Kada je dobro čistiti octom, a kada nije
 FOTOGRAFIJE:
dobro je znati

Alkoholni ocat je odličan za čišćenje, ali u ovim situacijama ga ipak ne bismo trebali koristiti

Svi smo zadovoljni kada nam kuća blista, a u tome nam vrlo uspješno može pomoći i običan alkoholni ocat. Ipak, za neke kućanske poslove ocat nije najbolji izbor

Ako ste se odlučili za ekološkiji pristup čišćenju kućanstva, vjerojatno vam je kao prvo od sredstava na pamet pao alkoholni ocat. Jeftin je, dostupan, neotrovan i prirodan, ali ipak nije svestran, kako se obično smatra.

Kada ne bismo trebali koristiti ocat

1. Za dezinfekciju

Pojam „čišćenje” označava uklanjanje nečistoća i klica s površina, a pojam „dezinficiranje” znači ubijanje tih klica nekom kemikalijom. Američka Agencija za zaštitu okoliša (Environmental Protection Agency, EPA) ne navodi alkoholni ocat kao registrirani dezinficijens. Po EPA-i, kako bi se neko sredstvo kvalificiralo kao dezinficijens trebalo bi uništavati 99,9 posto štetnih klica unutar pet do deset minuta. Premda alkoholni ocat može ubiti neke klice, to nije dovoljno da bi površina bila sigurna, kaže mikrobiolog Jason Tetro.

* Što upotrijebiti

Za dezinfekciju je najpametnije ne tražiti kućno rješenje, nego kupiti proizvode namijenjene za dezinficiranje, kaže Sanja Ilic, izvanredna profesorica na Ohio State Universityju. Pritom treba slijediti upute o upotrebi, količini i vremenu djelovanja, kako bi proizvod doista djelovao. „Ako samo naprskate i obrišete, to možda neće biti dovoljno”, kaže S. Ilic.


2. Za pranje voća i povrća

Pranje voća i povrća je nužno, ali ne octom. Preporuka je oprati ga u tekućoj vodi, kaže S. Ilic. Namakanje u otopini octa ne preporučuje se, jer bi hrana mogla dobiti neprihvatljiv okus, uz to ćete namakanjem samo pomaknuti klice, a nećete ih ukloniti s namirnice. Stoga je poslije namakanja opet nužno oprati namirnicu pod mlazom tekuće vode.

* Što upotrijebiti

Ne postoji tretman koji bi mogao ukloniti baš sve potencijalne patogene i bakterije s voća i povrća, kaže S. Ilic. U kućanstvu je stoga preporučena metoda pranje pod mlazom tekuće vode.

Ako baš želite upotrijebiti nešto drugo, možete pokušati s otopinom sode bikarbone u vodi. Studija objavljena u publikaciji Agricultural and Food Chemistry utvrdila je da ova kombinacija učinkovitije uklanja određene pesticide s jabuka nego uobičajeno pranje.


3. Za čišćenje kamena

Ocat je kiselina i s vremenom može oštetiti ploče i predmete od prirodnog kamena, uključujući granit i mramor.

* Što upotrijebiti

Koristite isključivo sredstva koja je preporučio proizvođač. I ne možete pogriješiti s vodom.


Kada je ocat dobar izbor

1. Za uklanjanje mrlja od vode, naslaga sapuna i hrđe

Ocat će dati novi sjaj površinama – otopina s vodom pomoći će u brisanju tvrdokornih mrlja od vode na staklenim i drugim površinama, uspješno ukloniti naslage sapuna u kupaonici, kao i manje hrđave mrlje.

Mješavinom alkoholnog octa i sode bikarbone možete očistiti i osvježiti zahodsku školjku – jednostavno pospite sodu po unutrašnjosti školjke, pa prelijte octom. Pomoću četke za čišćenje zahoda rasporedite mješavinu po cijeloj površini, protrljajte i isperite.

Ocat i izbjeljivač ne bi trebalo miješati, stoga nemojte ovu mješavinu kombinirati sa sredstvima za čišćenje toaleta na bazi izbjeljivača.


2. Za čišćenje podova i pločica

Alkoholni ocat je pouzdano sredstvo za čišćenje različitih podnih površina i pločica.

* Podovi od linoleuma bez voska: Dodavanje malo octa u vodu za pranje može pomoći u uklanjanju masnoća. Pola šalice octa u dvije litre vode za pranje pomoći će u osvježavanju ovakvih podova.

* Drveni podovi: Za blistave drvene podove nanesite u tankom sloju otopinu alkoholnog octa i biljnog ulja u jednakim omjerima.

* Podovi od kamenja i cigle: Očistite podove otopinom šalice octa u četiri litre vode. Potom isperite čistom vodom.

* Keramičke pločice: U četiri litre vode ulijte četvrt šalice alkoholnog octa i time operite keramičke pločice. Takva otopina neće ostaviti tragove, kao što se događa sa sapunima i deterdžentima, a i pomoći će u uklanjanju tragova vode.


3. Protiv neugodnih kuhinjskih mirisa

Ulijte u nekoliko plitkih posudica alkoholni ocat i rasporedite ih po kuhinji, kako biste neutralizirali neugodne mirise. Za jednak učinak možete skuhati jednu žlicu octa u lončiću vode. Možete i utrljati malo octa u dlanove kako biste uklonili miris luka ili češnjaka.


4. Protiv začepljenih odvoda

Ulijte malo mješavine alkoholnog octa i sode bikarbone u kuhinjski odvod kako biste spriječili začepljenje. Ova kombinacija može razgraditi masnoće i pružiti svjež miris. Preporučuje se koristiti jednom tjedno.


5. Za osvježenje rublja

Alkoholni ocat može pomoći u uklanjanju ostataka deterdženta s odjeće – dodajte šalicu octa u zadnju vodu za ispiranje perilice. Ocat može pomoći razgraditi i mokraćnu kiselinu, pa je prikladan za čišćenje odjeće beba.

Nemojte dodavati ocat ako koristite otopinu s izbjeljivačem, jer ta kombinacija može stvoriti štetne pare.


6. Za skidanje kamenca

Ocat može biti koristan za skidanje nakupina kamenca, naslaga koje nastaju iz kalcijevog karbonata u vodi i čest su problem u kućanstvima s tvrdom vodom.

Naslage na sudoperu i slavinama istrljate krpom ili spužvom namočenom u ocat, pa potom isperite vodom.

U kuhalima za vodu, čajnicima i džezvama skuhajte otopinu vode i octa u jednakim omjerima i pustite da odstoji barem jedan sat. Operite na uobičajeni način prije sljedeće upotrebe.

Linker
05. ožujak 2024 20:35