Press/Margaretino leto
Margaretino leto

Bakar prošetao kroz povijest s Marijom Terezijom

Carica Marija Terezija nikad osobno nije bila u Bakru, ali njeni tragovi u bakarskoj povijesti itekako su očiti i značajni. Upravo tim tragovima krenula je tradicionalna Šetnja kroz povijest kojom svake godine krajem lipnja započinje bakarska ljetna manifestacija Margaretino leto.

Tihi, rascvjetani trgovi i uličice bakarskog starog grada, ponovo su vrvjeli sadržajima i posjetiteljima koje je tamo dovela još jedna Šetnja kroz povijest. Ove godine Bakrani su je posvetili Mariji Tereziji koja je svojom poveljom prije punih 240 godina proglasila Bakar slobodnim kraljevskim gradom. Mlade dame u elegantnim baroknim haljinama i čokoladni suveniri u obliku kraljevske povelje bili su 29. lipnja nesvakidašnji prizor kraj crkve sv. Križa. Zahvaljući Mladenu Cvijanoviću, bakarskom orguljašu i maestru, u prizemlju njegove kuće otvorena je jednodnevna barokna suvenirnica u kojoj su se mogle pronaći, između ostalog, male čokoladne povelje Marije Terezije. Gospodin Cvijanović bio je tako samo jedan u nizu Bakrana i stanovnika pripadajućih mjesta koji su se potrudili svojim posjetiteljima dočarati ozračje vremena u kojem je živjela Marija Terezija te njenu povijesnu važnost za Bakar.


Zanimljiva interpretacijska tura

U tom im je uvelike pomogla vodičkinja interpretatorica Marjeta Trkman Kravar koja je, koristeći znanja stečena na prvom tečaju u Hrvatskoj za vodiče interpretatore održanom prošle godine u Bakru, osmislila interpretacijsku turu prepunu zanimljivosti o ovoj vladarici. Odjevena u raskošnu baroknu haljinu, povela je posjetitelje u vrijeme kad je, zbog njenih povelja i odluka, Bakar jako prosperirao. Naime, osim one kojom je Bakru dodijelila status slobodnog kraljevskog grada, 1778. proglasila ga je i slobodnom trgovačkom lukom i od područja na kojima su se prostirali kaštelanati Bakar, Hreljin i Trsat osnovala Bakarski municipij kojem su pripadali grad Bakar, općine Hreljin, Kraljevica, Bakarac, Praputnjak, Krasica, Škrljevo, Draga, Kostrena i Trsat.

Press/Margaretino leto

Gastronomske delicije iz bečke kuharice

I upravo iz nekih od tih mjesta, koja i danas teritorijalno pripadaju Gradu Bakru te svih ostalih (Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin) stigle su brojne udruge, klape i umjetnička društva te na trgovima Sv. Križ i Plačica stvorile veselu atmosferu. Zvuci barokne glazbe i nastup plesačica miješali su se s nastupima klapa, a posjetitelji su uživali u zalogajima spravljenima po bečkoj kuharici.

Uz te zalogaje, odlično je pristajala nezaobilazna Stara Bakarska vodica koja je podsjetila na još jedan važan povijesni trag Marije Terezije. Bakarske prezidi (Takala) u kojima raste belina, autohtona vinska sorta, nastali su većinom za vrijeme vladavine Marije Terezije i upravo tada obogaćeni su nasadima vinove loze od koje nastaje Stara Bakarska vodica.

Posjetiteljima Šetnje kroz povijest za oko je posebno zapeo i mali štand ispred znamenite Turske kuće na kojem su učenici OŠ "Bakar" izložili svojim rukama nacrtane portrete Marije Terezije, njeno rodoslovno stablo u koje su uložili puno truda i kolačiće u obliku povelje. I na taj način se Šetnja kroz povijest povezala s važnom ulogom Marije Terezije u povijesti Bakra koja je, u duhu prave prosvjetiteljice, prije 240 godina, uz zakladu od 30.000 forinti, u Bakru osnovala prvu pučku školu.

Press/Margaretino leto

Svi smo pozvani

O ovogodišnjoj Šetnji kroz povijest zamjenica direktorice TZ Grada Bakra, Tanja Tomas kaže: "Jako nam je drago što sa svakim novim izdanjem Šetnje kroz povijest oživljavamo brojne priče naše povijesti koju organiziramo u suradnji s Gradom Bakrom. Ove godine prisjetili smo se važne uloge Marije Terezije, a doba baroka kojem je pripadala, dodatno su dočarali naši gosti iz Slovenije, grof i grofica od Štatenberga čije su raskošne kočije, odjeća i barokni dvorac zaintrigirali posjetitelje. Zahvaljujemo svim našim udrugama i sponzorima bez kojih ne bismo uspješno realizirati još jednu Šetnju kroz povijest na čijem je kraju svojim nastupom zabljesnuo Damir Kedžo."

"Još jedno Margaretino leto je otvoreno, radujemo se svim posjetiteljima koji će nam se pridružiti ovoga ljeta u Gradu Bakru" naglasila je Tanja Tomas ističući kako traje do 27. srpnja.

Press/Margaretino leto

Linker
25. travanj 2024 16:14