Nitko ne kaže da se trebate voljeti, ali biste se morale poštovati.
 Foto: iStock
Voli li vas snaha?

7 trikova uz koje nećete postati 'svekriva'

16. rujan 2016.
Odnos snahe i svekrve jedan je od onih koji je česta tema razgovora u mnogim obiteljima. Kod nekih iskri više, kod nekih manje, a ako želite popraviti taj odnos, tada bi bilo dobro da pokušate primijeniti ove savjete.

Odnos svekrve i snahe jedan je od onih koji potencijalno nose najviše tenzija. Dodajte tome i još koje unuče i stvari doista mogu lako krenuti u krivom smjeru. Zato je dobro neke stvari razriješiti odmah na početku.

Psihoterapeutkinja Deanna Brann predlaže o čemu bi svaka snaha i svekrva trebale raspraviti:

 

1. Kako da vas snaha zove

Kad prvi puta ustanovite odnos s vašom snahom ili mladom ženom koja će vam to tek postati, ona možda neće odmah znati kako da vas zove. Riješite to tako da joj jednostavno kažete "Zovi me imenom" ili kako već preferirate. Isto vrijedi i za ime kojim će vas zvati vaši unuci. Djeca možda u početku neće znati dobro izgovoriti riječ ‘baka’ ili vaše ime, no možda vam se svidi i taj njihov nespretni mali pokušaj (baba, nana i slično). U svakom slučaju, i o tome otvoreno porazgovarajte sa snahom kako ne bi bilo nedoumica.

 

2. Prva posjeta novorođenčetu

Sigurno želi čim prije vidjeti svoje novo unuče i vaša snaha to zna. No iako ne trebate očekivati da ćete biti na samom porođaju, možete očekivati poziv u sljedećih nekoliko tjedana.

"Ovo je posebno vrijeme za vašeg sina i snahu. Recite im da ste voljni doći kad god to njima najbolje odgovara. No, dajte im do znanja da doista želite doći u neko dogovoreno vrijeme i da to ne bi trebalo ostati otvoreno pitanje. Najbolje je dogovoriti se prije samog poroda, a kad beba napokon stigne sve će već biti riješeno", kaže Brann.

Također, ponudite svoju pomoć oko kuće jer mladi roditelji pomoć doista trebaju.

 

3. Kratki posjeti

Bake i djedovi koji žive blizu imaju prednost da uvijek mogu navratiti. No takvi nenajavljeni dolasci možda vašoj snahi nisu po volji. Zato poštujte jedno pravilo, a to je da uvijek prvo nazovete i pitate je li zgodno da dođete.

Također zapamtite da tim pozivom ne obavještavate da ćete doći, nego pitate možete li doći i da odgovor može biti da ovoga trenutka možda i ne bi bilo najzgodnije.

Nemojte se zbog takvog odgovora uvrijediti. Poštujte vrijeme i planove vaše djece.

 

4. Gdje ćete spavati tijekom dužih posjeta

Mnogi mladi parovi u svojim domovima nemaju luksuz posebne sobe za goste, a ponekad i spavanje u dnevnom boravku može biti problem, pogotovo ako je u kući i novorođenče. Pokušajte zato organizirati noćenje kod nekih prijatelja, rođaka ili u hotelu.

Ako vam djeca ipak ponude da prespavate kod njih, u redu. No poštujte njihov prostor. Znajte da spavanje negdje drugdje može biti dobro i za vas jer će vam nakon čitavog dana igranja s unucima svakako trebati odmor.

Foto: iStock
Ne zaboravite kako se vaši snaha i sin trude najbolje što mogu oko svoje djece. Nemojte im to kvariti tako što ne poštujete njihova pravila. Na trenutak se samo zamislite kako bi bilo vama.

 

5. Praznici

Obitelji za važne blagdane poput Božića ili Uskrsa obično žele biti zajedno. No nisu svi uvijek u mogućnosti biti na okupu. Zato je dobro da se unaprijed dogovorite hoćete li za neki blagdan vi doći u posjet k njima, oni k vama ili su možda odlučiti taj blagdan provesti sa snahinom obitelji, a onaj idući s vama. Također, razgovarajte sa snahom o darovima. Imajte na umu da su to ipak njezina djeca i da možda i darivanju želi pristupiti na svoj način. Ne brinite, bit će dovoljno prostora i za baku da razmazi unuke.

 

6. Pravila oko čuvanja unuka

I ovo je još jedna od vrlo važnih tema bez obzira čuvate li unuke redovito ili tek povremeno.

 

Važno je uspostaviti neka osnovna pravila pa raspravite sa snahom sljedeće stvari:

  • Koja su to važna pravila prilikom čuvanja djece
  • Kako se ponijeti u određenim situacijama
  • Kakva su pravila vezana uz prehranu i spavanje

 

I novac je važna tema, iako mnoge bake odbijaju i samu pomisao na to da budu plaćene za čuvanje unuka. No djeca znaju biti priličan trošak koji si bake i djedovi sa svojim malim mirovinama često ne mogu priuštiti.

Dogovorite sa snahom i sinom i detalje poput kupovanja hrane ili igračaka te ostalih troškova koje budete imali prilikom čuvanja djece.

Znajte da će im vaša pomoć u svakom slučaju biti mnogo jeftinija nego da unajmljuju dadilju.

 

7. Novac i darovi

Bake i djedovi vole razmaziti svoje unuke darovima. No mnogi roditelji to zapravo ne vole. Oni nastoje od svojeg djeteta napraviti čovjeka koji će se odgovorno odnositi prema novcu i neće pošto-poto morati imati baš svaku igračku koju vidi. Zato je najbolje da pitate prije nego nešto kupite. Osim toga, tako ćete spriječiti da djeca više puta dobiju istu igračku što se također zna dogoditi.

Što se pak novca tiče, možda bi vaša snaha više voljela da djetetu uplaćujtete novac na štednu knjižicu umjesto da mu ga dajete. Naravno, neki sitni iznosi za sladoled ili čokoladu će uvijek biti dobrodošli.

 

A što je sa snahama?

A snahe, da, one bi trebale biti tolerantnije prema majkama svojih supruga. Naime, pokazalo se kako mnoge mlade žene s animozitetom gledaju na svoje svekrve, iako to nerijetko nije utemeljeno. Nikad ne zaboravite da je vaš suprug njihovo dijete i da bi za njega učinile sve. Ok, barem većina njih. U skladu s tom činjenicom, ponekada im je doista teško shvatiti da oni sada imaju ženu koja će o njima brinut. Kažemo shvatiti, ne i prihvatiti. Prihvatit će prije ili kasnije, najčešće onda kada vide da je njihov sin u dobrim rukama.

 


Vaše mišljenje nam je važno!

Kakva su vaša iskustva u ovom odnosu? Kako biste opisali svoju snahu, odnosno svekrvu? Mislite li da vam se previše miješa u život ili, pak, da niste mogli bolje proći? Pišite nam, podijelite s nama vaš savjet, možda ćete nekome pomoći.

šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda

Priprema:

  1. Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
  2. Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
  4. Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
  5. Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
  6. Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
  7. Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem. 

Teme
Linker
26. prosinac 2020 07:52