Spavanje ispred televizora dodatno promiče lošu higijenu spavanja

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Ana Dukić
Ana Dukić
Nove studije

Ako ste od onih koji vole zaspati uz televizor, onda trebate znati i koje su posljedice toga

07. prosinac 2021.
Stručnjaci su dali svoj sud o ritualu spavanja koji za mnoge uključuje gledanje televizora i Netflixa

Za mnoge od nas ritual prije spavanja sastoji se od tuširanja, pranja zubi, a zatim gledanja omiljene serije ili filma na Netflixu. Ako gledate reprize nekih serija, sigurno nerijetko i zaspete uz televizor. No, što kažu stručnjaci za zdravlje na ovaj ritual?

Nova studija objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine pokazala da spavanje s uključenim televizorom u spavaćoj sobi povećava rizik od debljanja i pretilosti. Autori studije analizirali su podatke više od 43.000 žena, a uz to su istaknuli da bi smanjenje izloženosti umjetnom svjetlu tijekom noći mogla biti korisna intervencija za prevenciju pretilosti.

Prema anketi Nacionalne zaklade za san, 60% Amerikanaca gleda televiziju neposredno prije nego što zaspu.

- Za neke je to jednostavno noćni ritual, dok druge pozadinska buka opušta i tvrde da im pomaže zaspati - ističe dr. med. Vikas Jain, specijalist medicine spavanja u bolnici Northwestern Medicine Central DuPage u Illinoisu.

Međutim, postoje studije koje navode kako je spavanje uz televizor opasno, a i ima i onih koje to opovrgavaju. Jedna studija objavljena u časopisu Behavioral Sleep Medicine otkrila je da upotreba bilo koje vrste medija kao sredstva za spavanje narušava kvalitetu sna, dok druga povezana studija ističe kako upotreba interneta, ali ne i televizije pogoršava kvalitetu sna.

- Po mom mišljenju, spavanje ispred televizora dodatno promiče lošu higijenu spavanja. Međutim, mogu se iznijeti argumenti da postoje neke pozitivne strane u tome. Primjerice, prekidanje prisilnih misli koje vas drže budnima - rekao je Chris Brantner, certificirani trener znanosti o snu na SleepZoo.
Pozadinska buka mogla bi vam pomoći da brže zaspite

Kad glasnoću televizora postavite tako da ona obuzda vaše misli, ali da nije toliko glasna da će spriječiti vaše tijelo da prijeđe u stanje mirovanja, učinak može biti sličan kao korištenje stroja za bijelu buku (white noise) jer ambijentalna buka može skratiti vrijeme koje vam je potrebno da zaspite, kaže dr. Jain.

- Osim toga, gledanje serije ili filma kojeg ste već gledali više puta može ponuditi osjećaj bliskosti i udobnosti pa je manja vjerojatnost da će izazvati emocionalni odgovor kao nova serija ili film koji vas mogu držati budnima - objasnio je dr. Jain.


Kvaliteta sna ipak može biti ugrožena

- Ako zaspite s uključenim televizorom, također ćete upijati plavo svjetlo elektronike. To može poremetiti kvalitetu vašeg sna potiskivanjem proizvodnje melatonina (hormona koji održava vaš ciklus spavanja/budnosti pod kontrolom) i može odgoditi početak spavanja (količina vremena koja vam je potrebna da zaspite) - navodi dr. Jain.

Isto tako, mogli biste se zadržati u lakšim fazama sna, zbog čega vaše tijelo neće uspjeti obaviti neke poslove tijekom sna, poput konsolidiranja sjećanja i oporavka mišića.


Promjena navika prije spavanja moglo bi smanjiti negativne učinke televizora

- Gledanje televizije na stvarnom televizoru, za razliku od tableta ili telefona koji vam je točno ispred lica, može smanjiti količinu plave svjetlosti kojoj ste izloženi - kaže Brantner. Druga bi opcija mogla biti da se okrenete od zaslona i slušate samo zvuk.

Onemogućavanje automatske reprodukcije također može biti od pomoći u poboljšanju kvalitete spavanja.

- To smanjuje šanse da vam san bude ometen promjenama svjetla i zvuka na televizoru - rekao je Brantner. Mogli biste čak otići toliko daleko da postavite televizor tako da se automatski isključuje u određeno vrijeme kako bi se isključilo svjetlo nakon odlaska na spavanje.

Pazite da ne postanete previše ovisni o TV-u kao sredstvu za spavanje. Jačanje povezanosti između televizora i sna može otežati odlazak bez njega, dodaje dr. Jain, osobito u okruženjima u kojima nemate pristup njemu.

Jedna strategija bi mogla biti polako smanjivanje upotrebe televizora i uvođenje novih smirujućih rituala prije spavanja, poput čitanja, meditacije ili vođenja dnevnika. Nekoliko opcija i rituala može vam pomoći da se ne oslanjate previše na jednu naviku što bi moglo povećati vaše šanse za postizanje kvalitetnog noćnog sna bez obzira na okruženje u kojem drijemate.

Korištenje televizora kao sredstva za spavanje možda nije najbolji način za promicanje dobre higijene sna. No, ako je alternativa potpuni nedostatak sna, to bi moglo biti bolje nego nikakav san. Međutim, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se to moglo sa sigurnošću utvrditi.

Teme
Linker
14. prosinac 2021 13:41