Svatko ima jedinstvene grudi koje zaslužuju ljubav i brigu.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Svatko ima jedinstven oblik

Asimetrične, u obliku zvona ili kapljice? Liječnici objašnjavaju što trebate znati o obliku i veličini svojih grudi

Ako ste ikada razmišljali jesu vaše grudi normalnog oblika, ne brinite, niste jedini

Bilo da ih zovete dojkama, grudima, cicama ili kako god, postoje beskrajne vrste i oblici grudi. Svatko ima jedinstven oblik koji zaslužuje ljubav i brigu. Ako ste se ikada zapitali je li oblik vaših grudi "normalan" ili zdrav onda znajte da niste sami.

Koje su različite vrste i oblici grudi?

Možda ste vidjeli različite vodiče koji opisuju vrste grudi koje osoba može imati, ali istina je da je broj varijacija grudi neograničen. Mnogi čimbenici mogu utjecati na izgled vaših dojki, uključujući genetiku, tjelesnu težinu, strukturu kostiju, veličinu i oblik bradavica.

- Možete zamisliti s toliko mnogo čimbenika da 'vrste grudi' ili varijacije u izgledu grudi mogu biti beskonačne. Vrste oblika, veličine i načina na koji grudi leže na stijenci prsa sugeriraju određene skupine ili tipove, ali važno je znati da se možda ne uklapate ni u jednu, no to ne mora značiti da nešto nije u redu s vašim grudima - objašnjava dr. Kelly Copeland, ginekologinja iz Pennsylvanije.

Jedna tvrtka koja je poznata po izradi ovih vodiča je brend grudnjaka, ThirdLove. Brend je predstavio vodič kroz oblike grudi koji opisuje "najčešće" skupine kojima naše grudi mogu pripadati:

  • Asimetrične grudi - Jedna dojka je veća od druga.
  • Atletske grudi - U slučaju da se pitate, ne morate biti sportašica da biste imali atletske grudi. Ove su grudi šire, mišićavijeg izgleda i imaju manje tkiva.
  • Grudi u obliku zvona - One su tanje pri vrhu, a pri dnu punije. Nije iznenađujuće što izgledaju poput zvona!
  • Grudi na istoku i zapadu - Ako su vam bradavice usmjerene u suprotnim smjerovima prema van, vjerojatno imate ovaj oblik.
  • Opuštene grudi - Vaše grudi obično vise prema dolje i imaju opušteno tkivo.
  • Okrugle grudi - Baš kao što biste očekivali, okrugle grudi su potpuno okrugle i jednake pri vrhu i dnu.
  • Bočno postavljene grudi - Vaše se grudi mogu nazvati bočno postavljene ako imate prostora između grudi.
  • Vitke grudi - Imati vitak oblik ne znači nužno da nosite manju veličinu košaricu. To samo znači da su vam grudi uže i vjerojatno vam ne zauzimaju cijela prsa.
  • Grudi u obliku kapljice - Slično kao i okrugle grudi, grudi u obliku kapljice su kružnog oblika s tima da su prvi vrhu tanje.

Unatoč ovih devet kategorija koje je definirao brend, kalifornijska ginekologinja dr. Manuela Vazquez ponavlja da grudi ne moraju odgovarati nijednoj kategoriji ili vodiču jer postoji toliko mnogo varijacija koje se smatraju normalnima. Zapravo, svaka četvrta žena će imati nejednake grudi.

- Ne postoji "zlatni standard" za usporedbu kojeg liječnici koriste kada pregledavaju pacijentove dojke. Ono što je važno je da osoba ima samosvijest o grudima i zna kakav je normalan izgled i osjećaj pri dodiru - dr. Manuela Vazquez.



Mogu li se vaše grudi promijeniti?

Vaše se grudi mogu i najvjerojatnije hoće mijenjati tijekom života iz nekoliko razloga. Prema dr. Copeland, dojke su osjetljive na hormonalne promjene, uključujući pubertet, trudnoću i menopauzu. Dojenje također igra važnu ulogu. Plastični kirurg iz Washingtona, dr. Troy Pittman, kaže da žene koje doje osjećaju gubitak oblika, veličine i definicije nakon rođenja.

- Postoje mali ligamenti koji podupiru unutrašnjost dojke koji se zovu Cooperovi ligamenti. Svako značajno povećanje veličine dojki, poput dojenja, rastegnut će ove ligamente. Nakon što se taj proces obrne, primjerice kad prestane dojenje, ligamenti se opuštaju, što može pridonijeti opuštanju dojki - objašnjava dr. Pittman. Također navodi da je normalno da se grudi mijenjaju i gube definiciju kako starite.

- Dojke su također osjetljive na promjene u težini jer su uglavnom napravljene od masnog tkiva - kaže dr. Copeland. Dakle, primijetit ćete da će vam se grudi povećati ili smanjiti ovisno o tome dobivate li na kilaži ili mršavite.


Kada biste trebali posjetiti liječnika zbog grudi?

Liječnici se slažu da je važno pregledavati svoje grudi i pratiti promjene na njima.

- Uz mamografije za žene starije od 40 godina ili možda ranije za one s obiteljskom anamnezom raka dojke, važno je napraviti i mjesečni pregled dojki - ističe dr. Pittman.

Povremeno provjeravate ima li promjena u boji, udubljenja ili naboranosti kože, kvržica ili izbočina, iscjedak iz bradavica ili novih bolova u dojkama, dodaje dr. Copeland. Sve promjene koje primijetite na mjesečnom pregledu dojke potrebno je što prije prijaviti liječniku.

Linker
14. travanj 2024 08:31