Jeste li ovo znali?
 FOTOGRAFIJE: STOCKFOUR GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
nije stres

A ovo su vam zaboravili reći... Pet nevjerojatnih stvari koje navika griženja noktiju otkriva o vama

Čini se da taj oblik repetitivnog ponašanja može otkriti neke zanimljive stvari o vama, i ne radi se samo o stresu

Navika griženja noktiju obično se stječe u djetinjstvu. Mnogi koji su u djetinjstvu grickali nokte u zreloj dobi su prerasli tu naviku, no nekima je ostala za cijeli život i nikako je se ne uspijevaju riješiti. U svakom slučaju, većinu nas su u djetinjstvu učili da je griženje noktiju ružna navika i da moramo prestati to činiti. Ipak, čini se da taj oblik repetitivnog ponašanja može otkriti neke zanimljive stvari o vama, i ne radi se samo o stresu.


1. Moguće je da ste perfekcionist

Većina „grizača” noktiju su osobe koje uvijek daju sve od sebe i žele postići više, bolje – žele biti što savršeniji. Znanstvenici su za potrebe jednog istraživanja pratili skupinu ljudi od kojih je polovica imala naviku grizenja noktiju, a polovica nije. Pokazalo se da su oni koji grizu nokte osobe koje uvijek od sebe traže maksimum i ne mogu se zadovoljiti s ničim što je manje od savršenog.


2. Pametniji ste nego što mislite

Osobe koje grizu nokte često su osobe koje sve podređuju određenom cilju koji žele postići i koje zadatke koji su pred njima ne obavljaju uobičajenim ritmom i angažmanom. Većina osoba koje grizu nokte to čine u trenucima intenzivne koncentracije, odnosno kad svim silama nastoje riješiti neki problem.


3. Možda ste nestrpljivi

Dosada i frustracija mogu biti značajni okidači za griženje noktiju. Kad jednom griženje noktiju preraste u naviku, onda to postaje nešto što redovito činite kad vam je dosadno, kad stojite u redu ili morate nešto čekati.


4. Možda niste zadovoljni sobom

Griženje noktiju može biti nervozna navika koja privremeno smiruje ljude. Kao što smo spomenuli, oni koji grizu nokte često su osobe koje od sebe zahtijevaju mnogo i imaju velika očekivanja od samih sebe pa, kad ne uspiju ostvariti svoje ciljeve, osjećaju duboko razočaranje ili se čak i stide sami sebe.


5. Može biti povezano s nekim psihološkim problemom

Griženje noktiju može biti povezano s opsesivno kompulzivnim poremećajem - kad netko osjeća nagon da stalno iznova čini istu stvar, primjerice da grize nokte. Ipak, treba naglasiti da to ne znači da sve osobe s opsesivno kompulzivnim poremećajem grizu nokte.

Linker
26. travanj 2024 03:17