adventskog kalendara, pojavljuju se gotovo svugdje, ali neke tradicije diljem svijeta bi vas mogle iznenaditi. Možda ćete čak htjeti pokrenuti neke u svom domu.


Švedska

Yule koza je švedski božićni simbol koji datira još od drevnih poganskih festivala. Međutim, 1966. tradicija je ponovno oživljena nakon što je netko došao na ideju da napravi divovsku slamnatu kozu koja se danas zove Gävle koza. Prema službenim stranicama, koza je visoka više od 13 metra, široka oko sedam metara i teška 3,6 tona, a svake godine se konstruirana na istom mjestu. Obožavatelji mogu čak gledati prijenos uživo od prve nedjelje Adventa do nakon Nove godine kada se uklanja.


Filipini

Ovo je zemlja koja ozbiljno shvaća božićne ukrase. Svake godine grad San Fernardo održava Ligligan Parul (Festival divovskih svjetiljki) s blistavim "parulima" (lanterne) koji simboliziraju Betlehemsku zvijezdu. Svaki parul sastoji se od tisuća vrtećih svjetala koja osvjetljavaju noćno nebo. Festival je učinio San Fernando "božićnom prijestolnicom Filipina".




Island

Ova država slavi 13 dana Božića. Svake večeri prije Božića islandsku djecu posjećuje jedan po jedan od 13 Yule Ladsa (nestašna čudovišta). Nakon što mališani stave cipele kraj prozora, odlaze na spavanje. Ujutro će ili dobiti bombone (ako su dobri) ili će ih dočekati cipele pune pokvarenih krumpira ako su 'loši'.


Danska

Prije nego što je kršćanstvo došlo kod Danaca, Božić je bio proslava svjetlijih dana pod nazivom jól, jer se događao neposredno prije zimskog solsticija. Danas su domovi ukrašeni praznovjernim likovima zvanim nisser za koje se vjeruje da pružaju zaštitu. Navečer 24. prosinca danske obitelji postavljaju svoje božićno drvce usred sobe i plešu oko njega dok pjevaju pjesme.


Finska

Na božićno jutro finske obitelji tradicionalno jedu kašu od riže i mlijeka prelivenu cimetom, mlijekom ili maslacem. Tko god nađe badem stavljen u jedan od pudinga, "pobjeđuje", ali neke obitelji varaju i skrivaju nekoliko badema kako se djeca ne bi uzrujala. Na kraju dana uobičajeno je zajedničko zagrijavanje u sauni.




Novi Zeland

Budući da ljeto pada tijekom Božića na Novom Zelandu, njihove brojne tradicije usredotočuju se na roštilj. Obitelj i prijatelji se okupljaju kako bi kuhali svježe plodove mora, meso i sezonsko povrće. Novozelandsko božićno drvce je Pohutukawa, obalna vrsta koja cvjeta jarkocrvenom bojom u prosincu te pruža hlad tijekom sunčanih dana dok pjevaju pjesme na engleskom i maorskom jeziku.




Irska

Irci ostavljaju visoku crvenu svijeću na prednjem prozoru preko noći, simbol dobrodošlice i topline za blagdane. Tradicionalna božićna hrana u Irskoj često uključuje domaću pečenu gusku, povrće, brusnice i krumpir.


Poljska

Na Badnjak u Poljskoj mnoge obitelji dijele oplatek (beskvasnu vjersku napolitanku), pri čemu svaka osoba odlomi komadić kako bi jedna drugoj čestitala Božić. Večera možda neće početi sve dok se prva zvijezda ne pojavi na noćnom nebu i, tradicionalno, za stolom se ostavlja dodatno mjesto ako se netko pojavi nepozvan.


Portugal i Brazil

Brazilske i portugalske obitelji okupljaju se na Badnjak kako bi večerali do 22 sata. Zatim, točno u ponoć, izmjenjuju darove, nazdravljaju i čestitaju jedni drugima Božić. Ponoćna misa, Missa Do Galo (Misa pijetla), prilika je za susret sa susjedima i proširenom obitelji kako bi jedni drugima poželjeli vesele blagdane. Poslije često slijedi vatromet na gradskom trgu.


Austrija

Alpske zemlje poput Austrije imaju legendu da se đavolsko stvorenje po imenu Krampus pridružuje njihovoj svečanosti Svetog Nikole 6. prosinca. Od djece se traži popis njihovih dobrih i loših djela: Dobra djeca su nagrađena slatkišima, jabukama i orašastim plodovima, a 'loša' djeca brinu što bi Krampus mogao donijeti na božićno jutro.

image

Krampus

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Južna Afrika

Iako se tradicije u Južnoj Africi razlikuju ovisno o regiji i kulturi, većina obitelji se okuplja na kuhanju, zvanom braaing na blagdan. Kao glavno jelo služe se marinirani odresci i boerewors kobasice, nakon čega slijedi uobičajeni desert od pudinga od malve poslužen s kremom. Tradicionalno božićna jelka se ukrašava raznim kuglicama uključujući ručno ispletene afričke ukrase.


Ukrajina

Pravoslavni kršćani čine gotovo 49 posto stanovništva Ukrajine, Božić 7. siječnja obilježavaju oblačeći se u tradicionalnu odjeću i šećući gradom pjevajući pjesme. Jelo pod nazivom kutya, napravljeno od kuhane pšenice pomiješane s medom, mljevenim makom, a ponekad i orašastim plodovima, popularna je poslastica za Badnjak. Neke obitelji bacaju žlicu kutye na strop: Ako se zalijepi, bit će dobra žetva u novoj godini.

image

Ukrajinski Božić

FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Meksiko

Širom Meksika mnogi stavljaju Pastorele (Pastirske igre) kako bi prepričali božićnu priču. Meksička božićna sezona počinje rano u prosincu s Las Posadasom, vjerskim maršem koji ponovno prikazuje putovanje Marije i Josipa. Živopisni crveni cvjetovi božićne zvijezde također se koriste u blagdanskim aranžmanima za ukrašavanje diljem zemlje.

Linker
22. travanj 2024 18:34