Smirenu mamu rijetko što može izbaciti iz takta.
 Foto: Istock
kOJi STE VI

12 tipova mama koje možete upoznati u parkiću

Od mama sveznalica do paničarki. Ima tu svega...

1. GLUTEN FREE MAMA

Ona svoje dijete dovozi biciklom u školu, blagdane provodi na Sljemenu i njezina je životna misija dokazati da tjestenina sa sirom na školskom meniju četvrtkom uzrokuje autizam kod njezina djeteta. Sva njezina djeca imaju alergije i netolerantna su na laktozu. Sva su stalno bolesna, kao i ona - unatoč tome što više od pet godina nisu dodirnula gluten, mliječne proizvode, pšenicu i šećer.

Na dječje rođendane donosi vrećicu sa svježim mrkvicama i rižinim kolačima u čemu njezina djeca "uživaju" umjesto da jedu "toksične" kolače.

* ovo se, naravno, ne odnosi na one koji doista boluju od celijakije (ako niste skužili), već na one pomodne kakvih je sve više oko nas, pa i u parkićima...

2. SMIRENA MAMA

Smirenu mamu rijetko što može izbaciti iz takta. Pojava osipa na bebi, pad djeteta, apetit, ma nema te situacije koja je može izbaciti iz takta. U svakoj situaciji ona ostaje sabrana i djeluje bez greške. Imati takvu mamu za prijateljicu je od neprocjenjive važnosti jer će vas umiriti u svakom trenutku i bez problema će vas spustiti na zemlju kad god će za tim biti potrebe.

3. MAMA - FASHIONISTA

Modna osviještena mama nikad ne izlazi iz kuće bez frizure i potpunog make-upa, pa ni do dječjeg igrališta. Ne propušta revije Aleksandre Dojčinović ili ELFS-a, redovito naručuje garderobu s Asosa i provjerava online sniženja na stranicama Zare ili H&M-a. Njezina je životna misija biti najbolje odjevena mama u parkiću. Nerijetko će uskladiti kombinacije sa svojom djecom.

4. MAMA SVEZNALICA

Kada je riječ o odgoju uz mamu sveznalicu neće vam trebati internet, priručnik ili knjiga. Samo ona zna sve pa s njom teško možete ulaziti u bilo kakvu diskusiju.

Takva se mama informira o svemu što ima veze s djetetom, pa ako joj vjerujete na riječ, ona će vam pomoći da uštedite sate traženja odgovora na neko pitanje.

Ponekad je iritantna jer s njom teško možete u diskusiju, ona često misli da SAMO ona zna sve.

5. MAMA CONTROL FREAK

Vlažne maramice u jednoj ruci, antibakterijski gel za ruke u drugoj. Njezino dijete nikad nema blatnjave cipele. “Nika, nemoj tu sjediti, tu je prljavo.” “Ne možeš tu ići, tu je blato”, “Ne diraj to s rukama, uprljat ćeš ih”, rečenice su koje najčešće izgovara. Park je za nju jedan veliki stres, a vjerujemo i za njezino dijete.

6. FIT MAMA

U parkić prvo ušetavaju njezini bicepsi i tricepsi, a tek potom djeca. Dok njezini klinci voze bicikle ili tricikle, ona uz njih trčkara i nabija kondiciju. Ako ne govori o broju odrađenih maratona ili polumaratona, onda prepričava dogodovštine o nedavnom retreatu kundalini joge.

Koristila je svoju novorođenčad kao utege kako bi sredila ruke već tri tjedna nakon poroda.

7. ZAPOSLENA MAMA

To je ona mama koja s posla dojuri ravno u park, koja nema vremena ni da se presvuče u nešto udobnije. Najčešće jednom rukom ljulja dijete, drugom odgovara na mailove. Negdje između toga razmišlja što pripremiti za večeru.

8. MAMA VJEČNO DIJETE

U ovom slučaju teško je znati tko je tu mama, a tko dijete. To je mama koja se parku raduje isto koliko i dijete, možda čak i više. Spremna je za sve aktivnosti. Obično u parku ostaje zadnja.

9. PREUMORNA MAMA

To je najčešće mama koja s malom bebom u naručju trči za svojim neumornim dvogodišnjakom. Često je raščupana i nosi svoje omiljene tajice.

10. MAMA PANIČARKA

Tip mame za koju opasnost vreba na svakom koraku. Prepoznat ćete je po konstantno zabrinutom pogledu na licu. Od svog djeteta ne odvaja se ni sekunde. Donekle je i razumijemo ako su klinci mali, no ne ako još uvijek pridržava svoje sedmogodišnje dijete dok se penje na tobogan.

11. NOVOPEČENA MAMA

Mama koja uživa na proljetnom suncu dok njezina beba mirno spava u kolicima. Nestrpljivo čeka dan kad će i njeno dijete početi trčkarati po parku. A u vama budi nostalgiju za prošlim vremenima.

12. MAMA NA MOBITELU

Tip mame koja ne skida pogled sa svog mobitela. Čuje svoje dijete tek kad je pozove deseti put, a možda ni tada. Ako je vidite da trči po parku to je samo zato što želi uloviti savršenu fotku za Instagram.

Linker
14. travanj 2024 11:51