Priča Norme Jean samo je još jedan dokaz da život treba živjeti...
 Foto: Facebook/DrivingMissNorma
Super baka

90-godišnjakinja umjesto kemoterapije odabrala putovanje života

Da vam kažu kako vam je ostalo još malo života, biste li te posljednje dane proveli u bolnici pokušavajući produljiti život ili biste to preostalo vrijeme proveli uživajući i zabavljajući se?

Amerikanka Norma Jean Bauerschmidt brinula je o smrtno bolesnom suprugu u trenutku kada su joj na rutinskom sistematskom pregledu otkrili krv u mokraći. Otišla je na ultrazvučni pregled. A zatim i na još jedan. Dijagnoza nije bila obećavajuća - ima veliki tumor na maternici u poodmakloj fazi. Ostalo joj je tek nekoliko mjeseci života.

Dva dana nakon što joj je preminuo suprug Leo, sa sinom i snahom sjedila je u ginekološkoj ordinaciji i razmišljala o opcijama liječenja.

"Svi znamo kako to ide: operacija, zračenje i kemoterapija. Kad je liječnik završio sa objašnjenjima, pitao je Normu kada i kako bi željela da pristupe liječenju. No, ona je, onako sitna i vidno iscrpljena, pogledala liječnika ravno u oči i odriješito rekla: '90 mi je godina, idem na put!'

Liječnik je bio totalno zbunjen. Molećivo nas je pogledao kao da želi reći: 'Razuvjerite je.' No, mi smo stali uz nju i odluku da ne želi prolaziti kroz tako nešto." ispričala je njezina snaha Ramie.

No što dalje?

Oni koji su se našli u sličnoj situaciji, onoj kada vam je stariji član obitelji teško bolestan, shvatiti će kako su i Ramie i Normin sin bili u nedoumici što učiniti.

"Starački dom nije dolazio u obzir. Ne nakon svega što smo prošli s Leom u hospiciju. Nema šanse da to prođe i Norma Jane - složili smo se muž i ja. A znali smo i da ne dolazi u obzir da je ostavimo da živi potpuno sama u kući koju je dijelila s Leom punih 67 godina. Kako smo nedavno oboje pročitali knjigu pod naslovom 'Biti smrtnik: medicina i što je bitno na kraju' koja nas je dojmila toliko da smo iz temelja promijenili svoj život i životnu filozofiju, odlučili smo joj predložiti da krene s nama na put, a ona se odmah složila."

Normin liječnik potvrdio je kako bi liječenje bilo dugo i s obzirom na bolest i njezine godine - neizvjesno.

Foto: Facebook/DrivingMissNorma
Uvijek vesela, nasmijana i spremna za akciju - takva je bila Norma Jane čak i u devetom desetljeću.

"Činite upravo ono što bih ja učinio - želim vam fantastično putovanje!" rekao im je liječnik. Bio je to "vjetar u leđa" da se Norma Jane otisne na putovanje života.

Putovanja Amerikom njezini sin i snaha bilježili su na Facebook stranici "Driving Miss Norma" koju prati više od 518 tisuća ljudi.

Kad ste vi posljednji put učinili nešto po prvi put?

U samo godinu dana njih su troje prešli više od 20 tisuća kilometara, spavali na više od 75 različitih mjesta u 32 različite države. Norma je za to vrijeme iskusila više novih stvari nego se može izbrojati: vozila se u balonu na vrući zrak i jahala na konju te po prvi puta isprobala i neke posve obične stvari poput manikure ili pite od limete. Frizuru joj je uređivalo deset različitih frizera, a vremensku je zonu prešla ukupno devet puta.

"U proteklih 12 mjeseci svi smo naučili jako puno o životu, ljubavi i sreći. Bez obzira gdje smo se nalazili, kad bismo Normu pitali koje joj je omiljeno mjesto, ona bi rekla: ‘Upravo ovo ovdje!’ Naučili smo jako puno o ljudskom duhu i o ljepoti na svijetu", rekla je Normina snaha.

Foto: Facebook/DrivingMissNorma
Život je putovanje kojemu, prije ili kasnije, ipak dođe kraj...

Norma Jean Bauerschmidt preminula je 30. rujna 2016. u 91. godini u mjestu San Juan Island u državi Washington.


Maleni dio njezinih razglednica s putovanja možete pogledati i u nastavku...

Amerikanka Norma Jean Bauerschmidt odlučila je ovo drugo i umjesto da se liječi od raka, otisnula se na putovanje života. Svoja putovanja Amerikom bilježila je na Facebook stranici „Driving Miss Norma“ koju prati više od 400.000 ljudi. Ovaj tekst objavljen je na portalu MojeVrijeme.hr. Kod prenošenja objavite ime portala i važeći link: http://www.mojevrijeme.hr/magazin/2017/04/90-godisnjakinja-umjesto-kemoterapije-odabrala-putovanje-zivota/

Linker
20. travanj 2024 02:14