FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Zdrav, kiseo i - čisti

Bez kemikalija i za malu cijenu: ovim citrusnim voćem možete očistiti cijelu kuhinju u nekoliko minuta

Djeluje antibakterijski i antiseptično, prirodni je izbjeljivač, a uz to sadrži ulja zbog kojih je dobar za postizanje sjaja

Svi volimo živjeti u čistom i ugodnom okruženju, pa nerijetko kupujemo brojna sredstva za čišćenje kako bismo to i postigli. No, ne trebamo stalno kupovati proizvod za proizvodom, jer u mnogim slučajevima sve možemo riješiti na prirodan način - pomoću limuna. Bez kemikalija i za malu cijenu dobit ćete čistu i mirisnu kuhinju, jer limun djeluje antibakterijski i antiseptično, prirodni je izbjeljivač, a uz to sadrži ulja zbog kojih je dobar i za postizanje sjaja. Stoga, sljedeći puta kad budete kupovali limun, ubacite koji sunčanožuti plod više u košaricu.


Čistač pećnice

Umjesto cijelog arsenala kupovnih sredstava, za čišćenje pećnice upotrijebite limunov sok i malo fizičkog napora. Nanesite limunov sok i meso ploda na sve površine unutar pećnice, pustite ih da „rade” 25 minuta, pa istrljajte vlažnom krpom ili spužvom. Time ćete uspješno ukloniti masnoću i ostatke hrane, a staklena vrata pećnice bljesnut će novim sjajem.


Uklanja kamenac

Šalica čaja za šalicom i s vremenom će se u čajniku stvoriti vidljive i opipljive naslage kamenca, jer malo je vjerojatno da ga operete baš svaki puta. I u ovom slučaju pomaže limun - ulijte u čajnik vodu, ubacite nekoliko kriški limuna te prokuhajte dva puta. Potom ostavite vodu s limunom u čajniku oko pola sata - kiselina limuna razgradit će naslage i čajnik će ponovo biti besprijekorno čist, bez naprezanja i trljanja, što nije nevažno.


Za čist sudoper i mirisan odvod

Limun je pomoć i za čišćenje sudopera, ali i za rješavanje neugodnih mirisa koji dolaze iz odvoda.

Umjesto oštrih kemikalija možete primijeniti metodu čišćenja i dezinficiranja koja uključuje sodu bikarbonu, alkoholni ocat i limun. Prvo po sudoperu i oko njega pospite sodu bikarbonu, a zatim dobro istrljajte sve pomoću spužve. Prelijte alkoholnim octom kako biste uništili bakterije, a zatim prijeđite limunom - sudoper će zablistati i svježe mirisati.

Želite li samo deodorirati odvod, nakon ispiranja vodom ulijte u odvod sok limuna.


Osvježava hladnjak

Nema kuhinjske nečistoće s kojom se limun ne može uhvatiti u koštac, pa se može koristiti i za osvježavanje hladnjaka, odnosno protiv čudnih mirisa koji se u njemu mogu razviti i tragova hrane koja je curila ili se razlila. Trik je jednostavan, a za njega trebate imati limun i tabletu za perilicu posuđa.

Umočite tabletu za perilicu posuđa u toplu vodu i potom je zabodite u ravnu stranu polovice limuna. Spremni ste za trljanje.

Pod ovim bi sredstvom mrlje iz hladnjaka trebale lako nestajati. Ako što preostane, obrišite vlažnom krpom za završni dodir čistoće.


I za mikrovalnu

Izlijevanje hrane u mikrovalnoj pećnici gotovo je neizbježno, a s vremenom se može dosta toga nakupiti. No, ni u ovom slučaju ne morate ribati niti koristiti kemikalije, dovoljni su limun i posuda s vodom. U prikladnu posudu ulijte četvrt šalice vode i stavite polovicu limuna. Posudu stavite u mikrovalnu, pa uključite mikrovalnu na pet minuta na visoku snagu. Ugasite i potom obrišite. Kombinacija vode i limuna pomoći će da lako uklonite ostatke hrane i stvorene nakupine, a bit ćete zadovoljni i zbog osvježavajućeg mirisa.

Linker
24. travanj 2024 11:06