Jeste li znali?

 SHUTTERSTOCK
zanimljivo

Bapske priče koje su se pokazale istinitima: Da, ova omiljena namirnica zaista može izazvati noćne more

I dok su se mnogi savjeti pokazali netočnima, u današnje doba istraživanja otkrivaju da su neki od njih zaista točni

Jedenje sira zaista može izazvati čudne snove i noćne more, tako barem pokazuju neka istraživanjima koja su otkrila da takozvane bapske priče nisu uvijek samo mitovi i legende, već su ponekad vrlo točne. Primjerice, pokazalo se da amino kiseline prisutne u siru izazivaju živopisne snove, baš kao što su naše bake znale upozoravati da sir može narušiti dobar san. No, to nije jedini medicinski savjet iz predaje naših baka koji se prenosio s generacije na generaciju i izdržao test vremena. Izraz „bapske priče” potječe iz činjenice da su starije žene mlađim generacijama prenosile medicinske i zdravstvene savjete davno prije nego što su postojale knjige o tome.

I dok su se mnogi od tih savjeta pokazali netočnima, u današnje doba istraživanja otkrivaju da su neki od njih zaista točni. Primjerice, kemikalije u povrću imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju, što pomaže u održavanju dobrog vida općenito. A jedan od najdugovječnijih savjeta naših predaka jest da malo meda u čaju može djelovati kao lijek protiv kašlja i to nije bez razloga. Naime, istraživanja su pokazala da med oblaže grlo i zaglađuje unutrašnje sluznice te tako pomaže u rješavanju promuklosti i nadražajnog kašlja. Također, danas je lako zaboraviti i činjenicu da su zdravstvene dobrobiti ribe nekoć također bile dio repertoara bapskih priča s obzirom na to da je velik broj istraživanja posljednjih desetljeća povezao masnu ili plavu ribu sa snižavanjem rizika za niz bolesti, među kojima su srčane bolesti i demencija.


Koje su bapske priče točne?


Jedenje sira prije spavanja utječe na snove

Od davnina se vjerovalo da jedenje sira prije spavanja može uzrokovati pojavu noćnih mora. Kemikalije prisutne u siru mogu potaknuti osobu na sanjanje ako je sir konzumiran neposredno prije odlaska na spavanje. A vrsta sira koji je konzumiran može utjecati na tip snova koji će osoba imati, pokazala su istraživanja. Sir, kao i mnogi drugi mliječni proizvodi, sadrži amino kiselinu triptofan, a prijašnja su istraživanja otkrila da unos velikih količina triptofana može značajno povećati vrijeme koje osoba tijekom noći provede spavajući. Tijelo metabolizira triptofan u serotonin, neuroprijenosnik koji regulira naše ponašanje i raspoloženje. Visoka razina serotonina povezana je s većim osjećajem zadovoljstva i sreće te općenito s pozitivnijim pogledima na život, navodi američki Nacionalni institut za zdravlje. Serotonin nije direktno povezan s povećanom učestalošću i živopisnošću snova, no anegdotalni dokazi sugeriraju da osobe koje koriste lijekove koji povećavaju razinu serotonina sanjaju više od onih koje ne uzimaju takve lijekove. Sudionici istraživanja koje je 2005. proveo British Cheese Board konzumirali su 20 grama sira neposredno prije odlaska na spavanje i dvije trećine njih je izjavilo da su sanjali snove kojih su se dobro sjećali nakon što su se probudili. Neobično je to što vrsta sira također utječe na snove, kako je pokazalo isto istraživanje. Osobe koje su jele plavi sir češće su imale vrlo živahne snove. Sir Red Leicester, koji se proizvodi u Leicestershireu u Engleskoj, uzrokovao je kod ispitanika nostalgične snove. Sir Cheddar, koji je najpopularniji u SAD-u, izazvao je kod ispitanika snove u kojima su se pojavljivale važne osobe iz povijesti i života te razni celebritiji. Naprotiv, sir Cheshire, iz sjeverozapadne Engleske, nije izazivao nikakve snove kod ispitanika. Autori studije nisu uspjeli otkriti zašto određene vrste sira izazivaju takve specifične reakcije, no ipak su sve otkrivene reakcije povezali s triptofanom.


Med je prirodni lijek protiv kašlja

Žlica meda prije spavanja zaista može ublažiti kašalj, baš kao što su majke i bake oduvijek vjerovale dok su brinule o bolesnoj djeci. Mnogobrojna su istraživanja pokazala da je to točno, odnosno da žlica meda u toploj vodi ili čaju može ublažiti simptome kašlja. Istraživanje iz 2002., provedeno na Sveučilištu u Illinoisu, otkrilo je da med može smanjiti lučenje sekreta i povećati lučenje citokina - stanica koje proizvodi naš imunološki sustav kako bi se borio protiv mogućih neprijatelja i prijetnji. Ti citokini signaliziraju imunološki odgovor tijela te pomažu u borbi protiv virusa, bakterija i drugih štetnih klica koji mogu uzrokovati bolest. Pokazalo se i da, iako med može pomoći u borbi protiv kašlja kod odraslih ljudi, njegov učinak postaje naročito izražen kod djece. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Pennsylvaniji 2007. pokazalo je da su djeca koja su primala dozu od 2,5 ml meda doživjela veće poboljšanje simptoma kašlja u odnosu na djecu koja nisu primala takvu terapiju. U istraživanju iz 2012. izraelski su znanstvenici djeci koja su patila od izraženog kašlja davali med od eukaliptusa ili citrusa, a potom su njihove simptome usporedili s onima kod djece koja su primala placebo. Djeca koja su dobivala med imala su bolju kvalitetu sna i poboljšanje simptoma u usporedbi s djecom koja su dobivala placebo. Pokazalo se i da su obje korištene vrste meda jednako učinkovite.

Točno je i da kombinacija meda i mlijeka također donosi dobrobiti. Talijanski su znanstvenici u istraživanju provedenom 2014. pomiješali livadni med ili med od divljeg cvijeća s mlijekom te dobivenu mješavinu koristili za liječenje djece s nespecifičnim akutnim kašljem. Potom su njihove reakcije na terapiju usporedili sa skupinom koja je uzimala placebo te sa skupinom djece koja su uzimala popularne bezreceptne lijekove protiv kašlja. Od 134 djece uključeno u studiju, 80 posto onih koji su liječeni medom i mlijekom imalo je smanjenje simptoma kašlja, u usporedbi s njih 87 posto u skupini koja je uzimala bezreceptne lijekove protiv kašlja. Samo je polovica djece u skupini koja je uzimala placebo imalo smanjenje simptoma kašlja, a takav rezultat čvrsto upućuje na učinkovitost meda protiv kašlja.


Mrkve zaista poboljšavaju zdravlje očiju

Svakodnevna konzumacija mrkve može poboljšati vid pa čak i pomoći da bolje vidite u mraku. Za takve se tvrdnje dugo smatralo da su samo mit koji se prenosi s generacije na generaciju, sve dok znanstvenici nisu dokazali da je to zapravo točno. U Drugom svjetskom ratu engleski su vojnici koristili novorazvijenu radarsku tehnologiju kako bi otkrili i oborili njemačke avione. Ne želeći otkriti svoju tajnu, britansko Ministarstvo obrane dalo je lažnu informaciju da mrkve pomažu ljudima da vide u mraku i da je prehrana obogaćena mrkvom njihovim vojnicima dala taktičku prednost. Znanstvenici su kasnije otkrili da prehrana bogata korjenastim povrćem može donijeti dobrobiti za vid i zdravlje očiju, iako onaj dio o noćnom vidu nalik vidu mačaka nije točan. Mrkva obiluje beta karotenom, pigmentom koji joj daje prepoznatljivu narančastu boju. Kad osoba jede hranu bogatu tom tvari, poput špinata, salate, rajčica i brokule a ne samo mrkve, njihovo je tijelo pretvara u vitamin A. A taj je vitamin ključan za održavanje rožnice čistom i nezamućenom. Uz to, on je i komponenta rodopsina - fotopigmenta u oku koji omogućuje vid u okolnostima slabog osvjetljenja. Treba spomenuti i da manjak vitamina A može dovesti do suhoće oka, katarakte, zamućenja rožnice i makularne degeneracije, a sve navedeno može oslabjeti vid ili čak dovesti do sljepoće.


Dug porod znači da je dečko

Staro je vjerovanje da rađanje dječaka za majku znači duži i teži porod. No, i istraživanja su pokazala da će žena koja rađa dječaka vjerojatnije imati duži period trudova od žena koje rađaju djevojčice. Iako nema značajne razlike u porođajnoj težini između dječaka i djevojčica, dječaci se često rađaju s većom glavom, što sam porođaj čini težim. U jednom su istraživanju iz 2017. znanstvenici mjerili vrijeme od početka poroda i širenja vrata maternice te koliko je potrebno da žena dođe do svakog sljedećeg stupnja širenja. Općenito se smatra da postoje tri faze poroda: prva ili rana faza kad puca vodenjak i kad se vrat maternice širi za 3 do 6 centimetara; druga ili aktivna faza kad trudovi postaju češći i duže traju i kad se cerviks širi do 7 centimetara i treća ili završna faza kad žena počinje rađati i kad se posve otvara od 8 do 10 centimetara. Za potrebe studije prikupljeni su podaci od 1.527 rodilja, od kojih je njih 797 rodilo dječake. Pokazalo se da je trebalo 38 posto duže vremena za žene koje su rađale dječake da od aktivne faze prijeđu u završnu, odnosno da se posve otvore. Trebalo je i 21 posto više vremena da se njihov vrat maternice raširi s 4 na 6 centimetara, 12, 5 posto više vremena da se raširi sa 6 na 8 cm te 17 posto više vremena da se raširi s 8 na 10 cm. Pokazalo se i da žene koje su rađale dječake nisu imale više komplikacija ili drugih zdravstvenih problema u odnosu na žene koje su rađale djevojčice. Istraživanje koje je 2003. provela bolnica National maternity Hospital u Dublinu došlo je do sličnih spoznaja, ali i uočilo povećanu potrebu za analgeticima među ženama koje su rađale dječake.


Masna riba je čudesan lijek za srce i mozak

Riblja hrana jača mozak. Velik je broj istraživanja pokazao da obilje ribe i proizvoda koji sadrže riblje ulje mogu učiniti čuda za zdravlje našeg mozga i pamćenje. Riba poput lososa i tune bogata je omega 3 masnim kiselinama, a istraživanja su tu tvar povezala sa smanjenim kognitivnim propadanjem kod osoba starije životne dobi, s boljim pamćenjem i boljim psihičkim zdravljem. Istraživanje koje je 2021. proveo Bostonski medicinski centar otkrilo je da dvije masne kiseline, DHA i EPA, poboljšavaju kognitivne funkcije kod osoba starije dobi s koronarnom arterijskom bolešću. Osobe s tom bolešću već onako imaju ozbiljno povećan rizik za nastanak kognitivnih problema, a istraživanje je pokazalo da su osobe koje su u krvotoku imale višu razinu tih kiselina imale manji rizik za kognitivno propadanje. No, dobrobiti masnih kiselina za zdravlje počinju još mnogo prije nego osoba dođe do starije životne dobi, a mogu se uočiti već u maternici. Norveški znanstvenici su u istraživanju iz 2003. otkrili da su djeca koju su rodile majke koje su koristile suplemente s ribljim uljem u mjesecima prije poroda imala bolji kognitivni razvoj u ranoj fazi života. U dobi od 4 godine ta su djeca prolazila bolje na testovima za mentalnog procesiranje nego njihovi vršnjaci čije majke u trudnoći nisu uzimale takve suplemente. Istraživanje provedeno 2002. na Sveučilištu u Connecticutu je otkrilo da su majke koje su uzimale suplemente s omega 3 masnim kiselinama u trudnoći imale djecu s konzistentnijim navikama spavanja nego majke koje nisu uzimale omega 3 masne kiseline. To se objašnjava činjenicom da izloženost omega 3 masnoj kiselini u maternici dovodi do toga da plod ima bolje razvijen središnji živčani sustav. Inače, stručnjaci iz Nacionalne knjižnice medicine u Marylandu u SAD-u preporučuju uzimanje suplemenata s omega 3 masnom kiselinom kako bi se ublažili simptomi ADHD-a kod djece. I za kraj, istraživanje provedeno 2014. na Sveučilištu u Oxfordu na uzorku od 395 djece pokazalo je da 600 mg suplementa DHA može smanjiti poremećaje sna kod male djece te povećati vrijeme noćnog sna za cijeli sat.

Linker
21. travanj 2024 02:07