Istina je, svi ponekad znamo malo preuveličati stvari, no ponekad doista ne treba ignorirati svoje tijelo.
 Foto: iStock
Ne ignorirajte ih

10 znakova koje tijelo šalje kad je riječ o težim oboljenjima

Prepoznate li se čak i u samo jednom od ovih znakova, trebali biste se javiti liječniku. Bez panike, ali znate kako kažu - bolje spriječiti, nego liječiti.

Uporna vrućica

Neki virusi mogu uzrokovati vrućicu i obično, ako tjelesna temperatura nije pretjerano visoka (do 37,5°C), nekoliko ste dana sigurni. Ali, ako povišenu temperaturu (između 37,5 i 38,5) imate duže od tjedan dana - obvezno se javite liječniku.

Vrućica može signalizirati ozbiljne infekcije iako nema drugih popratnih simptoma. Općenito, što je viša temperatura, to se hitnije trebate javiti liječniku.

Kratak dah

Ako ste zdravi i inače nemate problema s disanjem, a osjetite iznenadne poteškoće ili kratak dah hitno se javite liječniku. To se, naravno, ne odnosi na osobe koje boluju od astme, alergija ili drugih oboljenja za koja znate da uzrokuju probleme s disanjem. Tada samo slijediti upute obiteljskog liječnika.

Iznenadni zatvor

Iako se o tome nerado govori u društvu, ako su potpuno iskreni, mnogo će ljudi priznati kako ima problem sa zatvorom stolice. No, ako je to problem koji traje već nekoliko godina ili, kao u mnogim slučajevima, već od puberteta, ne morate brinuti, osim što biste trebali voditi računa da pijete dovoljno tekućine i unosite dovoljno hrane bogate vlaknima. Međutim, ako se zatvor stolice pojavi iznenada, bez posebnog razloga, javite se liječniku.

Foto: iStock
Svaku veću ili iznenadnu promjenu ne bismo smjeli ignorirati.

Promjena u mentalnom stanju

Razdražljivost, halucinacije, zbunjenost, dezorijentacija ili čak iznenadno agresivno ponašanje zahtijevaju hitnu liječničku pažnju. Moguće je da je riječ o problemu sa štitnjačom, a u najgorem slučaju s mozgom.

Iznenadne ili česte glavobolje

Koliko god bile iritantne, većina glavobolja nestaje sama od sebe (uz, pa čak i bez pomoći analgetika). Ipak, u nekim slučajevima glavobolja može signalizirati ozbiljniji poremećaj. Glavobolja koja dođe iznenadno i pomislite kako je to najgora glavobolja u vašem životu trebala bi "privući" vašu pažnju. Prijavite je liječniku.

Kratkotrajni gubitak vida, govora ili paraliza dijela tijela

Ovo mogu biti rani signali moždanog udara ili multiple skleroze pa je nužno što prije otići liječniku. U slučaju ovih dijagnoza, pravovremena reakcija je vrlo važna, pa nemojte odgađati odlazak liječniku.

Neočekivani gubitak težine Ako dođe do neplaniranog gubitka težine, te izgubite više od 5% svoje ukupne težine kroz mjesec dana ili 10 % kroz 6 mjeseci, ili do neke iznenadne promjene, npr. ako se cijeli život borite s kilogramima i tada iznenada smršavite trebali biste se javiti liječniku na pregled.

Read more at: http://doktorica.org/index.php/2016/03/16/deset-simptoma-koje-ne-smijete-zanemariti/

Neočekivani gubitak težine

Ako se bavite sportom i pritom pazite što jedete s namjerom da smršavite, ne brinite. No, ako ne činite ništa od toga, a u mjesec dana ste izgubili 5 posto svoje težine ili u pola godine čak 10 posto tjelesne mase, morate se uputiti liječniku. Moguće je da ste pod stresom i da se tijelo na ovaj način pokušava obraniti, no moguće je i da je riječ o nekom obliku raka.

Problemi s vidom

Ako imate osjećaj da odjednom ne vidite dobro na način kao da vam smeta nevidljiva zavjesa ili ako vam u očima počne pucketati i vidite fleševa svjetla, pa čak i tamne mrlje koje vam plutaju po vidnom polju, vrijeme je za posjet liječniku. U ovim situacijama možda je riječ o bolestima oka, mozga ili multipli.

Siti ste iako niste ili ste malo jeli

Pod utjecajem stresa mnogim se ljudima zatvori apetit. Međutim, ako niste pod stresom, a primijetite kako osjećate sitost iako niste ništa stavili u usta ili ste, pak, pojeli tek nekoliko zalogaja, što je potpuno suprotno vašim dosadašnjim navikama, konzultirajte se s liječnikom. Naime, takvo stanje može ukazivati na cijeli niz bolesti, od poremećaja u funkcioniranju probavnog sustava do raka.

Vrući, crveni i znojni dlanovi

U nekim situacijama, pogotovo onima koje su nas uzrujale, uzrokovale stres i nervozu, dlanovi nam se mogu ili zacrvenjeti, ili oznojiti, ili zažariti. Kada ta tri simptoma dođu iznenada i zajedno, javite se liječniku.

Linker
19. travanj 2024 12:25