Advent kod Matoša

 NIKOLA MADUNOVIC
Najbolji advent u Zagrebu

Advent kod Matoša pretvara Gornji grad u najromantičniju blagdansku kulisu

Božićna priča na lokaciji s najljepšim pogledom na Zagreb počinje za nešto manje od tri tjedna, točnije 26. studenoga

Popularno Strossmayerovo šetalište na Gornjem Gradu, tamo gdje sjedi lik hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša, ponovno oblači svoje blagdansko ruho i pretvara se u jedinstvenu božićnu priču s romantičnom atmosferom, neodoljivim mirisima i okusima tradicionalnih blagdanskih jela, ali i mjesto vrhunske zabave. Božićna priča na lokaciji s najljepšim pogledom na Zagreb počinje za nešto manje od tri tjedna, točnije 26. studenoga.

Na svakom koraku ove najpopularnije blagdanske manifestacije posjetitelji će uživati u pomno biranoj scenografiji koja ih vraća u „dobra stara vremena“ i topli, obiteljski, ugođaj adventa s prve polovice 20. stoljeća. Zahvaljujući posebnoj scenografiji u retro stilu, Advent kod Matoša – Caffe de Matoš, ponosi se titulom najljepše uređene adventske lokacije u Zagrebu koju je osvojio već za svoje prvo izdanje 2017. godine.

Ovogodišnje izdanje Adventa kod Matoša nastavlja tradiciju, ali nudi i brojne novitete. Mirisi su sigurno nešto što će posjetitelji prvo osjetiti. Na šetnici će ih dočekati čak devet crvenih adventskih kućica s bogatom street food ponudom koju čine tradicionalna hrvatska zimska jela, vege ponuda i brojni specijaliteti koje će biti moguće kušati samo na ovoj manifestaciji. Dimljeni marinirani sporo pečeni buncek s pjenicom od francuske salate, konfitirana patka umotana u mlince, štrudla od krvavica i kiselog kupusa s preljevom od kiselog vrhnja i vlasca, štrudla od jabuke, cimeta i meda s umakom od vanilije, fritule s jabukama, čokoladom, cimetom ili punjene i s posipima, germknedle punjene šljivom i čokoladom s umacima i posipima i pet vrsta cannola samo su dio uistinu originalne ponude.

image

Advent kod Matoša

NIKOLA MADUNOVIC

Poznati foto - punktovi Adventa kod Matoša, kao što su prozor koji gleda na Zagreb, bezbroj lampica i sitni rekviziti u krošnjama, sjajna pozornica u cabaret stilu, okviri u obliku velikog adventskog vijenca kroz koji se vidi Katedrala, već su uvršteni u najfotografiranije lokacije u Gradu. Ne čudi stoga da su svake godine omiljena atrakcija posjetiteljima, a ove godine pripremaju se i neki novi zanimljivi kutci s kojih Zagrepčani i gosti glavnog grada mogu slati najljepše razglednice diljem svijeta. Najromantičnijih prizora za najljepšu adventsku fotografiju sigurno neće nedostajati.

Zimski provod upotpunit će koncerti i DJ nastupi. Utorkom i četvrtkom na rasporedu su live izvedbe domaćih, urbanih, bendova kao što su Gelato sisters, NoA & Tour de Funk, Tom & The Twisters, Anya Alu, La papa i drugi. Srijeda, petak, subota i nedjelja rezervirani su za zagrebačke DJ-jeve. Od jazza i funka do rocka i popa, na repertoaru će biti za svakoga ponešto.

Oni najmlađi će pak uživati u subotnjim i nedjeljnim prijepodnevima jer ih kod Matoša čekaju dječje predstave, mađioničar, disco i razne igre. Za njih će biti organiziran i doček Nove godine u podne 31. prosinca. Planiran je i doček za one nešto veće, željne veselja u nešto mirnijoj i romantičnijoj atmosferi. Glazba uživo se, naravno, podrazumijeva.

Advent kod Matoša traje sve do 7. siječnja 2023. godine, a više informacija o programu, koncertima i radnom vremenu bit će dostupne na Facebook i Instagram stranici manifestacije.

Linker
18. travanj 2024 11:23