Često se očekuje da muškarci moraju biti uspješni. Oni trebaju nadvladati svoje osjećaje. Moraju sve imati pod kontrolom. Zaista?
 Foto: iStock
Muško zdravlje

Agresivni ste, a i ON vam 'otkazuje poslušnost', možda je problem dublji no što mislite

Mušku je depresiju teže prepoznati, a agresivnost može biti znak upozorenja. Dok kod žena depresija izaziva osjećaj tuge i bezvrijednosti, muškarci se povlače u sebe, a mnogo češće postaju razdražljivi, izražavaju ljutnju, agresivnost i neprijateljstvo. Zbog toga se njihove promjene raspoloženja uglavnom pripisuju nagloj ćudi, a ne depresiji.

Svatko se povremeno osjeća nezadovoljno, tužno, razdražljivo, umorno ili ima teškoća sa spavanjem. Sve su to sasvim normalna i prirodna stanja, a javljaju se kao reakcija na stresore i nelagodne situacije koje čovjek u nekom trenutku života proživljava te najčešće prolaze za nekoliko dana. Međutim, kada loše raspoloženje, umor, osjećaj beznađa, nezadovoljstva traje tjednima i toliko prožima čovjeka da počne narušavati odnose s drugim ljudima, ometa ga u poslu i uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, vjerojatno se radi o depresivnom poremećaju.

Depresija je jedna od najčešćih psihičkih bolesti današnjice. Iako žene od nje obolijevaju češće, ni muškarci nisu pošteđeni loših duševnih stanja i prava je istina da ona utječe na oba spola.

Međutim, zbog uvriježenog doživljaja depresije kao "ženskog stanja" klinički depresivni muškarci vrlo često ostaju prikriveni, a njihova bolest neprepoznata.

Koji su vidljivi simptomi depresije kod muškaraca?

Simptomi depresije kod muškaraca slični su simptomima depresije kod žena, ali razlika je u tome što oni imaju sklonost drukčije ih izražavati. Uobičajeni simptomi ovog stanja su nedostatak interesa za aktivnosti koje su nekada predstavljale ugodu i zadovoljstvo, gubitak zanimanja za posao i obitelj, umor, promjene apetita koje variraju od toga da se čovjek prejeda do toga da gotovo ništa ne jede, poremećaji spavanja i apatija. Čovjek se osjeća prazno, teško se koncentrira. Međutim, dok kod žena depresija izaziva osjećaj tuge i bezvrijednosti, muškarci se povlače u sebe, a mnogo češće postaju razdražljivi, izražavaju ljutnju, agresivnost i neprijateljstvo. Zbog toga se njihove promjene raspoloženja uglavnom pripisuju nagloj ćudi, a ne depresiji i pravo stanje ostaje neprepoznato.

Zašto simptomi često ostaju neprepoznati

Muškarci obično negiraju da imaju problem jer bi trebali biti "jaki". Kultura u kojoj živimo i dalje je podložna stavu da je izražavanje emocija uglavnom namijenjeno ženama. Stoga je malo vjerojatno da će muškarci pokazati neke tipične znakove depresije kao što je tuga, njihovi pravi osjećaju često ostaju skriveni. Umjesto da izražavaju depresivno raspoloženje, postaju razdražljivi i agresivni. Zbog toga kod mnogih muškaraca depresija ostaje neprepoznata, a ako nije prepoznata, ne može se ni liječiti.

Zašto je depresiju kod muškaraca tako teško prihvatiti?

Za prepoznavanje i liječenje depresije važno je razumjeti očekivanja od muškaraca u određenom društvu. Često se očekuje da muškarci moraju biti uspješni. Oni trebaju nadvladati svoje osjećaje. Moraju sve imati pod kontrolom. Ovakva očekivanja lako mogu prikriti neke od pravih simptoma depresije i umjesto toga izrazit će agresiju i ljutnju jer je to za "prave" muškarce prihvatljivije ponašanje.

Nedostatak seksualne želje

Depresija kod muškaraca može utjecati na seksualnu želju, ali oni ne žele priznati da imaju problem s libidom. Većina će pogrešno smatrati da su problemi povezani s njihovom muževnošću, a zapravo su uzrokovani medicinskim problemom - kliničkom depresijom.

Kako si pomoći

● Orijentirajte se na sadašnji život.

● Prihvatite da niste i ne možete biti odgovorni za sve što vas okružuje, pa tako ni za loše stvari koje se događaju.

● Sprijateljite se sa svojom tjeskobom.

● Jasno recite što osjećate i želite.

● Odredite dohvatljive ciljeve.

● Prestanite generalizirati i ne fokusirajte se samo na negativne stvari.

● Prihvatite i volite sebe i svoje bližnje.

● Svaka nevolja i svako loše stanje, svaki stres i svaka tuga na kraju ipak prođu.

● Budite strpljivi i gajite nadu, a ako depresivno stanje postane teško podnošljivo, dugotrajno, sveprožimajuće, ne libite se potražiti pomoć!

Muškarci se teško suočavaju sa stigmom depresije

Vjerojatnije će svoje depresivno stanje pokušati potisnuti velikim količinama alkohola, konzumiranjem droga ili prakticiranjem nekih drugih oblika rizičnog ponašanja. Muškarci uglavnom izbjegavaju s prijateljima ili obitelji pričati o depresivnim osjećajima.

Foto: iStock
Ne zatvarajte se u kuću! Koliko god teško bilo, ustanite, pokrenite se, družite, vježbajte. Ne zaboravite, prvi korak je najteži, poslije je lakše.

Je li depresija uobičajena kod starijih muškaraca?

Iako depresija nije normalan dio starenja, kod starijih muškaraca raste rizik za bolesti srca, moždani udar, rak, što uz druge stresne faktore lako vodi u depresiju. Depresiju može izazvati i smrt bliske osobe, što je u starijoj dobi česta pojava, loše tjelesno zdravlje, uzimanje lijekova i smanjeni prihodi. Umirovljenje može teško pasti muškarcima naviklim na rutinski raspored i poslove. Ove promjene kod njih povećavaju stres, a gubitak samopoštovanja lako vodi u depresiju.

Koje su posljedice neliječenja depresije kod muškaraca?

Depresija kod muškaraca može imati razorne posljedice. Imaju tri do četiri puta veći rizik da počine samoubojstvo nego žene. Iako veći broj žena pokuša dići ruku na sebe, više muškaraca to uistinu i učini. Samo u našoj zemlji između 600 i 700 osoba godišnje učini suicid, nekoliko tisuća ga pokuša izvršiti. To je zato što muškarci koriste više smrtonosnih i nasilnih metoda za samoubojstvo, poput upotrebe pištolja, dok su žene sklonije predoziranju tabletama.

Kako se liječi depresija kod muškaraca?

Više od 80 posto osoba s depresijom može se uspješno liječiti antidepresivima, psihoterapijom ili njihovom kombinacijom. U blažim slučajevima depresije promjene u načinu života također mogu pomoći. Redovito svakodnevno vježbanje, bolje prehrambene navike te uredni odlasci na spavanje i dovoljno sna pomažu u ublažavanju nekih simptoma.

Redovito vježbanje

Mada je osobi u depresiju prilično teško izaći iz kuće, čak i ustati iz kreveta, neka su istraživanja pokazala da vježbanje, čak i samo deset minuta šetnje, otpušta endorfine u mozgu, čini čovjeka sretnijim i zadovoljnijim. Ako se čovjek osjeća depresivno, savjet je jednostavan: pokušajte svaki dan barem prošetati oko kuće, po kvartu, ako možete, prošetajte do obližnjeg parka ili šume. Ako ostvarite i male ciljeve, ojačat ćete svoje samopouzdanje.

Liječenje prema težini kliničke slike

Kod blaže i srednje teške kliničke slike najčešće se uz pozitivne promjene životnih navika provodi psihoterapija (suportivna, kognitivno-bihevioralna, obiteljska), a kod težih slučajeva farmakoterapija, odnosno terapija antidepresivima. Psihoterapija može pomoći depresivnim osobama da se suoče s krizom, prepoznaju i zamijene negativna uvjerenja, postave si realne ciljeve, pronađu prilagodljive načine rješavanja problema te nauče tolerirati neizvjesnost, koja je uglavnom najveća konstanta i uporna pratiteljica.

KAKO RAZLIKOVATI DEPRESIVNO RASPOLOŽENJE OD DEPRESIVNOG POREMEĆAJA?

Važno je znati o kojem se stupnju depresivnosti radi - depresiji kao poremećaju, depresivnom raspoloženju ili pak samo o nekom pojedinačnom simptomu depresije. Jer ono što obično nazivamo depresijom često je samo depresivno raspoloženje, koje je normalno i uobičajeno ljudsko iskustvo u odnosu na doživljaje unutarnjeg i vanjskog svijeta. Svatko može biti tužan jer nije ostvario neki cilj, jer je doživio neuspjeh ili proživljava separaciju, ali to ne znači da ima depresivni poremećaj. Raspoloženje je promjenjivo i nerealno je očekivati da će uvijek biti dobro i veselo. Svi ljudi iskuse tugu, tjeskobu, napetost i takve osjećaje treba prihvatiti kao dio života, ali samo ako ne traju dulje od dva tjedna i ako ozbiljno ne narušavaju obiteljsko i socijalno funkcioniranje.

Linker
07. travanj 2024 19:59