FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
OPET MOGU SVE

"Aktivno protiv Parkinsona" na Cvjetnom trgu u Zagreb

11. travanj 2022.
Iako još nije pronađen lijek, postoje terapije koje omogućavaju kvalitetan život oboljelima

Udruga "Parkinson i mi" u ponedjeljak će na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježiti Svjetski dan Parkinsonove bolesti, te upozoriti na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti oboljelih od ove progresivne neurološke bolesti za koju još nije pronađen lijek.

Nakon dvije godine virtualnih izdanja, Svjetski dan Parkinsonove bolesti, 11. travnja, ponovno će se obilježiti uživo, ove godine pod motom "Aktivno protiv Parkinsona - OPET MOGU SVE".

Na Cvjetnom trgu od 11 do 13 sati okupit će se oni koji žive s tom bolešću jer socijalni kontakt potiče mentalnu aktivnost a ona je, uz tjelesnu, ključna za kvalitetu života oboljelih.

Kako bi se ukazalo na važnost tjelesne aktivnosti, udruga "Parkinson i mi“, u suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom, organizira ping-pong radionicu, dok će plesni studio Fredi demonstrirati vještinu plesanja tanga. Naime, iako još nije pronađen lijek, postoje terapije koje omogućavaju kvalitetan život oboljelima.

Također, na informativnom štandu zainteresirani građani moći će preuzeti brošure o Parkinsonu, promotivne materijale i crvene tulipane, kao simbol borbe protiv te bolesti.

"Izolacija i socijalno distanciranje nikako ne pridonose dobrom stanju oboljelih. Prema nekim studijama, prolongirani stres može razotkriti mnoge latentne kliničke slike tako da postoji mogućnost da nakon pandemije svjedočimo većem broju dijagnosticiranih bolesnika", upozorava predsjednica udruge "Parkinson i mi" Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju riječkoga KBC-a. Vuletić napominje da se u pretpandemijskom razdoblju govorilo o 15 tisuća oboljelih od Parkinsona u Hrvatskoj.

O iskustvu života s Parkinsonom - od dijagnoze preko očaja do odlučne borbe, govorit će autorica romana „Kiša boje tulipana“, bosanskohercegovačka književnica i umjetnica Sanijela Matković u 13 sati u obližnjoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića.

Udruga "Parkinson i mi" osnovana je 2010. u svrhu unaprjeđenja života oboljelih te okuplja više od četiri stotine bolesnika koji kroz edukaciju, terapiju, savjetovanje i povezivanje s različitim stručnjacima uče kako se lakše nositi s tom bolešću u svakodnevnom životu te kako pomoći drugim oboljelima.

Teme
Linker
18. lipanj 2022 16:19